dissabte, 12 de febrer de 2011

Se suspèn l'aplicació del “pla dels ascensors” gràcies a la lluita veïnal

El passat 27 de gener la comissió d'urbanisme, infraestructures i habitatge de l'Ajuntament de Barcelona va acordar suspendre el pla dels ascensors, a partir d'una proposta d'ERC i amb el suport de tots els partits. Concretament, el que s'ha suspès és la tramitació dels PMUs (Pla de Millora Urbana) que havien de desenvolupar la Modificació del PGM (Pla General Metropolità) que coneixem com a “pla dels ascensors”.

Com és sabut, l'aplicació del pla hauria suposat la destrucció de fins a un 20% dels quarts de casa del barri per fer lloc al forat de l'ascensor -perquè en la majoria d'escales no hi cap-, i hauria suposat l'expulsió directa i indirecta de molts veïns. A més, la decisió de posar ascensors no era voluntària sinó que es deixava en mans d'un 50%+1 de les comunitats de propietaris, afavorint les immobiliàries i els grans capitals.

Aquest despropòsit va ser aprovat el febrer del 2007. Ara, tres anys més tard, ha acabat suspenent-se, ja completament desacreditat des de feia temps. Són tres anys de lluita veïnal tenaç contra un despropòsit i pel dret a decidir sobre el barri on vivim. Tres anys d'esforç per desentrellar i difondre l'amenaça d'un pla difícil d'explicar; tres anys de manifestacions, cassolades, assemblees, reunions, xerrades, jornades, butlletins, i un llarg etcètera; tres anys d'autoorganització veïnal davant d'un pla dictat sense miraments des d'un despatx. Sens dubte, si no hagués estat per la lluita veïnal, el pla hauria començat a aplicar-se i ara veuríem habitatges enderrocats a tort i a dret. En canvi, avui podem celebrar una victòria en la defensa de la Barceloneta.

Les raons d'aquesta lluita han estat i són tan clares com irrenunciables: no volem un pla que expulsi veïns, i tenim dret a participar i decidir en les coses que afecten el nostre barri: Cap pla sense els veïns, i cap veí fora del barri.

Però amb la suspensió del pla no n'hi ha prou, no podem abaixar la guàrdia, perquè s'està redactant un nou pla urbanístic que podria suposar el rellançament del pla dels ascensors: us ho expliquem a continuació:

Demanda unitària de les entitats del barri d'una comissió de seguiment del nou pla urbanístic

Des del juliol del 2010, l'equip d'arquitectes Urbaning 09 està redactant un nou pla urbanístic per a la Barceloneta que pretén refondre tots els planejaments urbanístics vigents al barri, principalment el PERI del 1985 (amb les modificacions de 1992 i 1999) i la Modificació del PGM del 2007 -el pla dels ascensors.

Des d'un primer moment es va reclamar a l'Ajuntament que el veïnat pogués tenir accés a la informació sobre el nou pla i intervenir en els criteris i continguts d'aquest. Per això, i tal com ho contempla la llei d'urbanisme, es va demanar la creació d'una comissió de seguiment de la redacció del nou Text Refós.

Ara la regidora del Districte de Ciutat Vella Assumpta Escarp ha acceptat negociar la proposta d'una comissió de seguiment del nou pla urbanístic (ha admès la negociació, però encara no hi ha el compromís de crear la comissió). També ha acceptat la presència d'un tècnic independent de consens que faci un seguiment de la redacció del pla. Davant d'aquesta oportunitat, el passat divendres 28 de gener vam presentar al Districte una proposta de comissió de seguiment consensuada per sis entitats de referència del barri. Aquest consens entre entitats és un pas valuosíssim per a la Barceloneta: fent front comú tenim més força per defensar i cuidar el barri.

El document presentat es basa en dos principis fonamentals: la transparència de la informació i la participació activa de les entitats veïnals en tot el procés. La comissió estaria composada per un assessor tècnic extern -el proposat és Josep Maria Vilanova-, per totes les associacions i entitats que ho desitgin, per representants de l'Ajuntament i per membres de l'equip redactor del pla. Tot plegat perquè aquest cop no es faci un pla sense els veïns. Estem davant de la possibilitat d'intervenir en el planejament urbanístic que ens afectarà des de la primera fase de diagnòstic i determinació d'objectius: no podem deixar passar l'ocasió. A més, hi tenim tot el dret del món.

El dijous 3 de febrer hi ha una primera reunió de totes les entitats interessades en la comissió de seguiment del nou pla urbanístic: comencem a treballar plegats!


Associació de Veïns de l'Òstia i Plataforma en Defensa de la Barceloneta


Els veïns de la Barceloneta es planten per exigir escola

VELLA REIVINDICACIÓ

Sembla que la vella proclama que diu que la unió fa la força és alguna cosa més que una utopia. Almenys, per a les entitats de la Barceloneta, que, després d'anys de disputes, han decidit treballar junts per lluitar pel bé comú. El seu primer objectiu: que el districte consideri «prioritària» la construcció de l'escola Mediterrània, en barracons des de fa quatre anys -la més veterana de la ciutat en aquesta precària situació-, quan l'ajuntament va enderrocar el centre per problemes estructurals greus.

Davant la falta d'informació per part del consistori respecte a l'estat del col·legi i la proximitat de l'inici del període de preinscripció, les 15 entitats del barri van decidir dimecres abandonar en bloc la comissió de seguiment del consell de barri en senyal de protesta.

Els veïns exigeixen que se'ls faciliti informació sobre el pressupost per a la construcció de l'equipament i que s'iniciïn les obres de manera «immediata». La regidora del districte, Assumpta Escarp, va respondre que sí que és un tema prioritari.

Publicat a El Periódico

dijous, 10 de febrer de 2011

Les entitats de La Barceloneta abandonen unitàriament la comissió de seguiment del Consell de Barri

Front la negativa del Districte de Ciutat Vella d'acceptar la petició unitària de les entitats de La Barceloneta de tractar com a prioritat la construcció del CEIP Mediterrània en la comissió de seguiment del consell de barri, les 15 entitats que conformen aquesta comissió van decidir abandonar-la ahir dimecres 9 de febrer.

Els alumnes del CEIP Mediterrània porten quatre anys en barracons, després de que el seu col·legi fos enderrocat per problemes estructurals. La promesa del Districte en el moment de l'enderroc va estar que els alumnes tornarien a tenir el col·legi en el marge de dos anys.

Quatre anys després, continuen en barracons. Des de fa més de dos anys les mares i pares del CEIP, amb el suport de totes les entitats del barri, han reclamat conèixer en quin estat es troba el projecte del col·legi i la seva construcció immediata, i han portat a terme diferents accions de protesta, i mantingut múltiples reunions amb representants polítics. La seva demanda comprenia també la possibilitat poder fer servir el solar on antigament estava ubicat el CEIP per usos escolars. Els barracons es troben actualment al pati del CEIP Alexandre Galí.

La transmissió de la informació per part dels responsables municipals ha patit sempre d'una manca de transparència i de compromís ferm.Davant la proximitat de l'època de matriculació i la manca d'informació per part del consistori respecte a l'estat del CEIP, avui la Plataforma del CEIP Mediterrània i diverses entitats del barri havien demanat fer un tractament exclusiu sobre aquest tema a la comissió de seguiment del consell de barri, publicitada com a un espai de treball sobre el temes prioritaris del territori. El Districte però no ha recollit la demanda, i tampoc no ha lliurat la documentació demanada per les entitats (veure adjunt). És per això que les 15 entitats que estaven presents a la comissió de seguiment d'avui l'han abandonada.

La Plataforma del CEIP Mediterrània, l'Avv Barceloneta, l'Associació Barceloneta Alerta, l'Associació de veïns de l'Òstia, els Diables de La Barceloneta, la plataforma d'afectats en defensa de La Barceloneta, Coordinadora de Coros, La veu del barri, Comissió de Festa Major de La Barceloneta , Comissió de Festa del Carrer Pescadors, ACIB (agrupació d'industrials i comerciants), la penya Barcelona-Barceloneta, GAMAR, Barceloneta més Història i l'Ampa del C.E.I.P Mediterrània denuncien la manca de participació en el Consell de barri i demanen:

- informació al AMPA, Plataforma i entitats de l'estat del projecte

- pressupostació de la construcció del CEIP Mediterrània com una prioritat de barri i de Districte

- la construcció immediata del CEIP Mediterrània

- ús i gestió escolar del solar fins que comencin les obres

CEIP Mediterrània ja!

dimarts, 8 de febrer de 2011

Apagada de llum col.lectiva

El DIA 15 DE FEBRER, DIA DEL CONSUMIDOR.

Apagada general d'electricitat a les nostres llars a les 22 hores, en senyal de protesta per la pujada abusiva que ENDESA, IBERDROLA i FENOSA han dut a terme en les seves tarifes elèctriques.
L'única manera que tenim de lluitar dels consumidors contra aquestes pràctiques abusives, és amb mesures com aquesta per això us convoquem a seguir aquesta iniciativa, que començarà a les 22 hores i durarà 5 minuts.

AMB NOMÉS 5 MINUTS FAREM UN BUIT A LES SEVES ARCAS, QUE ES VA ACORDAR DE TOTS ELS QUE ESTAN ROBANT.!!!

US PREGUEM QUE COMVIDEU A AQUEST ESDEVENIMENT ELS VOSTRES AMICS I HO PASSEU A TOTS ELS CONEGUTS QUE POGUEU !!!!!......

Octavilla sobre el apagón del día 15 de febrero para fotocopiar y repartir: