dijous, 24 de setembre del 2009

Manifest contra l'Hotel Vela

L'elegant urbanisme salvatge col.lapsa l'horitzó de Barcelona.
L'Hotel Vela s'alça sobre l'horitzó marítim de la ciutat com l'últim insult a la ciutadania.
Finalment ens han privatitzat l'horitzó.

En els útlims anys s'ha aplicat cada cop amb més duresa la Llei de Costes i, per tant, la prohibició de construir a menys de 100 m de la línia de mar. Sobre molts edificis construïts dins d'aquest perímetre hi pesa una ordre d'enderrocament. Alhora, el govern català i el consistori barceloní han presumit de fomentar la sostenibilitat i de promoure l'ecosocialisme. No obstant això, el govern municipal va ratificar l'any 2006 (amb els vots del PSC, ERC i CIU) la construcció d'un hotel monumental a 20 m de la costa, construcció aprovada inicialment pel Govern de la Generalitat de CiU l'any 2003.

Es tracta de l'Hotel Vela, un hotel de cinc estrelles i 90 metres d'altura situat al final de la platja de Sant Sebastià que, a més, compta amb 25.500 m2 d'oficines i 4.500 d'instal.lacions recreatives. L'aprovació de la construcció de l'hotel de luxe (en el qual l'habitació més barata costa gairebé 300 euros la nit) es dóna en un moment en què la invasió de la indústria turística ja ha suposat la destrucció del teixit social de Ciutat Vella i l'expulsió directa o indirecta d'un gran nombre de veïns. La crisi immobiliària i financera s'uneix amb una precarietat laboral galopant i el 50% de la població catalana no arriba a cobrar 1.000 euros bruts mensuals. Per altra banda, el barri que farà de porter de la ciutat per als clients de l'Hotel Vela, la Barceloneta, està amenaçat per una gentrificació creixent i un pla urbanístic -el Pla dels Ascensors- que implicarà l'expulsió de més de 1.500 famílies.

La complicitat dels poders polítics (en aquest cas CiU però també PSC i ERC) amb l'Autoritat Portuària de Barcelona i els poders econòmics (Comsa, OHL, Sacresa, FCC, constructores, i Starwood W, empresa hotelera) ha provocat novament una aliança contra les persones que vivim a Barcelona. El Port Autònom de Barcelona és el propietari dels terrenys. I tot i que el Port és una entitat pública, les seves actuacions no estan sotmeses a cap control democràtic, tan sols està obligat a legitimar-se davant els representants dels partits que el gestionen.

Des d'aquest pedestal privilegiat, el Port ha pogut imposar durant els últims vint anys un gran nombre de transformacions urbanístiques (Maremàgnum, Port Esportiu, World Trade Center...), orientades a convertir els espais adjacents al mar en un parc temàtic per a turistes i inversors. Espais, teòricament de domini públic, que sempre han estat venuts al millor postor: grans multinacionals o els amics amb diners. En aquest sentit, l'Hotel Vela és l'últim capítol d'aquesta tirallonga d'abusos comesos pels partits governants contra els qui sobrevivim a la seva Barcelona i intentem construir-ne una de pròpia.

La construcció de l'Hotel Vela implica també la destrucció dels últims trossos de la platja que la gent havia fet seus, com la tradicional platja nudista de Sant Sebastià. També aniquila indirectament el moll dels pescadors, ànima del barri de la Barceloneta. Novament l'espai públic, la platja, l'espigó, les onades, es privatitzen per tal que uns quants obtinguin beneficis mentre la resta mirem com ens roben fins i tot l'horitzó.

A aquells que ens han robat la ciutat i les seves mil vides, la platja i les onades, els "xiringuitos", el "rompeolas", el nudisme i la pesca i, ara, finalment, l'horitzó, els exigim:

* La suspensió de les obres de l'hotel i de les infraestructures adjacents.
* L'anul.lació de les concessions atorgades per a l'explotació de l'hotel i la resta d'infraestructures.
* L'enderrocament de l'hotel i la conversió dels terrenys en un espai realment públic per a la ciutadania de Barcelona.
* La reforma del model de gestió del Port Autònom per tal de garantir-ne d'una vegada per totes la transparència i el funcionament democràtic.
* Ni un hotel més a Ciutat Vella.

Mira també:
http://www.hotelvelabarcelona.com
http://www.youtube.com/watch?v=NdYgBY7kgDg

dimecres, 23 de setembre del 2009

TMB amplia tres línies de bus fins al polèmic Vela

El tram final del passeig de Joan de Borbó, a la Barceloneta, compta des d’avui amb tres noves parades de bus. Les línies 17, 39 i 64, que fins ahir acabaven el seu recorregut en sentit descendent a la plaça del Mar, prolonguen el seu recorregut uns 200 metres avinguda avall fins al nou espai urbanitzat davant del mar i estrenen principi i final d’itinerari davant de l’Hotel W, conegut popularment com a Vela per la seva particular –i polèmica– silueta.
«Ens sembla perfecte que ampliïn aquestes línies fins a la nova bocana, però que atenguin també les peticions dels veïns, que fa tres anys que reclamem un bus per anar al CAP», lamentava ahir Emilia Llorca, presidenta de l’Associació de Veïns L’Òstia de la Barceloneta, un cop va conèixer la notícia de la prolongació. Aquest grup de veïns demana precisament que alguna de les línies que baixa pel passeig de Joan de Borbó fins al carrer d’Almirall Cervera i allà gira cap al passeig Marítim (els busos 57, 157, 45, 36 i 59) baixi fins al final i torni a pujar pel mateix lloc, per acostar els veïns fins a l’Hospital del Mar.
«Esperem que l’administració reflexioni. No és just que els interessos privats siguin satisfets de manera immediata mentre que les peticions veïnals siguin ignorades d’aquesta forma», afegia Llorca, que rematava el seu discurs amb un «que mirin més pel veí i menys pels empresaris turístics», màxima amb la qual coincideix Àngels Simarro, presidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta. Simarro no veu cap inconvenient que es dugui a terme aquesta ampliació, però al mateix temps recorda que «no s’han d’oblidar molts altres problemes de mobilitat que té el barri».
Segons TMB, el fet de prolongar les línies de bus fins a l’Hotel W no es deu en cap cas a satisfer interessos turístics sinó a buscar «un emplaçament millor» per a les terminals. «A causa de les obres, el final d’aquestes línies estava desordenat. La urbanització del nou tram permet modernitzar les terminals. Les noves parades milloren la línia i la comoditat tant dels conductors com dels usuaris», van apuntar ahir fonts de TMB.

ZONA DE TREBALL / Les mateixes fonts argumenten així mateix que quan l’Hotel W entri en funcionament el mes d’octubre vinent, els seus treballadors «bé hi hauran d’arribar, i agrairan poder-ho fer en transport públic».
Aquests arguments de TMB satisfan els veïns, que insisteixen que no veuen cap problema en la creació de noves parades i que únicament lluiten pels interessos dels habitants del barri. En aquesta línia, i coincidint amb la imminent obertura de l’allotjament dissenyat per Ricardo Bofill i amb la festa major de la ciutat, un grup de veïns ha organitzat per a aquest diumenge al migdia una nova acció contra una instal·lació que, manifesten, els ha «robat l’horitzó».

Publicaa per Helena López a el diari El Periódico

dimarts, 22 de setembre del 2009

Hotel Vela


Coincidiendo con el embargo de los hoteles Miramar y La Florida, la estafa del hotel junto al Palau de la Música y el cierre del restaurante de lujo Klein en el Fórum, la inauguración del llamado hotel Vela llega en el momento más álgido para ser blanco de iras.

Desde una mirada formalista, se trata de un mero gesto, de escasa calidad arquitectónica; desde la sensibilidad ecologista, no se puede admitir que a estas alturas se haga un edificio con fachadas de cristal hacia todas las orientaciones, incumpliendo criterios bioclimáticos; entre los vecinos aumenta el descontento con este emblema del neoliberalismo y de los abusos urbanísticos. Por tanto, nada lo puede salvar ya de ser un símbolo más del declive urbano y político de esta ciudad. Y si, temporalmente, lo salvan los turistas, porque lo llenan, Barcelona pierde. Porque la opinión ha sido clara: no se quiere este hotel símbolo de la especulación y el favoritismo, que a todos nos roba el horizonte, en una situación actual que admite muy pocos hoteles nuevos y, mucho menos, en el tejido histórico de Ciutat Vella.

¿Por qué ciertos conflictos urbanos son tan relevantes? En el caso del hotel Vela, porque la Barceloneta era el único barrio que por su estructura se había mantenido libre de la invasión de grandes almacenes, franquicias y hoteles de lujo, que no podían encajar en su trama tan menuda de parcelas y calles. Pero las estrategias urbanas de explotación, en esta ocasión impulsadas por la Autoridad Portuaria de Barcelona, no han parado hasta encontrar la solución: dominar la Barceloneta desde este extremo privilegiado con un cinco estrellas, fagocitar sus playas libres, colapsar sus infraestructuras, abrir un paseo marítimo que da perspectiva al hotel y deja de lado los baños populares, y dar un nuevo impulso a la expulsión de sus habitantes.

Ciertamente, todo es para el negocio del turismo, pero la ciudadanía descontenta (www.hotelvelabarcelona.com) anuncia para el próximo domingo sus acciones de rechazo.

Publicat per JOSEP MARIA MONTANER en el diari El País

dilluns, 21 de setembre del 2009

T'apuntes a un bombardeig? 27 de setembre, setge aquàtic a l'Hotel Vela


L’Hotel Vela té els segons comptats:


“3 A les 12 del migdia,

Porta catapultes, ànecs de goma, helicòpters o naus aquàtiques. Vine amb els teus catxivatxes a assetjar l’Hotel que ens ha robat l’horitzó… Porta els teus amics, veïns i col·lectius.

“2 A la platja de Sant Sebastià de la Barceloneta,

Defensem una Platja Lliure i Popular que l’Hotel Vela vol privatitzar!!, fem junts l’últim bany de l’estiu en l’acte central de la Mercè que no sortirà als programes ;-))

“1 El dia 27 de setembre,

Perquè l’Hotel Vela no es pot inaugurar impunement, perquè la indústria turística no és la solució als problemes de la ciutat. 90.717 metres quadrats expropiats al comú són l’últim símbol d’una ciutat governada per als interessos i beneficis privats. Sabem que Barcelona és atacada dia a dia per bombes immobiliàries i urbanístiques, per normatives hostils que capturen el carrer per tal que no veiem que som milions i ells només un grapat de cacics i mercenaris.

“0 T’apuntes a un bombardeig? Setge a l’Hotel Vela per Terra Aire i Mar

Això és una crida a tots aquells que (sobre)vivim diàriament en aquesta ciutat i a la vegada intentem construir-ne una altra. Reenvia, mou, difon aquest missatge!!!

diumenge, 20 de setembre del 2009

La Generalitat dóna el vistiplau a l'operació urbanística de l'hotel del Palau

La Generalitat ha donat el vistiplau a l'operació urbanística que propicia la construcció del polèmic hotel al costat del Palau de la Música. A final de juliol la subcomissió d'Urbanisme del govern va aprovar de manera definitiva la modificació del pla general metropolità. Aquesta modificació fixa el canvi d'ús de les finques situades entre els carrers Sant Pere Més Alt i Amadeu Vives, que passen a tenir un ús hoteler, i també les limitacions a les quals s'haurà d'atenir el projecte. Ara a l'hotel del Palau només li falta que l'Ajuntament aprovi de manera definitiva el pla de millora urbana lligat al projecte, i el pas següent ja serà la sol·licitud de llicència d'obres. Els veïns, però, no afluixen, i portaran per la via judicial la seva oposició al projecte.

L'aprovació definitiva per part de la Generalitat de la modificació del pla general metropolità confirma un important pas endavant del projecte de l'hotel del Palau de la Música. Segons el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, l'aprovació es va fer a final del mes de juliol. Aquesta modificació recull algunes restriccions que l'Ajuntament de Barcelona va fer incloure en el projecte inicial promogut per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. És el cas de l'eliminació de les 62 places de pàrquing projectades, el manteniment de les façanes –protegides– i de l'alineació actual que tenen les finques. Tot això es concreta de manera més detallada en el pla de millora urbana aprovat inicialment, i que l'Ajuntament de Barcelona preveu ratificar de manera definitiva aquest any. Segons fonts municipals, després el consistori ja estarà en disposició de tramitar la llicència d'obres.

Tot i que el projecte el promovia la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, la llicència ja la demanarà Olivia Hotels, la cadena a qui la fundació va traspassar els drets d'explotació fa un parell d'anys. Des de l'Ajuntament van assegurar que aquesta circumstància no altera l'avenç en la tramitació del projecte. Cap portaveu d'Olivia Hotels, però, va voler fer declaracions a aquest diari.

Els veïns del nucli antic que s'oposen al projecte de l'hotel tenien l'esperança que la Generalitat paralitzaria el projecte, tot esperant que s'aclarís la gestió de l'expresident de la fundació Fèlix Millet i quatre directius més, investigats per un suposat desviament de fons. No ha estat així, però els veïns no pensen donar-se per vençuts, i anuncien brega judicial contra el projecte. Segons l'advocat de l'associació de veïns del nucli antic, Daniel Jiménez, ja han presentat un contenciós administratiu contra el dictamen de Patrimoni de la Generalitat. Els veïns argumenten que el dictamen es queda curt, perquè només obliga a protegir les façanes i, en canvi, «permet l'enderroc dels elements interiors dels edificis catalogats». També denuncien la «incompatibilitat» entre l'ús hoteler i la garantia de protecció dels edificis.

Davant la modificació del pla general metropolità, també interposaran un recurs contenciós, en què refermaran els arguments centrals amb què sostenen la seva oposició al projecte: «No hi ha cap raó d'interès públic per justificar aquesta operació» i el canvi d'ús –d'equipaments a hoteler– de les finques, va indicar Jiménez, ni tampoc cap «benefici ni compensació» per als veïns. «És una operació especulativa que no compleix les funcions pròpies d'una fundació cultural», va afirmar Jiménez. En la mateixa línia, presentaran al·legacions al pla de millora urbana.

Llegir article sencer