dissabte, 5 de gener del 2008

Reportatge sobre la Associació de veïns i veïnes de l’Òstia


Aquí us portem l'enllaç al bloc de Bertrand Gréaume, on podeu trobar un reportatge fotogràfic sobre la Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia i el “Pla dels Ascensors”

ALZINAR EN PERILL

Del Tibidabo al futur

L'inici del 2008, Any Internacional de la Terra, coincideix amb l'incomprensible compte enrere per a la vida del magnífic alzinar del Tibidabo. Som molts els ciutadans que no volem un nou temple al cim de Collserola, aquesta vegada erigit al consum frenètic. Tan desmesurat que, amb tota impunitat, pretén devastar un bosc d'alzines, exemplars centenaris que no es poden substituir i que han proporcionat glopades d'aire pur a tantes generacions. I que sigui l'ajuntament el que ho porti a terme sí que és alarmant. No en el nostre nom: Barcelona no pot eliminar un aliat tan bàsic en la lluita global contra el canvi climàtic. Ni donar un exemple tan gran d'incivisme. I, el que és pitjor, suposa una pèssima pedagogia institucional pel que fa al respecte i l'agraïment que la naturalesa mereix. Amb la promoció d'aquest tipus de cultura cívica no és estrany que augmenti la bretxa que separa els ciutadans dels polítics, ja que al meu entendre també la salut pública general està en joc.
Juli Fontoba Sogas
Portaveu del col.lectiu Agudells-Ecologistes en Acció Catalunya i membre del Consell Consultiu del Parc de Collserola

divendres, 4 de gener del 2008

¿QUÉ GRANDES PROYECTOS URBANÍSTICOS HAY QUE REALIZAR LOS PRÓXIMOS CUATRO AÑOS?


V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

Tal como avisé en el artículo anterior, pasaré a analizar lo que para el ayuntamiento son las prioridades a nivel urbanístico para los próximos cuatro años. Estas actuaciones se enmarcan dentro del ¡pim, PAM, pum! -perdonad el chiste malo- del período 2008 - 2012. Para más información del Programa de Actuación Municipal (PAM), mirad la revista de información del ayuntamiento de BCN (octubre 2007, nº 109). Ahí van las claves para entender los "Meeting Point" de los próximos años:

1- Avanzar en la planificación de los nuevos barrios de La Marina de la Zona Franca y de La Verneda Industrial: al igual que en Pueblo Nuevo, lavado de cara de zonas en declive industrial. Barrido de patrimonio histórico y levantamiento de bloques. Dichos bloques de pisos se utilizarán para reubicar a los expropiados de los barrios tradicionales del centro de BCN. En esos lugares, en lugar de casas tendremos hoteles y oficinas.

2- Continuar con las actuaciones en el 22@ (te roba), el Frente Marítimo o Sant Andreu-Sagrera: la problemática del Pueblo Nuevo es vergonzosa y puede resumirse en el conflicto de "Can Ricart". Es humillante que uno de los barrios más obreros y con más luchas sociales de BCN haya degenerado en nicho de multinacionales (que no dan trabajo a la gente de las fábricas expropiadas) y hoteles. El problema de Sant Andreu está también relacionado con antiguas fábricas e instalaciones militares (aparte de incluirse por cercanía la problemática de las "Casas Baratas"). Lo de Sagrera está propiciado por las dichosas obras del AVE, donde han habido numerosas expropiaciones y los que se han quedado allí están con el miedo permanente de que ocurra otro "Carmelo 2". Y lo del Frente Marítimo indudablemente es la construcción del hotel vela, prolongación del Paseo Nacional y la mercantilización del Muelle. No hay que darle más vueltas.

3- Transformar los antiguos recintos industriales, militares y zonas en recuperación (para el capital, curiosa definición) como Can Batlló, Fabra i Coats, Casernes de Sant Andreu,...: transformarlos en hoteles y oficinas, evidentemente. También se aceptan centros comerciales, cómo no, con lo guapa que va a quedar la antigua plaza de toros de Las Arenas, ¿cómo no se va a poder evitar construir centros comerciales en antiguos recintos industriales? ¡Y además salvamos patrimonio histórico! Igualito que aquel concejal de urbanismo y promotor que están hablando delante de un bosque:

-Promotor: Y, para salvar el bosque de futuras degradaciones, ahí irán unos cuantos bloques de pisos.

-Concejal: ¡Ah! Un proyecto ecológico.

-Promotor: ¡Eso mismo!

4- Crear el "corredor verde" Ciutadella-Collserola: ellos lo llaman, unir el centro y la vertiente barcelonesa del monte. Yo lo llamo: ya no queda espacio donde construir en esta ciudad y vamos a utilizar lo poco que queda, aunque sea a costa del pulmón de la ciudad. Debido a estas operaciones, cuando en el futuro hablen de BCN ya no dirán que está rodeada de mar y montaña. Estará rodeada de mar y hormigón. Y lo de poder ver el mar es algo relativo. Atentos/as al hotel flotante del forum en el 2008 y a la ciudad flotante de la playa de la Malvarrosa (Valencia). A lo mejor hay pocas casas ahora en Collserola, pero basta ir "haciendo espacio" con la excusa del transporte para transformar una zona relativamente protegida en urbanizable.

5- Impulsar los Planes de Mejora Urbana y Planes Especiales de Reforma Interior pendientes: traduzco, damos el golpe final para eliminar los barrios tradicionales y expulsar del centro de BCN a las clases populares. Si no puedes comprar un piso a una inmobiliaria por tener un trabajo de mierda de 1000 $ brutos al mes, jódete. Qué nos importa que hayas vivido toda tu vida allí. Deja que los turistas, empresarios, inmobiliarias, bancas o diseñadores neo-pijos se queden con ese piso. Tú ya puedes comprarte otro piso super-mega-guay a 80 km del centro de BCN.

6- Desarrollar el Plan de Equipamientos de la ciudad: eliminamos todo rastro de la idiosincracia propia de cada barrio y lo sustituimos por unos servicios uniformes para toda la ciudad. Total, ya que con los PERI's nos cargamos todo rasgo diferenciador, tendremos que comenzar desde el principio a formar la ciudad. Curioso este planteamiento uniformador en una época en la que el ayuntamiento se banagloria de haber formado la "Barcelona de los barrios". Sustituir redes asociativas vecinales por servicios de ciudad, así sale dañado también el tejido social.

Por lo que véis, ganas no les falta a esta gente. Están dispuestos a dar lo máximo para asegurar nuestra felicidad. Y, antes de solucionar problemas globales, que cada uno/a mire a su propia casa-barrio. ¡Que hay leña para todos/as!

dijous, 3 de gener del 2008

L'Ajuntament de Barcelona prepara un registre per detectar els casos d'especulació immobiliària a la Barceloneta.


Segon recull la pagina web 3cat24, l'Ajuntament prepara un pla per posar fre a l'especulació immobiliària a la Barceloneta

L'Ajuntament de Barcelona prepara un registre per detectar els casos d'especulació immobiliària a la Barceloneta. El districte de Ciutat Vella vol aturar els casos de mòbing i els apartaments turístics il·legals. La Barceloneta optarà a la nova convocatòria de les ajudes del pla de barris. Segons ha pogut saber Catalunya Informació, el consistori també treballa en un mapa humà del barri per establir les prioritats socials de la Barceloneta i atendre els casos urgents.

llegir article complert

TANQUEM LES NUCLEARS DENUNCIA NOVAMENT LA CROADA DEL TRIPARTIT CONTRA LES ENERGIES RENOVABLES.

Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l’Energia (TLN-CNCE), i les organitzacions que en formen part — que inclouen, entre altres, Greenpeace, Eurosolar-Catalunya, Ecologistes en Acció de Catalunya, la Fundació Terra, Grup de Científics I Tècnics per un Futur No Nuclear i Depana —, han denunciat avui que, amb la seva convocatòria a un grup d’experts per a dissenyar el futur energètic, el govern tripartit intenta evitar tant una aposta estratègica pel desenvolupament de les renovables com un debat públic i democràtic sobre el futur energètic de Catalunya.

Més enllà de la vàlua professional dels membres del Consell en els seus àmbits de competència, la composició del Consell creat pel tripartit torna a fer palesa que, en matèria de visió energètica, PSC, ERC i ICV segueixen ben arrelats als models establerts durant el segle XX, i fèrriament oposats a canviar la seva visió i adoptar nous models que països com Alemanya, que vol abastir l’any 2020 la meitat del seu subministrament elèctric amb energies renovables i cogeneració, estan posant sobre la taula.

En un moment en què al menys dos estudis han demostrat que seria possible abastir tota la demanda elèctrica del 2050 a Catalunya amb energies renovables (1), i que aquesta opció serà econòmicament avantatjosa, la Generalitat convoca un consell en què l’experiència en aquestes formes de producció energètica destaca per la seva absència. En canvi, sí que hi són ben representats REPSOL, IBERDROLA i la CAIXA, empreses que han contribuït a instal·lar-nos en el deteriorament ambiental i la crisi energètica que hem d’enfrontar. L’absència d’experts en tecnologies per a l’aprofitament de les fonts d’energia renovable és encara més feridora per l’ inclusió de professionals dels que no es coneix cap trajectòria pública reconeguda en l’àmbit de lles estratègies energètiques.

D’altra banda, TLN-CNCE denuncia que la Generalitat pretén utilitzar aquest Consell esbiaixat per substituir un debat públic imprescindible en el procés de formulació de les polítiques energètiques necessàries per fer que la ciutadania de Catalunya disposi dels serveis que l’energia proporciona, i es faci de forma ecològica i econòmica, justa i equitativa. Això ha que ha comportar, necessàriament, la millora de l’eficiència energètica del sistema català i un augment considerable de la contribució de les fonts d’energia lliures, netes i renovables en el mix energètic català. En aquest sentit és també significatiu que no s’hagi convidat a formar-ne part a cap de les organitzacions i moviments socials que van presentar propostes en el Pla Energètic de Catalunya i que han presentat escenaris elaborats per al futur energètic de Catalunya.

“Sembla que el Tripartit està més preocupat per assegurar que el futur energètic de Catalunya continuï sent tan ineficient I brut com fins ara i no es centri en les energies renovables per tal de protegir els ciutadans de Catalunya de l’efecte de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i dels riscs associats a l’energia nuclear i els residus que produeix”, ha declarat Miguel Muñiz, portaveu de TLN-CNCE. “Però els catalans no permetrem que ens tanquin l’accés a les energies renovables, que seran, tant si el tripartit ho vol veure com si no, les predominants en qualsevol escenari sostenible en avençar el segle XXI.

El camí cap a un sistema elèctric 100% renovable a Catalunya.

dimecres, 2 de gener del 2008

Els pisos nous van pujar un 8,4% a Barcelona

El preu de l'habitatge nou va augmentar un 8,4% a la ciutat de Barcelona al 2007, fins als 4.543 euros per metre quadrat de mitjana fins als 2.784 euros per metre quadrat, segons un estudi de mercat elaborat per la Societat de Taxació a les capitals de província

Llegir article

dimarts, 1 de gener del 2008

2. 3 i 4 els usuaris del bus no paguem el billet -Vaga de Conductors


Fem coincidir la protesta contra les pujades del preu del transport amb la vaga dels buseros.

Reivindicació ciutadana davant l'augment de tarifes del transport urbà davant el fet que Barcelona es la ciutat amb el bitllet de Transport Public mes car d'Espanya.

Els usuaris que pugem als busos de minims no paguen bitllet ni cancel·len les targetes.


Els Conductors tenen contracte de conductor-perceptor i en el s'estableix que només han de cobrar a qui demani el bitllet, sol a qui el demani.


saltada popular

dilluns, 31 de desembre del 2007

Les festes de Nadal


Les festes de Nadal ja són part del passat, i amb elles, els dies d'il·lusió per a uns i de fantasia per a uns altres.

Moltes entitats han organitzat actes aquestes festes. I la veritat és que una vegada més els veïns/es de aquest barri hem demostrat que som solidaris quan se'ns demana ajuda. Aquesta vegada l'ajuda ha anat dirigida als més febles, com són els nens. Es va demanar ajuda a un restaurador, que és nascut en el barri i col·labora amb totes les entitats, i no la va negar ,va accedir desinteressadament. El propietari del Rei de la Gamba ens va ajudar a assegurar-nos que una quantitat de nens tingués regal el dia de Reis. També hem de dir que els veïns/es que duem aquesta companyia hem quedat desbordats d'alegria al veure la resposta que hem tingut per part d'homes i dones que viuen en el barri i fora d'ell (com a St. Gervasi). El que sí que és veritat és que els dies de Nadal són dies de màgia i “l'amor és màgia”. Fins a l'any que ve.

AA. VV l'òstia, c/ Pescadors 49,

Plataforma d'Afectats en Defensa de La Barceloneta,

pdefensabarceloneta@yahoo.es

(ens reunim tots els dimarts a les 20:00 al C/Guiter 11, passa't)

diumenge, 30 de desembre del 2007

S'acosta el judici al CSA Can Vies de Sants. Assemblea preparatòria


Finalment el 24 i 25 de gener Can Vies va a Judici, aquest cop no hi ha possibilitats d'ajornament. Per això, us convoquem a tots i totes el proper dimarts 8 de gener a les 8 del vespre al Centre Social de Sants (C/Olzinelles 30) per a fer una reunió preparatòria de l'acte que es durà a terme el dia del judici davant dels jutjats.
Com ja deveu saber l'acte constarà d'actuacions musicals, comunicats de suport, un esmorzar, un dinar ... i també hi haurà paradetes de col·lectius. Així que ja sabeu, si no podeu venir a la reunió ja podeu començar a enviar comunicats de suport per a llegir el dia del judici (indicant si ho llegireu vosaltres o `preferiu que ho llegeixi algú de la plataforma) i proposar-nos venir a muntar parada del vostre col·lectiu (no cal que us preocupeu per la infraestructura).
Salut i fins aviat.

Can Vies és del barri!

Ahir en la premsa

Ahir en la premsa, que per cert no va poder arribar als lectors perquè la majoria dels quioscs de La Barceloneta (i de Barcelona) van tancar en protesta per la dificultat que tenen per a guanyar-se la vida, van publicar un gran numero de “fantàstiques” notícies per a l'economia de les famílies, mentrestant per segon dia consecutiu quatre conductors de TMB es troben en la Plaza Sant Jaume en vaga de fam per a tenir dret a dos dies de descans semanal.

Augmenten les tarifes dels serveis bàsics, la llum pujarà el 3,3%, el gas natural el 4,7% i el butà el 5,2%

Els peatges catalans pujaran un 4,16% de mitjana a partir del 2008

La quota hipotecària es dobla els últims 7 anys a BCN