dijous, 31 de desembre del 2009

Festa de Cap d'Any + Hem aturat l'hotel.


Amigues i amics de l'ESM,

Aquest cap d'any és especialment significatiu per l'Espai Social Magdalenes, ja que el 2009 acaba amb dues notícies determinants pel futur d'aquest projecte que entre totes hem impulsat els darrers quatre anys:

D'una banda, aquest desembre vam rebre la confirmació de la sentència de desallotjament. El jutge encara no ha fixat la data, però el més probable és que no trigui en arribar.

Però d'una altra banda, hem aconseguit un objectiu que ens havíem fixat com a prioritari: a través d'una campanya pública i de la interpel·lació al Districte de Ciutat Vella, el desallotjament de l'ESM i el seu futur han deixat de ser una mera qüestió judicial per passar a ser una qüestió política, una qüestió de dret a la ciutat.

Més concretament, hem aconseguit una cosa que molta gent ens havia dit que era impossible: aturar un hotel a Ciutat Vella. al carrer Magdalenes. Hotels Catalònia no podrà fer l'hotel que havia decidit fer i això és una conquesta de tot el teixit social i veïnal en el que l'ESM participa.

Per això i molt més us volem convidar a celebrar les victòries presents, i les lluites futures, a la festa de cap d'any que farem demà dia 31 a partir de les 12.30h.

Perquè hem aturat l'hotel de Magdalenes i perquè a partir de demà seguirem lluitant per aturar el del Palau de la Música, i per enderrocar l'Hotel Vela, veniu a ballar amb nosaltres a l'espai alliberat de la gentrificació turística al carrer Magdalenes número 13.

Bon any nou!

ENCARA HI HA UN 16% D’EMBARASSADES QUE CONTINUEN FUMANT EN ARRIBAR AL PART

Desembre 09.-

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fa un seguiment permanent dels embarassos a través del Registre de Defectes Congènits de Barcelona.

Del total d’embarassades registrades per l’ASPB hi ha un 28% que són fumadores. El 42% d’aquestes aconsegueix deixar el tabac abans del part.

Hi ha un 16% del total d’embarassades que continuen fumant en arribar al part.

El percentatge de dones que són fumadores al final de la gestació s’ha reduït significativament. Els anys 90 era habitual que el 30% de les embarassades arribessin al part sense haver deixat el consum de cigarretes.

Un embaràs sense fum redueix el risc de part prematur, baix pes en néixer, retards de creixement, mort sobtada del lactant i d’altres.

Informació sobre recursos per deixar de fumar a Barcelona: web de l’ASPB (www.aspb.cat) o bé Sanitat Respon 902 111 444

dimecres, 30 de desembre del 2009

El pedal i la palanca dels nous contenidors s'espatllen amb facilitat

Cristina Palomar

Els nous contenidors made in Barcelona que es van començar a desplegar el 2 de novembre passat en el marc de la nova contracta de neteja, la més cara de la història de la ciutat, amb uns 2.000 milions d'euros de pressupost, han començat a fer figa, i això que la seva vida útil prevista és d'uns deu anys d'ús intensiu. En alguns barris fa poc més de tres setmanes que s'han instal·lat al carrer i la palanca del lateral i el pedal que activen l'obertura i el tancament del contenidor ja s'han trencat.

La contracta preveu desplegar per tota la ciutat 27.000 contenidors, que substituiran els vells i que destaquen sobretot per la seva accessibilitat per a persones amb discapacitats, avantatge que desapareix quan el sistema d'obertura s'espatlla. El termini fixat per Medi Ambient per acabar de col·locar els nous contenidors és el febrer de l'any que ve i fins aleshores no es preveu substituir els que estiguin espatllats. Les revisions generals es faran coincidint amb la fixació definitiva dels contenidors al terra per evitar que es puguin moure de lloc.

Fonts de l'Ajuntament han admès les deficiències del nou sistema. En el cas de la palanca, argumenten que la culpa la té la molla. Pel que fa al pedal, detallen que s'han detectat "errors d'instal·lació" perquè no tots els pedals són iguals: uns estan dissenyats per als contenidors que van sobre la vorera i uns altres per als que es posen a la calçada. "El problema ha vingut quan s'han equivocat a l'hora de posar el pedal adequat", asseguren.

Els sistemes d'obertura no són l'única cosa que s'espatlla. S'han donat també casos de contenidors que han petat per la part de sota. En aquest cas, la culpa la tenen els camions que els buiden i els tornen a deixar sobre el carrer. "Estem en període de proves i les noves màquines s'han d'adaptar", afegeixen. En aquest últim cas, els contenidors trencats sí que s'han substituït.

Presència excessiva

Al marge de les avaries, el desplegament dels nous contenidors ha començat a generar queixes entre alguns veïns, que consideren que el nombre és excessiu. Tot i això, des del consistori s'assegura que el nombre de contenidors és correcte i que respon a les necessitats de cada barri que s'han programat des de cada districtes.

Tampoc estan gaire satisfets els que han de deixar el cotxe al carrer. Tot i que la majoria de contenidors són a les cantonades, també n'hi ha que ara ocupen un lloc que abans es destinava a àrea verda. "Entre els pàrquings per fer baixar les motos de la vorera, el Bicing i els nous contenidors, trobar lloc per al cotxe és un martiri", critica Albert López, un veí de l'Eixample.

Notícia publicada al diari AVUI

dilluns, 28 de desembre del 2009

HAY UN MODELO QUE SEGUIR Y ES EL DE BATMAN

LA VANGUARDIA, 03/04/2009
(POR QUIM MONZÓ)
Diego Olmos es el dibujante de la nueva historieta de Batman, que se desarrolla en Barcelona un día de Sant Jordi. Saldrá a la venta a finales de mayo, coincidiendo con el Saló del Còmic. Diego Olmos, barcelonés, dibuja la historieta entera (y Marta Martínez la colorea), pero la tapa es de Jim Lee, un artista estadounidense de origen coreano; surcoreano, para ser más exacto. La costumbre de que el encargado de la tapa no sea el autor de la obra se remonta a los orígenes del género y tiene que ver con la especialización: un gran dibujante de cómics puede no resolver la portada de forma tan espectacular como alguien que, sin dibujar ni una de las viñetas, está acostumbrado a dramatizar una escena hasta adaptarla al canon visual.
En la portada de Jim Lee para esta nueva aventura se ve al hombre murciélago, musculoso y con cara de mala leche. Tras él, el templo expiatorio de la Sagrada Familia y, detrás, un cielo negro y azul oscuro que augura presagios terribles. Es un dibujo detallista, y las torres gaudinianas está reproducidas con detalle. Y es ahí donde surge la sorpresa. A pesar del rigor en el detalle, sólo aparecen cuatro torres, las mismas cuatro que durante décadas fueron la imagen consolidada del templo: las cuatro que nos acompañaron infancia y juventud, hasta que el ritmo de las obras se aceleró. Tanto se aceleró que ahora hay ya ocho torres en pie, todas ellas sabiamente construidas sin licencia de obras (y lo que te rondaré, morena).
Entonces, si ya hay ocho torres en pie, ¿cómo es que en la portada del nuevo Batman sólo se ven las cuatro de nuestra niñez? No se puede argüir que el cielo turbulento las oculta, porque el cielo queda muchísimo más allá, y esas otras cuatro torres están situadas tras las cuatro primeras, muchísimo antes de ese cielo lejano. Por pura ley de perspectiva deberían despuntar por detrás de las cuatro primeras. Entonces, ¿por qué Jim Lee ha dibujado sólo éstas? Pues porque el templo queda mucho mejor así. La imagen de la Sagrada Familia con cuatro únicas torres no sólo ha cuajado hasta triunfar de forma apabullante en nuestro imaginario colectivo (no así las ocho torres actuales), sino que hasta un coreanoamericano como Jim Lee -libre de esos recuerdos de infancia barcelonesa- ve que no hay punto de comparación.
¿Para eso han servido tantos esfuerzos, tanto mangoneo y tanta manipulación de la obra de Gaudí? ¿Para que una y otra vez se vea a las claras que hubiese sido mucho mejor dejar el templo tal como estaba? No seré yo, pobre de mí, quien preconice el derribo o el derrumbe del pastel chapucero añadido estos últimos tiempos. De eso ya se encargará, Dios mediante, el túnel del tren de alta velocidad y la excelentísima señora Magdalena Álvarez.
FELIZ 2010

Article aportat per VEI