dissabte, 10 de gener del 2009

ATUREM LA MASSACRE A GAZA


Concentracions per demanar la fi del bloqueig, les massacres i els càstigs col·lectius intolerables que pateix el poble palestí i per demanar al govern de la Generalitat que trenqui els acords comercials amb Isarel que s'estan promovent des dels departaments de Vicepresidència, i d'Innovació, Universitats i Empresa.

  • BARCELONA: dissabte 10 de gener MANIFESTACIÓ a les 17 h a Pl. Universitat

  • PROU COMPLICITAT AMB LA MASSACRE DEL POBLE PALESTÍ

    L'exèrcit d'ocupació israelià està cometent una nova massacre a Gaza. De moment, el resultat d'aquest nou acte de barbàrie ha causat centenars de morts i ferits, incloent-hi un nombre indeterminat d'escolars que, en el moment del primer atac militar israelià, eren conduïts cap a casa des de l'escola. Aquest últim bany de sang de civils palestins, tot i ser el més despietat, no és el primer, ni suposa un canvi de lògica en l'estratègia d'apartheid i colonització israeliana.

    És més, ve a culminar el llarg setge israelià a Gaza, que de moment, per una part, ha merescut diversos pronunciaments no vinculants per part de diversos organismes internacionals i, per altra part, s'ha de destacar que les decisions que sí són vinculants han estat sistemàticament ignorades per els diversos governs israelians. Fa mesos que el poble palestí de Gaza viu una situació completament insostenible, atrapat dins d'un veritable camp de concentració, privat de recursos, de queviures elementals, de cap possibilitat de desplaçar se, encerclat per l'exèrcit israelià i amb les fronteres d'Egipte tancades.

    Davant d'aquesta situació, no podem quedar-nos de braços plegats. La nostra inacció alimenta la complicitat dels governs de la Unió Europea. En lloc de pressionar el govern d'Israel per les greus i sistemàtiques violacions de drets humans, crims de guerra i incompliment sistemàtic del dret internacional, el passat 9 de desembre els governs europeus van decidir enfortir les relacions comercials de la Unió Europea amb l'Estat d'Israel, sense condicionar aquest acord a la presa de mesures cap a una pau justa a la regió, que respecti els valors propis de la democràcia i dels drets humans. El govern d'Israel, encoratjat també per la manca de crítica nord-americana, ha entès el missatge d'aprovació i actua en conseqüència. Fins i tot a casa nostra, els departaments de Vicepresidència i d'Innovació,Universitats i Empresa, han posat el seu gra de sorra aquestes darreres setmanes protagonitzant visites a Israel amb l'objectiu "d'impulsar les relacions econòmiques amb Israel", obviant així els reiterats informes de l'ONU que equiparen el règim d'ocupació israelià amb l'apartheid sud-africà, i que reclamen a la comunitat internacional incrementar la pressió política i econòmica vers l'Estat d'Israel.

    Les organitzacions sotasignades ens neguem a l'exercici deshonest i immoral d'equiparar les parts en conflicte. La desproporció de víctimes és aclaparadora -de centenars a una, en aquest cas-. Ens neguem a ser còmplices de la massacre contra el poble palestí. És per això que fem una crida als nostres governants i a tota la societat civil perquè facin seu el compromís amb la cultura de la pau, expressat de manera àmplia i reiterada per la ciutadania del poble de Catalunya. En el moment present, aquest compromís passa per la ruptura immediata de tots els acords de cooperació i associació comercial amb l'Estat d'Israel, en tots els nivells -europeu, espanyol i català, i per això reclamem:

    - Que el govern de l'Estat Espanyol aturi el comerç d'armes amb l'Estat d'Israel.

    - Que el govern de la Generalitat suspengui els acords comercials amb Israel que el departament de Vicepresidència i el d'Innovació, Universitats i Empresa estan promovent.

    Primers signataris: Plataforma Aturem la Guerra, NOVA - Centre per a la Innovació Social, Institut de Drets Humans de Catalunya, ACSUR - Las Segovias, Servei Civil Internacional, CIEMEN, Associació Catalana per la Pau, Sodepau, Xarxa d'Enllaç amb Palestina i Comunitat Palestina de Catalunya.

  • divendres, 9 de gener del 2009

    Bon any 2009



    dijous, 8 de gener del 2009

    L'habitatge nou s'ha abaratit un 6,5% en un any a Catalunya

    Palamós (-11,4%), Blanes (-10,5%) i Sant Carles de la Ràpita (-10,5%) són els municipis on l'any passat va baixar més el preu per metre quadrat de l'habitatge nou, segons les dades publicades per la Societat de Taxació (ST). El descens mitjà de preu va ser del 6,5% a Catalunya i del 6,1% en el conjunt de l'Estat.

    L'informe recull un apartat sobre el comportament dels preus de les localitats de la costa, amb una incidència molt directa sobre l'evolució dels preus dels habitatges de segona residència. Per sobre de la mitjana de Catalunya, també hi ha els municipis del Baix Empordà, com ara Calonge, amb un preu mitjà del metre quadrat de 2.093 euros (-6,6%) i Torroella de Montgrí, amb un preu de 1.836 euros (-8%). Fora del litoral, destaquen el descens de preu del 9% a Granollers i del 8,40% a Terrassa.

    Barcelona és la ciutat més cara de l'Estat per comprar-hi un habitatge nou, amb uns preus mitjans de 4.243 euros per metre quadrat, molt per sobre de la segona ciutat, Sant Sebastià, amb una mitjana de preu de 3.918 euros, i Madrid, amb un registre mitjà de 3.658 euros. A Barcelona els preus han caigut en un any el 6,6%. En l'altre extrem, les capitals més barates de l'Estat són Pontevedra (1.435 euros) i Badajoz (1.470 euros)

    Llegir article

    dimecres, 7 de gener del 2009

    Escrit de l'AAVV de l’Òstia i la Plataforma en el diari Barceloneta

    Vecinos/as, queremos felicitaros este año 2009, en el que esperamos que la crisis no afecte a las personas más desfavorecidas.
    Queremos empezar a hablaros de la llei de barris, ya que ya se ha puesto en marcha. El pasado mes de octubre, la regidora bajó al centro Cívico a explicar el proyecto y prometió que lo trabajaríamos todas las entidades y vecinos juntos, y que podríamos decidir sobre las actuaciones a hacer en el barrio. Nosotros nos preguntamos: ¿qué entiende la regidora por participación y decisión de los vecinos? Cuál no ha sido nuestra sorpresa cuando sólo con dar una vuelta por el barrio hemos visto que ya hay más de un proyecto del pla de barris en marcha, y alguno de ellos no será beneficioso para el barrio, más bien al contrario:
    · Esplai de Mar: este proyecto que ya está en marcha en los bajos del Paseo Marítimo, espacio administrado por Parcs i Jardins, consiste en adaptar la playa para la gente con minusvalía. Esto nos parece muy bien, pero queremos recalcar que es un proyecto de ciudad y, por lo tanto, no debe hacerse con dinero del pla de barris, el cual tendría que usarse para equipamientos para el vecino. Además, creemos que si hay clubs adaptados, crear un espacio así no fomenta la integración, sino más bien la marginación.
    · Peatonalización: ya se han preparado algunas calles para peatonalizarlas o hacerlas de tránsito reducido. Esto es muy importante que lo discutamos entre todos, ya que la peatonalización, que a algunos les puede sonar muy bien, tiene varios peligros y molestias. 1.¿dónde aparcaremos nuestros coches, si hay mucha gente que no nos podemos permitir un parking, 2. ¿dónde tiraremos nuestras basuras? 3. ¿Serán los impuestos de las calles peatonales más caros? 4. Seguramente, además, los precios de las viviendas de las calles peatonales subirán, así que es necesario que se mire con lupa todo. Que el Ayuntamiento obligue a los propietarios de las casas de calles peatonales a no subir el precio de las viviendas durante un mínimo de 15 años, tal y como se comprometió en la última reunión con la PADB y la avv l'òstia. 5. No se puede peatonalizar ninguna calle si el ayuntamiento no se ha comprometido antes a no dar ni una sola licencia de terrazas. ¿Para qué nos sirve una calle peatonal llena de terrazas que nos impedirán el paso y no nos dejarán sentarnos en la puerta de casa? Y además, privatizarán el espacio público, y no nos permitirán descargar la compra al volver a casa.
    Creemos que las buenas palabras no bastan para proteger al vecinos, el ayuntamiento tiene que ser transparente y comprometerse a que haya participación real por parte de los vecinos. Así pues, le exigimos que se publiquen las actas de todas las reuniones que se tengan con agentes del barrio, y que el Ayuntamiento sólo lleve a cabo esas actuaciones que respondan a las necesidades sociales del barrio. Para consultar el proyecto del pla de barris, podéis hacerlo en la web, http://www.fomentciutatvella.net/pdf/barceloneta.pdf o pasando por la Avv l'òstia los martes a las 20 en la calle pescadors 38 (si puedes, avísanos antes).
    También queremos pedirle a los vecinos que usan los aparatos de aire acondicionado que hagan un uso responsable de éste. Que tengan en cuenta que el agua y el ruido generan muchas molestias a sus vecinos de abajo o de los pisos de al lado; y que, además, son muy poco sostenibles. Por favor, tened cuidado con el agua que cae.

    Por otro lado, queríamos agradecerle a todos los comerciantes, vecinos, ampas que han colaborado y a la comissió de festes del carrer Pescadors (que a pesar de la escasa subvención que recibe, ha hecho una gran aportación económica) el esfuerzo invertido en hacer que estas fiestas de navidad todos los niños tuvieran regalos y que los peques del barrio hayan disfrutado del cagatió y del árbol de Navidad.
    Feliz año a todos, avv l’òstia y plataforma d’afectats en defensa de la barceloneta,
    pdefensabarceloneta@yahoo.es, http://labarcelonetaambelaiguaalcoll.blogspot.com/
    686268137, 669670430

    dimarts, 6 de gener del 2009

    BARRIO DE LA BARCELONETA

    Hotel Barcelò Raval: la destrucción cumple veinte años

    No es de ahora ni es ningún secreto la voluntad del Ayuntamiento de Barcelona de entregar la ciudad como producto y en particular su centro histórico, Ciutat Vella, al desmadre consumista y al descontrol del turismo masivo. Hace apenas unas semanas, el alcalde Jordi Hereu en reunión con los máximos representantes de la industria hotelera, afirmaba que «Barcelona puede asumir más turismo, tanto de vacaciones como de convenciones y congresos». Antes que él, la regidora de Districte Itziar González, que al jurar su cargo perjuró que devolvería el distrito a los vecinos, anunciaba que El Raval debía ser la puerta de entrada para los miles de turistas que llegan a la ciudad en cruceros.
    Las cifras son igual de explícitas que las declaraciones de los representantes municipales: actualmente hay 30.000 plazas hoteleras en toda Barcelona según fuentes municipales y sólo en el centro existen 80 hoteles y se han concedido 23 licencias en dos años. Prácticamente una vez al mes, los servicios técnicos de Ciutat Vella han dado vía libre a un hotel.
    Detrás de las palabras y los números que hablan del turismo como de una bendición o de una plaga que hay que asumir, se trata de ocultar una reforma urbanística que sigue ejecutándose en su última fase pero a la que se pretende tratar cómo si nunca hubiera existido. Los niveles actuales de hiperexplotación turística son el fruto de prácticamente veinte años —el asalto a Ciutat Vella se inició en 1989— de expropiaciones, expulsión de vecinos, destrucción de edificios y abusos institucionales, de una prolongada operación a corazón abierto y a sangre fría o hirviendo según las necesidades, que hoy culmina con desgraciado éxito.
    De esa historia que ahora parece sujeta a desaparecer y en cuya caja negra se ocultan como mínimo 7.000 vecinos desplazados en toda Ciutat Vella según calcularía en su momento el periodista Josep María Huertas, la Operación Illa Robador es digna representante y el Hotel Barcelò la guinda de la guerra a los vecinos. Allí donde ahora se erigen el hotel, las cooperativas de viviendas o la futura Filmoteca, fueron destruidos en su momento 50 edificios, 450 viviendas y 93 locales comerciales, de cuyas consecuencias sociales directas e indirectas todavía hoy no se han dado cifras, pero que se traducen en cientos de vidas quebradas por el urbanismo salvaje, la especulación inmobiliaria y el mobbing.
    El Hotel Barcelò es una bandera, la demostración de que se ha conseguido entregar el territorio al mercado; y también es un desafío, porque con su presencia pretende anunciar el futuro de un barrio rematado a su imagen y semejanza. Es, como toda la nueva illa, un armatoste construido sin el barrio y contra el barrio, que con su gemelo, el Hotel Vela en La Barceloneta, es una prueba de la anchura y la altura del compromiso entre las instituciones y el negocio privado. Una prueba, en este caso, de diez pisos y 38 metros de altura.
    La de hoy, por tanto, no es la inauguración de un hotel sino la ceremonia de clausura de veinte años de desvergüenza política y urbanística en El Raval. Aunque todavía queda daño por hacer y fuera de los focos que iluminan el hotel pero a pocos metros se repite la violencia urbanística cada día, la celebración de la apertura del Hotel Barcelò es la representación con la que sus responsables y beneficiarios festejan el final de una toda una época de destrucción social y urbana.

    dilluns, 5 de gener del 2009

    La crisi fa aflorar a BCN centenars de pisos per sota dels 180.000 €

    Aquells que fa tres anys es desesperaven al no aconseguir trobar pisos per sota dels 240.000 euros a Barcelona, descobriran que l'any 2009 el miracle és possible per sota fins i tot dels 180.000 euros. Per aquesta última xifra, el 2006 l'oferta era anecdòtica i es limitava a baixos i infravivendes. En l'actualitat, hi ha centenars de pisos oferts per aquest preu en els dos principals portals immobiliaris d'internet, fotocasa.es i idealista.com. El repte, en aquesta ocasió, és aconseguir una hipoteca que permeti la compra, una cosa tan complicada que manté les vivendes en venda durant mesos. Gairebé la meitat dels anuncis a la província de Barcelona tenen rebaixes.
    El panorama immobiliari ha canviat radicalment en l'últim any, i s'ha capgirat no només els preus sinó també el ritme de la venda. Després del tancament de desenes d'agències immobiliàries, internet s'ha convertit en el gran vehicle de venda, tant per contactar directament amb particulars com amb agències que mostren la seva oferta. Un estudi dut a terme l'octubre del 2006 per aquest diari reflectia que menys d'un 10% dels pisos en venda costaven menys de 240.000 (40 milions de pessetes). En l'actualitat, el portal fotocasa.es té més d'un 10% dels seus gairebé 7.500 immobles oferts per sota dels 180.000 euros (30 milions). A idealista.com, 343 dels seus gairebé 5.500 pisos estaven ahir per sota d'aquest preu.

    Llegir article

    diumenge, 4 de gener del 2009

    Aturem la massacre a Gaza


    Concentració d'urgència contra l'atac terrestre: diumenge 4 de gener 20h, plaça S.Jaume

    Manifestació dissabte 10 de gener 17h, plaça Universitat

    Facturas millonarias por los daños en el litoral

    Peritos, alcaldes y administraciones han empezado a realizar el balance de los daños del temporal que ha azotado el litoral de Girona y el barcelonés. De momento, una cosa está clara: la factura será millonaria. Puertos, paseos marítimos, playas, edificios, embarcaciones y diversas infraestructuras han quedado arrasados en muchos kilómetros del litoral catalán.

    En Barcelona, los daños de las playas se concentraron en las de la Barceloneta, Mar Bella y Llevant. Las playas de la Nova Icària y Sant Sebastià, que tienen espigones de protección, han salido bien paradas del efecto del oleaje. "Está previsto que las obras de construcción de los espigones en la Barceloneta y la Mar Bella empiecen en enero", comentó la regidora Imma Mayol. El desastre en algunas playas -que ha afectado a conducciones de agua y luz- no se aleja demasiado del que sufrieron en otro temporal en 2001, cuando perdieron 80.000 metros cúbicos de arena.

    Llegir article