dilluns, 15 d’octubre del 2007

Recuperem la Memòria Històrica



Tal com diu el Projecte de Llei que s’ha d’aprovar de Recuperació de la Memòria Històrica:


Es la hora, así, de que la democracia española y las generaciones vivas que hoy disfrutan de ella honren y recuperen para siempre a todos los que directamente padecieron las injusticias y agravios producidos, por unos u otros motivos políticos o ideológicos o de creencias religiosas, en aquellos dolorosos períodos de nuestra historia. Desde luego, a quienes perdieron la vida. Con ellos, a sus familias. También a quienes perdieron su libertad, al padecer prisión, deportación, trabajos forzosos o internamientos en campos de concentración dentro o fuera de nuestras fronteras. También, en fin, a quienes perdieron la patria al ser empujados a un largo, desgarrador y, en tantos casos, irreversible exilio


Per això volem recordar que entre el 13 de febrer de 1937 i el 24 de gener de 1939, Barcelona va patir 385 atacs de part de l’aviació italiana (principalment), alemanya i franquista. 180 d’aquests atacs van tenir com a objectiu el seu terme municipal, amb un total de 1.903 impactes de bombes de tota mena que van requerir més d’un milió de tones d’explosius.


D’aquests atacs de l’aviació feixista (que per primera vegada en la història es va utilitzar el bombardeig indiscriminat contra població civil) la Barceloneta va patir innombrables atacs, d’ells van destacar per incruents o per simbòlics entre uns altres:


- 87 morts provocats pels atacs de l’aviació sobre el Passeig Nacional (Passeig Joan de Borbó). 1 D’OCTUBRE de 1937 ·


- Va quedar destruïda l’Escola de Mar. 7 DE GENER de 1938 ·


- Una bomba cau al Mercat de la Barceloneta i provoca 42 morts. 16 DE SETEMBRE 1938 ·


- Últim bombardeig, sobre el port de Barcelona. 24 DE GENER de 1939·


Agraïm a Barceloneta + Història les dades sobre els bombardejos