dissabte, 31 d’octubre del 2009

Otro hotel más en Ciutat Vella


En Ciutat Vella existe un gran edificio cerrado. El edificio dá a la plaza Georges Orwel, a la calle Noray y a la calle Avinyo. Parece ser que pertenece a Jordi Clos, el amo de Hoteles Derby. El de los porteros negros a la entrada de sus hoteles. Lo compró con la idea de sumar un hotel más a su cadena.

Hasta aquí todo normal... Un empresario del sector que compra un edificio para dedicarlo al negocio más próspero de la ciudad: el alojamiento de turistas. Todo normal, si no fuera porque ese uso no es posible en ese edificio. El Distrito de Ciutat Vella en su plan de usos de ciutat vella impide el uso hotelero en los eficios en los que previamente hubieran existido viviendas.

Cuando los vecinos y comerciantes de la zona, alertados, han sabido que se empezaba a promover un hotel en las inmediaciones de la Plaza Georges Orwel y por ello desaparecería un edificio completo de viviendas han requerido al jefe de urbanismo, Helio i Fernandez de Pineda y éste ha manifestado a los vecinos que tenía un documento que demostraba que no había sido vivienda… El inplacable Helio Lozano, que es capaz de montar en cólera en casos sin importancia ha sido el último en saber que en ese edificio de la plaza Georges Orwel habían existido viviendas, por ello el uso hotelero no era posible, haciendo inviable el negocio de la cadena hotelera que tendrá, seguramente, que venderlo para que alguién lo rehabilite para viviendas.

Todo el mundo sabe en el barrio que han sido viviendas menos Helio Lozano que por alguna razón oculta esgrime “un extraño documento” que viene a completar la apariencia de legalidad del expediente. Mientras el regidor del distrito Carles Martí acumulando cargos que no puede atender.

El ayuntamiento hace un plan de usos para ciutat vella inspirado en la idea de frenar la desaparición del uso de viviendas y luego hacen la vista gorda en el expediente para agradar al poderoso jefe de la patronal hotelera.

Barcelona Desigual está llevando a cabo una investigación de todos los hoteles que se han abierto en los últimos años analizando cuales se han saltado el plan de usos.

Publicat en Barcelona desigual

dijous, 29 d’octubre del 2009

Xerrada presentació Manifiesto por Madrid


Aquest divendres volem convidar-vos a la xerrada presentació del Manifiesto por Madrid, el darrer llibre elaborat per l'Observatorio Metropolitano, una iniciativa d'investigació activista vinculada als moviments socials de Madrid, i que ha estat editat per Traficantes de Sueños.

Al Manifiesto es prossegueix la línia de recerca iniciada amb la publicació del llibre Madrid, la suma de todos on s'analitzava la transformació de la metròpolis madrilenya en una ciutat global i com aquesta transformació havia suposat un augment de les desigualtats socials i especials. Al Manifiesto es prossegueix aquesta reflexió vinculada ara a la urgència d'articular un discurs crític que serveixi per defensar els béns comuns (habitatge, sanitat, educació, sòl, medi ambient, equipaments públics, cultura...) de la voracitat neoliberal i que permeti generar respostes.

A continuació de la xerrada volem plantejar un debat a fi d'identificar quines semblances i diferències podem establir entre Madrid i Barcelona i de quina manera instruments com el Manifiesto por Madrid poden servir-nos per avançar en la lluita pel dret a la ciutat i la defensa dels béns comuns

-->Recorda: Divendres 30 d'octubre a les 20h al Espai Social Magdalenes
-->c/ Magdalenes 13-15 L1- L4 Urquinaona

Més informació a:
http://www.observatoriometropolitano.org/
http://www.traficantes.net/
http://www.magdalenes.net/

dimecres, 28 d’octubre del 2009

LA NUEVA POSTAL (POR RAMON SUÑE Y LUIS BENVENUTY)

EL HOTEL W ABRE HOY SUS PUERTAS CON EL EDIFICIO VELA, REFERENCIA DEL LITORAL BARCELONÉS (SEGUNDA PARTE)

LA VANGUARDIA, 01/10/2009
"El problema es que corta la perspectiva al mar de la calle Balmes -explica el arquitecto y paisajista Joan Roig-. La apuesta por la verticalidad de las proximidades del Fòrum me parece apropiada para regenerar una zona deprimida, pero el hotel W no se ajusta a la realidad de lo que es la Barceloneta y de lo que era el espigón. Debería haberse levantado algo que guardara mejor relación con el mar y el entorno, más horizontal y que armonizara con los equipamientos que se suceden junto a él".
Según el urbanista Ferran Navarro, "el hotel W no tiene nada que ver con la arquitectura histórica del puerto y su fachada al mar. El Moll de la fusta alimenta la relación entre la ciudadanía y el Mediterráneo, acerca el mar a la gente, pero este nuevo negocio privado y el espacio donde se ubica sólo atraerán turistas, y no ciudadanos, no fomentará el uso público de un enclave tan privilegiado".
El arquitecto y urbanista Lluís Brau agrega que un inconveniente habitual en proyectos de esta envergadura es que vacían sus alrededores. "Los reducen -prosigue- a ser sólo lo que no es el edificio. El inmueble aislado y autónomo responde a un modelo centroeuropeo que se está universalizando pero que no se inscribe en la tradición barcelonesa. Aquí prima la sinergia, distintas fachadas que formen calles, combinen usos, alimenten la complejidad... pero apuestas como el hotel W generan vacío a su alrededor, no generan ciudad. Por ello difícilmente entrará en la vida cotidiana de las personas".
Las arenas y el paseo de la Barceloneta contaban ayer con la visita de numerosos ciudadanos, pero pocos se acercaban al hotel. Un grupo de señoras asegura que la prolongación del Paseo Marítimo que acerca el W al barrio es muy agradable, pero que la costumbre de la gente es caminar hacia el otro lado. "Si ponen cosas para turistas de dinero, no irá nadie, y si ponen algo para la gente iremos todos, los de la Barceloneta y los de toda Barcelona".
El arquitecto en jefe del Ayuntamiento, Oriol Clos, da respuesta a esa demanda: "El hotel forma parte de un todo más amplio que será un nuevo centro ciudadano. Tiene una plaza elevada que permite ver el mar abierto por encima del espigón. Allí se levantarán equipamientos de barrio, edificios terciarios, una nueva marina..., y todo ello, cuando se mejore la accesibilidad con la llegada de transporte público, servirá para que no sea sólo un lugar para turistas".

Article aportat per VEI

dimarts, 27 d’octubre del 2009

Carta Oberta del Comitè Conveni TMB a las AAVV


Benvolguts veïns i veïnes:

Amb motiu de la present des del Comitè de Conveni i representant a la majoria del Comitè d´ Empresa de TMB, ens dirigim a vostès per comunicar – los algunes inquietuds en referència a la situació de l´ empresa, ja que té repercussions directes sobre el servei que s´ ofereix a tots els veïns de Barcelona.

Com ja sabeu, des de fa aproximadament dos anys, els conductors de TMB vam iniciar un procés encaminat a millorar el nostre descans setmanal.

Aquesta reivindicació, el lema central de la qual és “dos dies de descans setmanal” té un doble objectiu: millorar la nostra qualitat de vida i incidir directament en la seguretat i la qualitat del servei que oferim. Ara bé, en vint mesos de reunions ens hem trobat amb la negativa de la direcció de TMB a començar un autèntic procés de negociació. Durant tot aquest temps no han fet cap proposta seriosa per arribar a un acord, ans al contrari, la seva tàctica ha estat la d´ anar guanyant temps i ara, finalment, han deixat veure quines són les seves autèntiques intencions, que no són unes altres que les d´ imposar – nos de manera unilateral i per la força pitjors condicions de feina, amb mesures de flexibilitat laboral i una reducció salarial d´ un mínim de 1500 euros anuals en endavant.

Evidentment l´ argument que dona la direcció de TMB per justificar aquesta imposició és la situació de crisi econòmica que estem patint actualment, però aquest argument falla per la base quan observem el malbaratament de diner públic i els privilegis que s´ auto – atorguen els nostres directius. Un exemple del que diem el constitueix la següent dada: per cada quatre autobusos que circulen per Barcelona tenim a la nostra empresa un directiu fora de conveni. Això significa que el seu salari no està sotmès al control públic.

Davant d´ aquests directius privilegiats i caciquils que s´ apugen el salari ( l´ any 2008 gairebé un 13% ) i que volen imposar mesures d´ austeritat als treballadors, nosaltres els conductors hem decidit en una Assemblea General i per gran majoria continuar negociant fins al Gener del 2010. No obstant això si la direcció continua decidida a imposar – nos mesures perjudicials, començarem de nou les mobilitzacions per defensar els nostres drets.

Un altre tema d´ una importància capital del qual us volem informar és la continua reducció de serveis que la direcció ve realitzant des de fa dos anys. El Setembre del 2008 van reduir el servei un 6,5% respecte el Setembre del 2007. De cara al Gener del 2010 planegen una altra reducció: la desaparició de línies, com per exemple la nº 159.

Els conductors som els primers interessats a brindar un bon servei per que això incideix directament en el nostre àmbit laboral, però a més creiem que els veïns de Barcelona mereixen rebre un servei de qualitat i amb una bona freqüència de pas. És per això que ens oposem a la gestió de les empreses públiques partint únicament del criteri de pèrdues o guanys. La salut, l´ educació, el transport públic... etc. són drets bàsics de la ciutadania que no poden estar sotmesos a les restriccions que plantegen les lleis del mercat.

Per parlar amb vostès d´ aquests temes de manera personal i de forma més detallada i extensa sol·licitem una entrevista amb la seva associació de veïns/es i, a tal efecte ens posem a la seva disposició si són tan amables de comunicar – nos el dia i l´ hora en que es reuneixen o bé, en el seu defecte, el dia i l´ hora que vostès proposin.

Atentament


Comitè de Conveni de TMB

dilluns, 26 d’octubre del 2009

L’espigó no impedeix una altra pèrdua de sorra

El fort temporal dels últims dos dies ha tornat a deixar rastre a la platja de la ­Barceloneta. Les onades van vèncer el mur de roques de 170 metres de llarg que va ser cons­truït fa tres anys davant de la platja per posar fi a la pèrdua de sorra que ­cada temporada obliga a fer costoses ­reposicions.
L’obra, que va costar sis milions i va ser construïda per via d’urgència, no ha aconseguit el seu propòsit. La platja de la Barceloneta apareixia ahir amb una visible pèrdua de sorra, cosa que garantirà que l’any que ve se’n tornin a fer reposicions amb vaixells per assegurar la temporada de platges d’estiu.
L’Ajuntament de Barcelona va afirmar que no farà cap valoració aquesta setmana dels danys ocasionats pel temporal de llevant al litoral, ja que prepara una roda de premsa per a la que ve en què anunciarà novetats sobre el pla d’esta­bilització.
Els tècnics de l’ajuntament i del Ministeri de Medi Ambient van explicar fa tres anys que el mur que sobresurt un metre del nivell del mar garantiria l’estabilitat de la sorra, un càlcul que ja es va posar en dubte l’any passat amb una reposició de sorra d’emergència que va evidenciar la ineficàcia de la construcció.
Les conseqüències del temporal potser reforcen la necessitat d’adoptar la solució més dràstica que el ministeri va concebre per a quatre platges olímpiques (Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella i Llevant): construir un mur submergit de punta a punta que tanqui les platges i que les converteixi, pràcticament, en unes piscines salades.
Aquesta obra garanteix que les onades no arribin a la platja i, per tant, que la sorra es mantingui, però també tindrà una evident conseqüència negativa: disminuirà la circulació de l’aigua i augmentarà la seva temperatura, cosa que farà baixar la seva qualitat.

NI ONADES NI SORRA / La solució a la fuga de sorra va generar descontentament entre els surfistes i windsurfistes de la Barceloneta. El projecte de tancar les platges olímpiques també va provocar el rebuig de pescadors i propietaris d’embarcacions, que ­veuen en el mur submergit entre un i tres metres per sota del nivell del mar un perill per a les barques.
La construcció de la Barceloneta també va tenir un important impacte visual sobre la platja, un obstacle inevitable, segons el ministeri, que s’havia d’assumir per minimitzar l’impacte de les onades a la costa.
Les conseqüències del temporal eren ahir ben visibles amb una marca d’almenys un metre d’altura al front marítim de la Barceloneta, cosa que ha deixat la platja en la pitjor de les situacions. Els col·lectius continuen ara mostrant el seu rebuig a les construccions artificials, que tampoc han aconseguit el seu propòsit d’estabilitzar la platja.
L’Associació Catalana de Surf es queixa que amb l’espigó de la Barceloneta ha quedat un espai mínim per poder practicar aquest esport nàutic, lloc que desapareixerà completament quan s’allargui l’espigó de l’Hotel Vela, que intentarà crear una nova platja artificial en forma d’ela i amb vistes al Port Olímpic. Ara, el col·lectiu assegura que les platges s’han quedat sense sorra i gairebé sense onades.
L’ajuntament i el ministeri hauran de concretar si el polèmic espigó submarí que ja es va construir a la Mar Bella s’estendrà aquest any a la resta de platges.

Publicat per David Placer en el Periódico

diumenge, 25 d’octubre del 2009

L'hotel del Palau

Hereu accepta al final aturar l'hotel del Palau

La comissió d'urbanisme de l'Ajuntament aturarà avui la tramitació del polèmic hotel que s'havia de construir davant del Palau de la Música. El 25 de setembre l'AVUI va revelar que Manuel Valderrama Blanca era alhora promotor de l'establiment i vocal de la Fundació Orfeó Català. En l'edició del 29 de setembre, l'AVUI va destapar que la permuta per poder aixecar l'hotel s'havia fet al marge de la llei.

La proposta que avui anirà a la comissió d'urbanisme donarà llum verda a suspendre l'aprovació definitiva del projecte, "atesa l'existència de motius determinants", segons fonts del consistori. El plenari del consell del districte de Ciutat Vella, a proposta d'ERC, ja va acordar el 2 d'octubre demanar aquesta suspensió.

L'equip de govern de l'Ajuntament rectifica així una postura que semblava inamovible. L'alcalde Jordi Hereu va dir el 24 de setembre, després d'assistir a l'ofici de la Mercè, que el planejament estava "fet i ben fet i que tirava endavant", tot i que va matisar que escoltaria el que decidissin els nous gestors del Palau.

Però després d'aquestes declaracions de l'alcalde el PSC es va quedar sol defensant el planejament, perquè fins i tot el seu soci de govern a l'Ajuntament, ICV, s'hi va pronunciar en contra i va demanar que s'aturés "amb independència de la posició de la nova junta del Palau".

Aquest declaració d'ICV es va produir l'1 d'octubre, 24 hores després que els líders de Ciutat Vella, que van demanar a la fiscalia la paralització del projecte, critiquessin durament la postura tèbia d'aquesta formació política, que en el seu moment va votar a favor de l'hotel. El 2 d'octubre es va saber que la fiscalia havia obert diligències per aclarir si hi ha indicis de delicte en aquesta operació urbanística, darrere la qual també hi ha Fèlix Millet.

La comissió d'urbanisme, d'altra banda, també suspendrà avui la polèmica tramitació de l'escola que els Legionarios de Cristo preveuen fer a Collserola i que ha topat amb una forta oposició veïnal.

Publicat en el diari AVUI per Maria Favà