dissabte, 15 de març del 2008

El PAD i la participació


L'Ajuntament no va fer cap procés de participació abans d'elaborar el "pla dels ascensors", no van preguntar als veïns com volíem que es reformés el barri, sent els que vivim aquí qui millor coneixem quines coses fan falta. L'única participació que hi ha hagut fins a ara és la qual la regidora Itziar González va impulsar per a elaborar el PAD (Pla D'Actuació de Districte). Encara així, sembla ser que el PAD no ha estat més que un gest en el qual se'ns ha demanat l'opinió perquè quedi apuntada en algun paper com justificant de la participació ciutadana, sense valor vinculant, sense deixar espai per a decisions col·lectives importants, per exemple en el que pertoca a una profunda transformació del barri com és el "pla dels ascensors". Mentrestant, encara estem esperant el promès monogràfic sobre el pla, mentre el PAD i la Llei de Barris semblen escórrer l'embalum.

Plataforma en Defensa de la Barceloneta i AAVV de l'Òstia

Publicat en el diari de La Barceloneta

'MOBBING' IMMOBILIARI

Desnonament
Anna Moreno
Barcelona

Em desnonaran per no haver pagat al propietari els seus impostos (l'IBI), mentre el Govern el gratificarà amb 6.000 euros perquè torni a llogar el pis i pugui actualitzar la renda al nou llogater. A mi va intentar desnonar-me fins a cinc vegades i no ho va aconseguir perquè era a l'atur. No era al meu domicili. Sóc desnonada per edicte. No es van esgotar les vies de notificació. Hauria hagut de deixar que el meu ex em matés a cops, perquè és pitjor el maltractament de l'Administració que el que reps de portes endins. El 20 de febrer passat van venir del jutjat per fer-me fora del pis, però no els vaig obrir la porta. Em van dir que tornarien amb les forces de seguretat de l'Estat per fer-me'n fora com si fos una delinqüent, tot i que els lloguers del pis estan pagats. Si ningú ho impedeix, vindran dilluns que ve. Estic desesperada. Aquest és un típic cas de mobbing immobiliari. Que algú hi intervingui perquè no es produeixi aquesta injustícia.

Publicat en "El Periódico"

divendres, 14 de març del 2008

Jornades La Barceloneta parla i decideix

L'Ajuntament farà la muntanya russa talant l'alzinar del cim del Tibidabo


L'Ajuntament de Barcelona està disposat a tirar endavant la construcció d'una nova muntanya russa dins del parc d'atraccions del Tibidabo malgrat que les obres implicaran la tala d'un alzinar centenari i de la protesta popular i política que s'ha aixecat en contra del projecte.

Llegir article

Ara, com fa 5 anys… NO A LA GUERRA!


Fa 5 anys, milions de persones arreu del món van aixecar la seva veu contra l’amenaça de guerra contra l’Iraq. Ens van dir que l’Iraq tenia armes de destrucció massiva, que promovia grups terroristes, i moltes mentides més.Ara, és evident que la guerra només ha empitjorat la situació a la regió.

A l’Iraq, milions de persones són refugiades; desenes de milers de iraquians són presoners dels ocupants; i els sistemes sanitari i educatiu estan destruïts. L’any passat a l’Afganistan, hi va haver més combats que en qualsevol moment des de l’inici de l’ocupació el 2001, perquè cada cop més camperols afganesos es resisteixen davant els abusos i els bombardejos indiscriminats de les tropes estrangeres. A Palestina, la població pateix els efectes del boicot econòmic i dels atacs israelians, duts a terme amb el suport dels governs d’EUA i Europa.

Arreu del món, els atacs als drets humans s’estenen cada cop més; fa poc s’ha complert el 6è aniversari de la presó il·legal de Guantánamo. La recent gira de Bush per la regió es va presentar com un intent d’impulsar un procés de pau a Palestina, però el motiu real va ser buscar aliances a favor d’atacar l’Iran.

Les mentides ara són les mateixes que fa 5 anys. I igual que fa 5 anys, no cal ser partidari del govern amenaçat per oposars’hi; qui pagaria el preu d’un atac són desenes de milers de persones innocents. Les manifestacions de 2003 no van impedir la guerra però sí van tenir efectes molt importants. Aznar i Blair van perdre el poder i Bush està totalment desprestigiat al seu propi país, gràcies a l’oposició a la guerra. Més
important, la gent a l’Orient mitjà que pateix les bombes occidentals pot veure que no és un “xoc de civilitzacions”, ni un conflicte entre religions, perquè sap que la gran majoria de les poblacions occidentals
s’oposa a la guerra.

Amb les nostres protestes, contribuïm a superar l’odi produït per la guerra. Contribuïm a fer del món un lloc millor i més pacífic. Per tot això, s’ha organitzat una nova jornada internacional de manifestacions, el 15 de març de 2008. La gent d’arreu del món es manifestarà per la retirada de les tropes de l’Iraq i d’Afganistan, contra qualsevol atac a l’Iran, per la justícia per Palestina així com contra la perillosa escalada armamentística representada pel pla nord-americà d’escuts antimíssils.

Les guerres i les ocupacions continuen. Les protestes també. Tantes vegades com faci falta, tornarem a cridar… No a la guerra!


Manifestació a Barcelona: Ara, com fa 5 anys… No a la guerra!

- Tropes fora de l’Iraq i de l’Afganistan

- Cap atac a l’Iran

- Justícia per a Palestina

Dissabte 15 de març, 17h, Plaça Universitat -­ Plaça de Sant Jaume, Barcelon

Més detalls

Podeu descarregar el cartell

Podeu descarregar l'octaveta

Manifestació convocada en el marc de la Crida Internacional de la Conferència "El Món contra la Guerra"

Convoca: Plataforma Aturem la Guerra

dijous, 13 de març del 2008

El foc del Port Vell "encara aixeca espurnes"


El foc del despropòsit

Els Bombers de Barcelona qüestionen el pla d'emergències del port. El cos critica el retard amb què van ser avisats del foc que s'havia declarat en uns iots amarrats al moll de la Barceloneta fa un mes. L'incendi es va originar per causes encara desconegudes. Els vaixells està previst que es reflotin aquesta setmana.

Llegir article

La gestió dels habitatges buits a Europa


En l'Estat espanyol el nombre d'habitatges buits ascendeix a 3 milions, en la Comunitat Autònoma Basca ronda el 18% del total d'habitatges. És molt interessant conèixer com és la gestió que es fa a Europa dels habitatges buits (Holanda, França, Alemanya…..)

Llegir article

Perquè La Barceloneta parli... i decideixi


Aquí teniu l’article que la revista masala març-abril 2008 a publicat de la nostre estimada veïna Carolina

[transformació]

Les ciutats sempre estan en transformació, a nivell territorial, econòmic, canvien la seva imatge, canvia la seva població; el que no canvia és que sempre generen un repartiment desigual de la riquesa. L'ordre no importa, però el que està clar és que on volen estar els rics, no poden estar els pobres.

Barcelona ara vol ser una ciutat que mira al mar. Per això, La Barceloneta duu anys immersa en la transformació territorial del repartiment de la riquesa, és a dir, el que sempre ha estat un barri popular (i contínua sent, a pesar de l'Ajuntament) s'està convertint en un barri fashion per a guiris i gent de pasta que vol venir a fer un menjar de negocis davant dels iots dels seus clients, o aixecar-se davant del mar.

Llegir article

dimecres, 12 de març del 2008

A tota la gent de Barcelona:

Els conductors i conductores d’autobusos de TMB volem explicar-te les raons que hi ha darrere de les vagues que s’han realitzat desde novembre i de les que es podrien realitzar tots els dijous seguents.Com suposo ja sabràs, els conductors/es només descansem un dia a la setmana.
Al mes tenim 5 dies de descans. Aquesta manca de descansos provoca falta de seguretat a la feina, una conciliació familiar nula i moltes baixes per estrés, ansietat i depressió.
Desgraciadament, i a pesar de que portem des d’octubre de l’any passat intentant negociar una millora dels descansos amb els nostres caps, la resposta sempre ha sigut el silenci o el NO absolut. Només demanem descansar dos dies a la setmana.
Quan ja no ens ha quedat cap més sortida que la vaga i la mobilització els nostres caps i els polítics de l’Ajuntament, que són els mateixos que fan pujar el preu del transport de manera abusiva, ens titllan de “irresponsables”, “mentiders” i “radicals”.
Nosaltres, hem intentat per activa i per passiva buscar una solució abans d’arribar a aquest punt, però ells que viuen molt bé apoltronats a les seves butaques ens estan demostrant que no els importa gens ni mica la gent de Barcelona i encara menys els conductors d’autobusos.
D’aquesta manera, volem què entenguis que, al igual que tú, nosaltres també estem cabrejats si tenim que tornar a fer vaga (ja que se’ns descompta del sou), però el que no podem aguantar més és queixar-nos per aquesta injusta situació sense fer res.
Et demanem comprensió i que recordis que quan no hi hagi autobusos al carrer la culpa és tant dels directius de l’empresa com de l’Alcalde de Barcelona.
Per altra costat, el col·lectiu de conductors/es volem mostrar la més absoluta repulsa per l'agressions sofertes pels nostres companys a mans dels antidisturbis de la Guardia Urbana i dels Mossos d’esquadra.
També volem mostrar el nostre desacord total pels més de 35 expedients sancionadors oberts i executats per la Direcció de TMB. A día d’avui hi ha 24 treballadors sancionats desde 16 dies fins a 6 mesos de feina i sou.

Per tant, desde aquí t’emplaçem a protestar a les oficines de TMB perque s’arrivi a un acord lo abans possible i també et recordem que pots aportar una ajuda econòmica pels treballadors sancionats a aquest numero de compte: 2100-0647-91-0200245171.

Ànims i gràcies per la comprensió.
Comitè de descansos d’autobusos de TMB.

El número 105 del Carrer


El número 105 de la revista Carrer està a punt de sortir a la llum. El podeu consultar ja per Internet, en format pdf. A partir del divendres 14 es començarà a distribuir en paper.

El dossier del número, Treballar a Barcelona, vol apropar els lectors de Carrer a la realitat del món del treball a la nostra ciutat analitzant les seves problemàtiques, evolucions i claus de futur, sense oblidar les lliçons d'un passat que va fer que Barcelona fos anomenada la Rosa de Foc. També trobareu un anàlisi sobre el futur dels barris de Sant Andreu i la Sagrera, a l'espera de l'arribada de l'AVE

Llegir el número 105 del Carrer

Laboratori de plantilles/stencils: "per un altre urbanisme als barris: Barceloneta"



primera sessió: Dissabte 15 de març 17.00 a 21.00h al C/ Pescadors 47 baixos, Barceloneta

Queremos realizar con gente que sabe y que no sabe, plantillas de todo tipo, tamaño y usabilidad. Generar materiales que utilizaremos durante estos meses como forma de intervención informativa: "subvertir el control de la información":

**Invitamos a cualquiera:
__vecinas y vecinos de la barceloneta que se atrevan a imaginar el barrio de su vida;
__artistas de la calle y del estudio;
__artesanos, asalariados, asaeteados y otra clase de "Ases" siempre que no sean "asesinos, de vidas, viviendas, barrios y ciudades";
__plantilleros y plantilleras, genio del cutter o el graffiti, dibujantes,poetas, y otros seres imaginarios;
__aprendices de brujo, okupas, inquilinos y transformistas en general; etcétera...

Que aparezcan en las paredes, en las sábanas de los balcones, en las plazas,...

El "Plan de los Ascensores" es una maniobra especulativa que amenaza seriamente a la Barceloneta. A las puertas del plan se han disparado los casos de mobbing, y se ha hecho evidente la falta de información de las y los vecinos. Por eso, urge visibilizar el mobbing -una violencia tan invisible como generalizada-, señalar a las inmobiliarias que proliferan como buitres en las esquinas, sacar a airear las trampas de un plan que va a cargarse el último barrio del centro aún por exprimir...

Desde la Plataforma en Defensa de la Barceloneta se está haciendo frente al plan y al mobbing por muchos medios, pero sentimos la necesidad de material gráfico para intervenir/aparecer/subvertir...
Además se han estado preparando unas jornadas de interacción vecinal para el 29 y 30 de marzo. Es una iniciativa vecinal autoorganizada que pretende repensar el barrio desde abajo (debates sobre el "plan de los ascensores", dispositivos interactivos para la generación de propuestas, etc.). El domingo 30 por la mañana (de 10 a 15h aprox., hasta que la paella esté a punto), entre otros artilugios, habrá un dispositivo para el despliegue de las plantillas (estampaciones en sábanas para colgar en el balcón, en camisetas, etc.)

Ala pues, si te animas, avísanos (más que nada por tema de espacio). Intenta traer materiales: imágenes, frases, ideas, y kits de memoria digital varios. Nosotras ponemos la impresora, ordenadores, el plástico de radiografía, etc. (pero si tú también traes pues mejor que mejor!)
Hasta pronto!

dimarts, 11 de març del 2008

Participació individual? Un oxímoron!

Eva Fernández

Presidenta de la FAVB

Diu l’enciclopèdia virtual Wikipedia que l’oxímoron consisteix en una figura literària que a través de situar junts dos conceptes oposats, pretén forçar qui llegeix a cercar, davant l’absurd, un significat metafòric. Doncs bé, per més que ens esforcem, no la hi trobem, la metàfora, més aviat ens sembla ben explícitament que es tracta d’un frau.

Quan l’Ajuntament planteja que amb la promoció de l’enviament de sms, de correus electrònics i butlletes individuals està promovent que els ciutadans “normals” també participin, en realitat està posant de manifest dos elements implícits: un, no saben què és participació (no s’han llegit els estudis que ells mateixos han encomanat) i dos, la participació col·lectiva, organitzada i amb projecte fa por, o senzillament fa... mandra!

Vol dir això que des del moviment veïnal retallem el dret d’expressió? Evidentment no! Però no volem que d’això (una opinió immediata, singular i molt manipulable!) en diguin “participació” quan es pot anomenar senzillament pel seu nom, una consulta a la ciutadania.

Què és doncs per a nosaltres la participació? Fonamentalment un procés, no una enquesta puntual. Un procés que ha de tenir una etapa d’informació, una etapa de deliberació, necessàriament col·lectiva, però que pot ser presencial o virtual, o combinar ambdues sempre que sigui transparent i controlable i, naturalment, una etapa de negociació. Tant el procés participatiu com els seus resultats han de ser objecte d’una planificació que vetlli per garantir la veu de tots els col·lectius afectats, l’equitat de gènere, de classe, d’edat i de territori. Som doncs exigents amb el que és participació i ens neguem que es banalitzi i neutralitzi amb fórmules pretesament innovadores que tenen com a finalitat crear una cortina de fum i deslegitimar reivindicacions elaborades des de col·lectius de ciutadans i ciutadanes que també són “normals” i que opten per, a més a més, estar organitzats.

Extret de la revista Carrer nº 105

Manifestació per el Servei Porta a Porta

dilluns, 10 de març del 2008

Eleccions General 2008 Barceloneta

Resultats eleccions 9 de març en La Barceloneta per percentatge % sobre electors

Participació----60,3

Abstenció------39.7

PSC----CIU----PP----ERC---ICV-EUIA---Altres---Blancs--Nuls

32,9----8,9---7,4----3,8-------3,5-------2,5------1,0----0,3

Dades eleccions

Jornades "La Barceloneta parla i decideix" (29 i 30 de març)

Els dies 29 i 30 de març esteu totes convidades a unes jornades fetes des de i per al barri que se celebraran en el Centre Cívic i en la Plaça del Mercat. La idea és crear, a través de diferents eines de participació i interacció, un espai per a la reflexió i la imaginació col·lectiva entorn a la Barceloneta: com veiem la Barceloneta i com ens agradaria veure-la. Es dibuixen doncs dos moments: primer ens informem i analitzem com està el barri, i després a partir d'aquí fem volar propostes.

Donades les profundes repercussions que el "pla dels ascensors" comporta per al nostre barri, serà central analitzar-lo a fons. Així, començarem el dissabte 29 al matí en el Centre Cívic amb un taller de lectura interactiva del pla dels ascensors amb l'acompanyament d'experts, a fi de poder entendre com pot afectar-nos, i a partir d'aquí poder replantejar-se coses i pensar alternatives.

A la tarda, després del menjar, es presentarà "la Geografia Esborrada", una preciosa sorpresa que recorrerà llocs i racons desapareguts del barri (o en perill de desaparèixer), que encara ressonen en la memòria de molts. Per a aquest trajecte s'ha elaborat un magnífic mapa, un CD amb una "geografia sonora" i un vestuari per a l'ocasió. No us ho perdeu!

El diumenge 30 al matí es desplegaran en la plaça del mercat distints dispositius per a expressar com vols el teu barri: un vídeomatón, una exposició interactiva, posats d'informació i recollida de propostes, activitats per als nens i alguna sorpresa més. Acabarem les jornades amb una paella popular.

Pròximament publicarem el programa detallat de les jornades. Aquestes només seran possibles amb totes vosaltres. Encara que no és necessari per a assistir, us agraïm que us inscrigueu, per a poder calcular més o menys quants serem. Però vam esperar que se superin totes les expectatives, depèn de totes!

Podeu inscriure-us manant un mail a pdefensabarceloneta@yahoo.és, o en l'oficina de la carrer Pescadors 49 els dimarts a la tarda, o els dissabtes al matí en la plaça del mercat, o simplement comunicant-lo a algú de la Plataforma o de l’Òstia .

Cartell Jornades

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) ha ordenat enderrocar un edifici amb habitatges i equipaments

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat la demolició d'un aparcament, un institut, una guarderia i uns habitatges per a joves que l'Ajuntament de Barcelona va construir a la confluència entre els carrers Londres i Villarroel de Barcelona. La raó per tirar a terra aquestes obres, ja acabades, és que el projecte municipal no havia previst la construcció de cap zona verda, tal com ha denunciat la Comissió de Veïns pro Illa Verda davant el TSJC. Llegir...

La sentència addueix que hi faltava zona verda, com havien denunciat els veïns Llegir...

diumenge, 9 de març del 2008

SMILE MAGAZINE (Nº3, MAIG 2006)

V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

TIBI DABO: Si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va a Mahoma
(per Pere Grament) Tercera Part

Primera i segona part

C) LES SOLUCIONS ALS PROBLEMES

Venuti explica un parell de casos concrets (els de les ciutats de Pàvia i de Bolonya) en els quals van elaborar-se plans urbanístics orientats a resoldre aquesta sèrie de problemes. En ambdós casos el primer pas va ser la recolecció de propostes per la via dels consells de barri i dels comités ciutadans (integrats bàsicament per estudiants, associacions cooperatives, sindicats i polítics d'esquerres). A partir d'aquestes propostes el municipi consensuava un pla d'actuació a seguir que en aquelles ciutats va seguir les pautes següents:

1- Regeneració de la ciutat ja existent en comptes de crear barriades noves. Majoritàriament pagada amb despesa pública, s'entenia aquesta mesura com una manera de redistribuir la renda entre els barris més afavorits i els més degradats però també com a pauta a seguir per les empreses constructores (haurien de reestructurar-se cap a paràmetres més productius -reconstrucció i acondicionament- i abandonar les postures especulatives més extremes).

2- Combatre l'excessiva terciarització del centre, considerant que la millor manera de preservar-lo era facilitant que hi seguissin visquent les famílies de sempre. Això es va fer donant facilitats a l'establiment de comerços i oficines a les afores i posant difícil que seguissin concentrant-se totes al centre. D'aquesta manera el teixit urbà quedava més homogeni i s'estalviava en gran mesura la dependència dels transports (fossin públics o privats).

3- Dotació d'infraestructures socials (escoles, hospitals, sistemes públics de transport, etc) en major mesura a tots els barris, però especialment a aquelles zones de l'extrarradi més desproveïdes.

4- Protecció de les fàbriques instal.lades al centre (prèvia reducció dels seus nivells de contaminació) per a evitar el seu trasllat a les afores. Com molt sàviament observà Venuti, el trasllat de les fàbriques es només el primer pas cap al desplaçament dels obrers a residències a l'extrarradi i a un empitjorament del seu nivell de vida, així com a la creació de desequilibris socials a la ciutat.

3- QUE NO S'ATURI L'ESPECTACLE: BARCELONA BATEGA!

"Per què l'edifici social tendeix tan sovint a ser un monument i té, per tant, costos monumentals, enlloc de constituir un exemple de sobrietat, de rigor i d'estalvi, conseqüentment?"

Giuseppe Campos Venuti

Barcelona...Ciutat de moda a Europa! Centenars de milers de turistes hi venen cada any per embriagar-se d'un estrany còctel que inclou la fotografia dels malsons de retorçat catolicisme que són l'arquitectura Gaudí, les processions etíl.liques pel Barri Gòtic i, faci bon temps o no, una remullada a la platja de la Barceloneta. Entre tifes i compreses.

Barcelona és una ciutat que mola. En constant remodelació arquitectònica. Projectes faraònics com ara la Torre Agbar, el recinte del Fòrum o la reconversió en mall -centre comercial- de la plaça de toros de Las Arenas. Els okupes cal tractar-los a garrotades, que fan pudor i pinten les parets! Mmmm...(I no, senyoreta del grup municipal d'IC-Verds, no acceptem la seva suggerència de que aqueste pintades puguin ser guais i recordar a les del maig de 1968. Aquí tots vam esbudellar-nos corrent davant dels grisos, però creiem que la quota de transgressió ja està plenament coberta amb els paios que fan graffitis al costat del Macba). Lleis de civisme que en la forma ens resulten tant enutjoses (Com? Ja no podré seguir defecant ni parint pel carrer? Això ja no és una ciutat ni és res! On són els meus drets???) i que en l'essència deixen entreveure un govern paternalista i un pèl patètic.

Barris degradats on, enlloc de mirar per la seva recuperació, s'opta per expulsar-ne els veïns i construir-hi hotels de cinc estrelles, tot palplantant-hi escultures de l'avantguarda més especulativa (aquella que es revaloritza tant sí com no, perquè el seu únic valor simbòlic és el més cínic desig de guanyar calés). I que totes les putes fotin el camp a l'extrarradi. Hem de crear la ciutat més fotogènica del món! És una tasca de tots, colabora-hi.

I si el preu de la vivenda no deixa de pujar...aprofita de pressa per comprar ara i poder vendre d'aquí uns anys al doble de preu! Els joves que no pateixin, però. Els estem construint uns pisos de 30 metres quadrats que són una delícia. I què que la població global de Barcelona no hagi deixat de caure des de fa més de vint anys? Que com carai s'explica llavors que els preus de la ciutat segueixin pujant si cada vegada hi viu menys gent? Són vostès més astuts del que em pensava, renoi. El pla educatiu encara s'haurà de pulir una mica més...Perdonin, desvariava! Els deia que encara que la demanda de vivendes cada vegada sigui menor, lo oferta també ho és. O és que es pensaven que allotjariem tots aquests comerços, oficines, allotjaments turístics i especuladors diversos sota terra?

Barcelona és un parc temàtic. Deu vegades millor que Port Aventura o Terra Mítica, molt més rendible. No cal construir-hi un barri mediterrani ni un call medieval; ja veníen amb el pack. Tampoc és necessari contractar a cap pallús per a que és disfressi de Mickey Mouse; la ciutat és plena de models fotogràfics radikals d' "estètica antisistema" que entretenen als més petits de la casa amb els seus jocs de malabars. No és pas que el Parc del Tibidabo hagi perdut interès; és que qui vol pujar dalt de la muntanya podent esbargir-se des de casa estant?

Un nou passeig marítim


Ahir, va recollir la premsa que el Port de Barcelona invertirà 5,2 milions d'euros en la construcció d'un nou tram del Passeig Marítim que transcorrerà des de la Plaça del Mar fins a la Bocana Nord, on s'està construint el nou Hotel Vela... (Avui, El Periódico, El Punt...)