dissabte, 20 de febrer del 2010

IRREVERSIBLE IMPIEDAD

LA VANGUARDIA, 28/08/2009

(POR ANTONI PUIGVERD)

Horrorizado y afligido, observo como avanza la nueva carretera que destroza el Empordà. Si esta comarca les pilla lejos, lean esta columna como expresión del desconcierto que produce descubrir, más allá de las palabras y del cliché de la sostenibilidad, de qué manera pone el Govern actual sus manos sobre el territorio.
Era una vía recta y clara, perfectamente inserida en el paisaje llano y agrario que atraviesa: de Corçà (a dos pasos de La Bisbal) a Figueres. Una parte importante de esta vía adquiere ahora un perfil monstruoso como consecuencia de las obras que la vinculan al tramo gerundense de la C-31. Necesita una reforma. No una aberrante mutación. Con la excusa de que CIU lo habría hecho peor, la están convirtiendo en una muralla de asfalto, alzada sobre incomprensibles taludes y ribeteada con delirantes puentes de hormigón. Lo nuevo no mejorará lo que ya existía: desaparece la linealidad y complica los cruces con las carreteras locales. Ciega caminos rurales, divide fincas agrícolas por la mitad, obliga a muchos payeses a dar grotescas vueltas para alcanzar unos campos de labranza que se extienden a uno y otro lado de la carretera. Dificulta la vida de la gente en lugar de mejorarla. Y provoca una nueva herida en un territorio que, si se descuida, pronto perderá su máximo capital: los huevos de oro del Empordà salen de la gallina del paisaje.
En efecto, el Empordà, gracias a un paisaje que ha contado con formidables prescriptores literarios (Maragall, Pla), se ha convertido en las últimas décadas en el referente de otro tipo de turismo. Un turismo de calidad al estilo toscano. Fundado en la belleza. Mejorado lentamente con la restauración de los pequeños pueblos. Regenerado por la presencia habitual de unas élites interesadas en su mejora, promoción y refinamiento.. Diversificado con una agricultura muy viva. Y culminado con una exquisita oferta hotelera y gastronómica.
Destruidos, durante la primera oleada turística, los más bellos parajes de la Costa Brava (convertida en lugar de veraneo masivo), el Empordà interior funcionaba como verdadera reserva de calidad, como el espacio en el que actuar de manera delicada, sutil, inteligente. Para preservar la belleza, pero también para fortalecer un modelo territorial que permita desarrollar algún día el sueño de modernizar el turismo. Una cosa es decir sí a obras imprescindibles para el desarrollo (AVE, MAT) y otra muy distinta arrasarlo todo como los bárbaros. ¡Tantas críticas a los excesos de CIU, tantas burlas sobre el modelo del PP valenciano, tanta literatura sobre la tercera vía del PSC, tanta palabrería sobre un nuevo modelo turístico basado en la calidad, y ahí está la conselleria de Joaquim Nadal abriendo en canal el Empordà! Manoseando el paisaje más bello (¡y rentable!) con irreversible impiedad.

Article aportat per VEI

dijous, 18 de febrer del 2010

Protesta a la Barceloneta per demanar la construcció d'un col·legi

Pares, mares, nens, professors i veïns del barri han tallat avui el Passeig Marítim de La Barceloneta per exigir la immediata construcció del CEIP Mediterrània.

A les 17.30 més d'un centenar de persones han tallat els trànsit del Passeig Marítim, a l'alçada on es troba el solar de l'antiga escola Mediterrània, per demanar a l'administració, a la Conselleria d'Educació que iniciï les obres del col·legi.

El CEIP Mediterrània va estar enderrocat fa més de tres anys, i des de llavors els nens han d'estudiar a uns barracons ubicats al pati d'un altre col·legi del barri.

Els pares i mares es queixen de les males condicions que suposa estudiar en barracons i que ja porten més de tres anys en aquesta situació.

El tall de trànsit ha estat acompanyat per una batucada del barri de nens de 10 anys que han anat a donar suport als seus amics de carrer. Altres nens han decidit posar-s'hi a "saltar a la comba" (i no han estat poques les mares que els han seguit) o jugar a la pilota.

Els manifestants duien pancartes amb lemes com "3 anys en barracons", "¿cuánto tiempo más?" o "més informació". El AMiPA i els pares es queixen de que no coneixen el calendari d'execució del projecte, i expliquen que necessiten estar informats del calendari per saber quant ha de durar aquesta situació que consideren insostenible.

A les 18.00 s'ha donat per acabada la protesta i batucaires, nens, veïns, nenes, mares i pares han marxat.

Els convocants reclaman la immediata construcció del col·legi i que le Generalitat publiciti el calendari d'execuació.

dimecres, 17 de febrer del 2010

*L'HOTEL DEL PALAU NO ES FARÀ*

Bon dia, la bona notícia:


La notícia ens diu que la Sra Carulla a escrit a l'alcalde Hereu dient-li que Olivia Immobliària desisteix de fer l'Hotel i que el Palau pensa que els equipaments serien per fer una escola de música, biblioteca i espais per la Coral... i "que pensen compartir-los amb el barri de Sant Pere"

Bé companys i companyes nosaltres sabem ben bé perquè Olivia desisteix, sabem que ha sigut la nostra lluïta veïnal la que ha "fet passar les ganes" a Olivia i Ajuntament, però també sabem que cal estar molt alerta de tot aquest procés. Ahir ja escoltàvem al Sr Garcia Bragados que deia que tot seria molt difícil a nivell jurídic i que no volien pagar els plats trencats.

Bé, les AAVV del Casc Antic i Veïns en Defensa, no hem estat mai soles i ens mantindrem a l'aguaït en tot moment perquè:

* tenim més de 3000 signatures de ciutadans i ciutadanes, d'Associacions i Col·lectius
* tenim al nostre costat la FABV i la Xarxa de Ciutat Vella
* tenim posat un contenciós sobre l'afer del lladre Millet i el tirarem endavant
* vàrem entregar al Fiscal del cas Millet la nostra documentació sobre el procés
* el Fiscal va enviar la documentació sobre l'hotel al Fiscal de delictes urbanístics
* exigim l'anul·lació del PGM: els nous equipaments han de ser sòl docent i no hoteler, que ho canvïn, sí Sr Garcia Bragado, peti qui peti
* nosaltres estem d'acord que els equipaments serveixin per laCoral, per l'Orfeó i per la música, al servei de la ciutat del nostre país, volem compatrir-los com a barri i estarem amatents durant tot el procés

*BON DIA, US NECESSITEM A TOTS I TOTES !!!*


Mercè Queralt
Secretària AAVV Casc Antic

EL PUNT

AVUI


LA VANGUARDÍA

EL PERIÓDICO

No es neix dona, una es converteix en dona.

Simone de Beauvoir

dimarts, 16 de febrer del 2010

Hem aturat el desallotjament!!

Avui dilluns 15 de febrer una concentració veïnal ha aturat el desallotjament de l'Espai Social Magadalenes. Des de les 9h del matí més d'un centenar de persones s'han concentrat davant l'ESM i han pintat un mural a la façana de l'edifici on es pot llegir “Gràcies a la lluita veïnal això no és un hotel”. Cap a les 12h s'han presentat els secretaris judicials que han confirmat que el desallotjament quedava suspés, notícia que ha estat rebuda amb un fort aplaudiment.

Des de l'ESM volem donar les gràcies a tots els amics i amigues, veïns i veïnes, i col·lectius que aquest matí, enfrontant-se a un fret gairebé polar, han fet possible que l'ESM mantingui la seva activitat a Ciutat Vella. Avui celebrem que igual que vam aturar l'hotel, hem aturat el desallotjament. Però sobretot, avui refermem el nostre compromís per seguir lluitant amb l'ambició que els edificis del carrer Magdalenes 13 i Amargós 6 no siguin mai més exemple de la violència immobiliària que assetja Ciutat Vella, i passin a ser exemple de les conquestes veïnals del dret a la ciutat.

Comunicat que s'ha repartit a la concentració:

Pel Dret a la Ciutat:

Aturem el desallotjament de l'Espai Social Magdalenes, deshotelem Ciutat Vella!

Molts de vosaltres ja coneixeu l'Espai Social Magdalenes. És un edifici paradigmàtic de l'especulació, la gentrificació i la pressió turística que assetja Barcelona i molt especialment Ciutat Vella: en aquest edifici, el propietari (Hotels Catalònia) pretenia fer un hotel fent fora veïns i veïnes a través de falsedat documental en la sol·licitud de llicències i a través de l'assetjament immobiliari dels llogaters.


Però sortosament aquest edifici també ha passat a ser emblemàtic per raons contràries: la lluita veïnal que no està disposada a cedir davant les pressions del mercat privat ha fet que, des de fa 4 anys, veïns, veïnes i col·lectius diversos hagin omplert de vida l'espai, impedint que s'hi fes l'hotel, denunciant l'assetjament immobiliari i fent efectius drets fonamentals com el dret a un habitatge digne, a la cultura, a la llibertat de moviment i, en general, el dret a la ciutat.


L'Espai Social Magdalenes ha donat lloc a centenars d'activitats socials i culturals, així com ha estat seu de diversos col·lectius, entre els quals el Taller contra la Violència Immobiliària, VdeVivenda, Desobeint Fronteres, el menjador cooperatiu, la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques i molts més.


Avui, al fer balanç d'aquests 4 anys, ens sentim raonablement satisfets perquè malgrat que no hem aconseguit tot allò que volíem, sí que hem aconseguit, entre d'altres:


1.- Aturar la llicència d'activitat hotelera que ha estat derogada sense possibilitat de tornar a sol·licitar-la. Aquesta llicència fou obtinguda de forma irregular ocultant l'existència de veïns en l'edifici.


2.- La tutela efectiva del dret a l'habitatge dels llogaters que restaven a la finca i que venien patint l'assetjament immobiliari per part de la propietat. D'una banda, per la parella de veïns amb contracte verbal en precari, sobre els que pesava una ordre de desnonament, es va aconseguir un habitatge de protecció oficial al mateix barri. D'una altra banda, pel veí amb contracte de lloguer de renda antiga, el compromís de la Regidora que podrà quedar-se al seu habitatge sense rebre més pressions de la propietat, així com la tramitació del servei de teleassistència.


3.- El compromís del Ple del Districte de garantir la continuïtat de les activitats del ESM mitjançant la cessió d'un local en règim de autogestió.


Però ara, a l'ESM ens ha arribat una ordre de desallotjament pel proper 15 de Febrer. Malgrat el compromís públic de la Regidora i del Ple del Districte de Ciutat Vella per tal de garantir la continuïtat de l'ESM, ara per ara aquest compromís no s'ha concretat i la resposta repressiva judicial s'imposa a la resposta política exigida pel teixit veïnal.


Malgrat tot, volem celebrar les victòries tal i com es mereixen amb totes les que ens heu acompanyat en aquest camí: celebrant que a Magdalenes no s'hi farà un hotel, però també refermant el nostre compromís amb la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella en la lluita per un barri i una ciutat feta a mesura dels seus habitants, i no dels interessos privats del mercat.


Per això us convoquem el proper dilluns 15 de febrer: per defensar el dret a la ciutat, aturant el desallotjament de l'ESM i celebrant que, passi el que passi, la lluita veïnal ha aconseguit que al carrer Magdalenes 13 no s'hi faci un hotel: Ells ens desallotgen, nosaltres els deshotelem!

dilluns, 15 de febrer del 2010

20 días después del desalojo las vecinos/as de la Casa del Aire siguen privados de sus libertades.

20 días después un grupo de solidarios/as ha decidido entrar al edificio para visitar a los vecinos/as.

El 19 de enero parte de los vecinos/as de la Casa Del Aire fueron desalojados a las 8 de la mañana sin previo aviso. Desde este día, tanto los vecinos/as que han permanecido en el inmueble, que tienen contrato de alquiler, como los expulsados, han visto menoscabada su dignidad por parte de los propietarios de la inmobiliaria EDIVARA-VARASOL S.L.

Los vecinos/as que permanecen en el inmueble no pueden recibir visitas ni disponen de llave del edificio, guardias de seguridad custodian permanentemente el edificio y los propietarios del inmueble constantemente provocan situaciones de tensión a los inquilinos…todo ello con el objetivo declarado de echar a los vecinos/as para así poder derribar el edificio y construir apartamentos de lujo.

20 días después, un grupo de solidarios/as ha entrado al edificio a visitar a los vecinos/as que viven allí (http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/02/un-grupo-de-solidarios-con-la-casa-del.html), a pesar de la oposición del personal de seguridad. Aunque los solidarios/as han requerido la presencia de los propietarios de la casa, éstos no han aparecido por el edifico para dar explicaciones de la situación que viven los vecinos/as.

Resumen de los últimos 10 días:

10 Febrero: Un grupo de solidarios consigue entrar a visitar a los vecinos/as.

http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/02/un-grupo-de-solidarios-con-la-casa-del.html

10 Febrero: Urbanismo se posiciona públicamente y vuelve a decir que el edificio no está en ruina, muy a pesar de Edivara. http://www.ideal.es/granada/20100209/local/granada/urbanismo-rechaza-declarar-ruina-201002091748.html

9 Febrero: Edivara vuelve a impedir el paso a un grupo de solidarias que quieren visitar a un vecino. Video: http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/02/19-dias-despues-la-inmobiliaria-edivara.html

5 Febrero: Edivara comienza a tapiar las puertas de las casas con las pertenencias de los habitantes desalojados dentro. http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/02/edivara-esta-tapiando-casas-con-las.html

4 Febrero: Pepe Vallejo (inmobiliaria EDIVARA) entrega correspondencia abierta a uno de los vecinos. http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/02/cronica-4-de-febrero.html

2 Febrero: Edivara niega la entrada a un grupo de arquitectos solidarios. http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/02/cronica-2-de-febrero.html

1 Febrero: Edivara intenta evitar que los vecinos que permanecen en la casa paguen el alquiler. http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/02/cronica-1-de-febrero-2010.html

27 Enero: Edivara no permite visita a una de las vecinas. Video: http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/01/inmobiliaria-edivara-varasol-impide-las.html

TE RECORDAMOS QUE PARA SOLIDARIZARTE CON LA CASA DEL AIRE PUEDES:

l FIRMAR EL MANIFIESTO CONTRA LA ESPECULACIÓN Y EN DEFENSA DE LOS VECINOS/AS DE LA CASA DEL AIRE (TAMBIÉN LO PUEDEN FIRMAR ASOCIACIONES). (http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/2010/01/manifiesto-contra-la-especulacion.html)

l LLAMAR A LA INMOBILIARIA PARA MOSTRAR TU DISCONFORMIDAD CON LA SITUACIÓN QUE ESTÁN PROVOCANDO: (Teléfono: 958 26 01 01- 687 86 96 95 Fax: 958 26 04 04)

l ASITIR A LA REUNIÓN ABIERTA QUE TENDRÁ LUGAR EN LA FACULTAD DE POLÍTICAS EL MARTES 16 A LAS 19 HORAS Y EN LA QUE SE CONTINUARÁ PREPARANDO LAS MOVILIZACIONES FUTURAS

l DIFUNDIR ESTA INFORMACIÓN Y LA SITUACIÓN DE LA CASA.


Para información detallada ya sabes que puedes visitar: http://solidarioscasadelaire.blogspot.com/

!!!LA CASA DEL AIRE NO SE RINDE¡¡¡¡

diumenge, 14 de febrer del 2010

Alerta : Dilluns 15, 09:00h. Deshotelem Ciutat Vella. Aturem el desallotjament de l'ESM


Amics i amigues de l'ESM :

Aquesta vegada és de debò, només amb el suport massiu de tots vosaltres podrem aturar el desallotjament.

Dilluns 15 de febrer a partir de les 9h vine a esmorzar a l’Espai Social Magdalenes. Amb cafè amb llet i magdalenes pintarem el mural “Gracies a la lluita veïnal, això no serà un hotel”.

No pots faltar, vindrà tothom.

A tots aquells i aquelles que heu passat, visqut i construït l'ESM. Feu-ho còrrer, amb carinyo i no spam.


Gràcies per tot