dissabte, 5 de juliol del 2008

Los hoteles invaden Ciutat Vella

Ciutat Vella, el distrito central de Barcelona, ha sufrido un espectacular incremento de oferta hotelera en el último decenio. Actualmente tiene unos 80 establecimientos hoteleros. Desde 1996, el distrito ha concedido 67 licencias, que supondrán un total de 7.132 plazas, según cifras facilitadas por el distrito. La mayor parte de esos 67 hoteles ya existen, 11 se abrirán entre 2008 y 2009, y ocho todavía no tienen fecha de apertura, básicamente porque están en fase de proyecto. Ésas son, al menos, las previsiones de Turismo de Barcelona.

Llegir article

divendres, 4 de juliol del 2008

Demà xerrada de Manuel Delgado sobre els plans urbanístics

Cicle de xerrades estiuenques en La Barceloneta.

El passat mes de març els veïns de La Barceloneta vam començar un procés de participació veïnal autoorganitzat i des de baix en el barri amb les jornades "La Barceloneta parla i decideix".

Com ja anunciem en aquest moment, el procés és obert i està en contínua (trans)formació.

Aquest juliol hem preparat un cicle de xerrades que s'emmarquen en "La Barceloneta parla i decideix" i que pretén posar a l'abast de tots una informació que considerem vital per a poder pensar i decidir col·lectivament sobre el futur del nostre barri:

- Les conseqüències socials dels plans urbanístics Manuel Delgado, catedràtic d'Antropologia "Què passa en els barris quan hi ha plans urbanístics?"

Dissabte 5 a les 12.00 en/c Andrea Dòria 1.

- La llei de barris. Àdhuc no s'ha explicat públicament als veïns en què consistirà el projecte de la llei de barris que l'Ajuntament ha elaborat i presentat per a La Barceloneta, i que determinarà el futur del barri en els pròxims quatre anys. Lectura col·lectiva del document de la llei de barris.

Dimarts 8 a les 20.00 en l'església Sant Miquel.

- Hotel Vela (xerrada pendent de confirmació) Les grans infraestructures hoteleres no només generen llocs de treball, sinó que poden determinar el rumb d'un barri. La inauguració de l'Hotel Vela el pròxim estiu podria accelerar l'expulsió de veïns del barri que ja s'està produint. J. M. Montaner, arquitecte i catedràtic d'arquitectura "com afectarà l'hotel Vela al barri de La Barceloneta?"

Dijous 17, a les 19:45 en el centre cívic, c/conreria 1-9.

Després d'estiu es reprendrà els actes i activitats del procés de participació veïnal autoorganizada "La Barceloneta parla i decideix".

XERRADES

L'Ajuntament de Barcelona deixa de cobrar 89 milions perquè els deutes han prescrit

L'Ajuntament de Barcelona encara té pendent de cobrament 456 milions d'euros en concepte d'impostos i taxes, 82 dels quals des de l'any 2002 o abans. I les xifres de morositat encara serien més altes si en els dos darrers anys no haguessin prescrit deutes per valor de 88,7 milions, que ja no es podran cobrar. La poca eficàcia recaptatòria ha merescut un toc d'atenció de l'interventor municipal, que en el seu informe anual detecta retards en les notificacions als morosos. L'Ajuntament assegura que ja ha posat fil a l'agulla, i ho exemplifica amb els primers fruits de l'acord amb l'Agència Tributària per embargar les devolucions de les declaracions de la renda dels morosos: el 2007 es van recaptar mitjançant aquest sistema 8 milions d'euros.

Llegir article

dijous, 3 de juliol del 2008

Col•lectius i entitats veïnals demanen expropiació Hotel a Ciutat Vella

Roda de premsa
Dia i hora : Dijous 3 de juliol, 11.30h
Lloc: Espai Social Magdalenes (C/ Magdalenes 13-15) - Metro Urquinaona



En el marc de la Campanya pel reconeixement de l’Espai Social Magdalenes, col•lectius i entitats veïnals interpel•laran al Districte de Ciutat Vella per tal que s’expropii l’edifici on Hotels Catlònia preten construir un altre hotel, fent fora a veïns i a les activitats que allà s’hi desenvolupen.


Participen a la roda de premsa:


Albert Sancho (Espai Social Magdalenes)

Eva Fernández (Presidenta de la FAVB)

Gerardo Pisarello (Vice President Observatori Desc)

Ada Colau (VdeVivienda)


També estaran presents diverses entitats veïnals del districte de Ciutat Vella.

Protesta pel desallotjament d'una família nombrosa al Poblenou

Un grup d'okupes i joves del barri del Poblenou es van manifestar ahir al carrer de Sant Francesc pel desallotjament d'una dona amb nou fills que ocupava una casa des de feia més de 10 anys. Els joves es van queixar que l'ajuntament no ha ofert cap vivenda a la família, l'última a abandonar una zona pròxima a la Rambla i a la platja on s'enderroquen cases petites per aixecar grans blocs de pisos d'alt nivell.
Els serveis socials de l'ajuntament van proposar a Agustina de los Ángeles, de 37 anys, dormir en un hostal de forma provisional, una oferta que va rebutjar ahir al matí, però que va acabar acceptant a la tarda per falta d'alternatives. La dona va dir ahir que buscarà un pis buit per a ella i els seus nou fills, set dels quals són menors.

llegir article

dimecres, 2 de juliol del 2008

Campanya de suport a l'Espai Social Magdalenes-PHRP



Benvolguts, benvolgudes,

Des de l'Espai Social Magdalenes us fem arribar el cartell i el manifest amb el que donem tret de sortida a la Campanya "Construïm espais, produïm drets: Campanya pel reconeixement de l'Espai Social Magdalenes".
Com molts ja sabreu, aquest espai i tot el que aquí es fa, es troba sota amenaça judicial, per això comencem aquest procés d'interpel·lació, per exigir que es doni una resposta política i no judicial.
En el manifest trobareu tots els detalls de quina és la situació actual i que és el que demanem. Us convidem a adherir-vos al manifest (ho podeu fer aquí: manifest) i a donar-li màxima difusió.

Mentres, seguirem omplenant de vida l'espai i fent activitats a les que esteu tots i totes convidades.

Gràcies i fins aviat,

Espai Social Magdalenes
www.magdalenes.net

SALVEM LA RAMBLETA DE LA GUINEU

MANIFESTACIÓ
Dimecres 2 de JULIOL 2008 dimecres
__________________________________________
20h a la Plaça de la Guineu

MANIFESTACIÓ I CASSOLADA

SALVEM LA PLAÇA DE LA GUINEU !!!

PISOS NO !!! PLAÇA SÍ !!!
_________________________________________


Si vols defensar el teu dret a gaudir de la Plaça de la Guineu.
Si creus que al BARRI DE NAVAS no ha de ser el cul del districte de Sant Andreu i que són necessaris equipaments, neteja, seguretat per tal de que totes les veïnes/veïns; avis, fills, puguem gaudir dels nostres parcs i carrers.
No volem la destrucció de la plaça ni el tall del carrer Biscaia.
Volem serveis: centre mèdic, bressoles, escoles, casals populars.
No més densitat ni pisos per a rics.
Ajuntament traïdor!

dimarts, 1 de juliol del 2008

Escrit per al diari Barceloneta de juliol

Este mes queremos hablar de varias cosas, entre ellas, la revetlla de Sant Joan y los lavabos públicos de la plaça del Mar y de la playa. La noche de Sant Joan tuvimos que ver cómo mucha gente, no sólo jóvenes, también familias con niños; tenían que esperar para usar los bañños públicos pisando un riachuello de orina, porque el Ayuntamiento había cerrado algunos lavabos de los que ya estaban en la playa. No podemos entender cómo una de las noches que más gente viene a la playa y más falta hacen esos lavabos, el Ayuntamiento, en lugar de poner más, cierra parte de los que ya estaban. La gente aguantó con dignidad, pero esta situación no puede volver a repetirse.

La otra cosa, cómo no, dado el mes en el que nos encontramos, son los apartamentos turísticos. Volvemos a insistir en que las comunidades de propietarios pongáis en los estatutos de la comunidad que no queréis que haya apartamentos turísticos en la escalera. De esa forma, será más fácil evitar que los haya en un futuro. Por otro lado, el Ayuntamiento ha sacado una normativa para regular el uso de los apartamentos turísticos, y nosotros nos preguntamos: ¿entonces, el Ayuntamiento también va a regular los precios de los alquileres, que están cada vez más caros porque sale más rentable alquilar a turistas que a gente del barrio? Creemos que será muy difícl que se puedan controlar las molestias (ruidos, basuras...) que generan los apartamentos turísticos, pero lo que sí que no entendemos es cómo se está permitiendo que cada vez haya más y más viviendas que hacen una función de hotel y no de hogar.

Por último queremos comentaros que este mes saldrá la resolución de la Generalitat sobre la llei de barris. Como hemos ido explicando, la llei de barris supondrá una inversión de mucho dinero en el barrio (principalmente en el espacio público) que creemos que es necesario que se aplique bien, porque si no sólo beneficiará a los que están especulando con nuestro barrio.

En la última reunión que tuvimos con la regidora, ésta aseguró que bajaría antes de Sant Joan al barrio a hacer una explicación pública de qué es y qué se hará con el dinero de la llei de barris en La Barceloneta. Sant Joan ya ha pasado y no ha habido reunión alguna, lo que nos hace pensar que tal vez tengan algo que esconder. Tuvimos que hacer mucha presión para conseguir que publicaran el documento y que cualquiera que quiera se lo pueda mirar, ahora por fin, ya es público
http://www.fomentciutatvella.net/cat/lleibarris/index.asp.

En la llei de barris están previstas muchas actuaciones, y como el Ayuntamiento no ha venido a explicarlo, os invitamos a que el día 8, a las 20:00 os paséis por la iglesia de Sant Miquel, ya que nosotros leeremos todos juntos el proyecto para ir descifrando qué le espera a La Barceloneta en los próximos cuatro años.

Ahora ya nos despedimos, os informamos de que hemos cambiado el horario de la Oficina en Defensa del Barri a los jueves, de 18 a 21 en el carrer Pescadors 49. Dado que ya hace buen tiempo, hemos vuelto a hacer las asambleas en la calle, los martes en la Plaça de La Barceloneta a las 20.00.

Y para este julio estamos preparando algunas charlas sobre temas que son importantes para el barrio y que hay que conocer. La primera será el sábado 5, en la calle Andrea Dòria 1. Manuel Delgado, catedrático de antropología de la UB, vendrá a explicarnos qué consecuencias sociales tienen los planes urbanísticos en los barrios. ¡Os esperamos!

http://labarcelonetaambelaiguaalcoll.blogspot.com/

pdefensabarceloneta@yahoo.es

La ciutat des dels 73 barris

El bipartit que presideix Jordi Hereu està treballant per presentar a la tardor una mesura de govern, anomenada «els barris de Barcelona», que ha de concretar un dels grans eixos programàtics anunciats per a aquest mandat per l'alcalde de Barcelona: gestionar la ciutat des de la proximitat als ciutadans. El pla té un doble component. D'una banda, es tracta d'adaptar el gros de la planificació de l'Ajuntament, en especial pel que fa a tota mena d'equipaments, a les 73 unitats territorials en què s'ha dividit la capital. De l'altra, s'enfortiran els mitjans humans i pressupostaris dels deu districtes perquè puguin impulsar amb rapidesa les solucions específiques que necessita cada barri. L'objectiu final és garantir la cohesió social aplicant polítiques de «microescala».

Llegir article

dilluns, 30 de juny del 2008

BCN WEEK (Nº 56, NOVIEMBRE 2007)

V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

EDITORIAL DE "LA MARCA BARCELONA" (DAVID TRESSEL)

Como ya mencioné anteriormente, BCN Week colabora con el programa de cultura de Ràdio 4 "Nautilus" cada miércoles. A causa de esto, he tenido la oportunidad de conocer a artistas de todo el mundo que han decidido llamar a BCN "hogar". Gente como Jorge Rodríguez - Gerada, Liz Kueneke o Ricardo Duque, entre otros. Los creadores mencionados arriba definen su trabajo como un intento artístico por describir la comunidad en la que ellos/as viven, compartiendo un diálogo con aquellas personas que hacen un barrio y promoviendo la duración de estos diálogos y relaciones. El tema de la identidad es recurrente en estos artistas. Eso refleja el hecho que todos nosotros estamos interconectados/as y dependemos el uno del otro en caminos que posiblemente sean de una comprensión imposible, que no somos entidades separadas o que no lo podemos llegar a ser.

La sociedad requiere interacción humana y, debido al compacto diseño urbano de BCN, nuestros barrios pueden ser tan amistosos como conflictivos. El entresuelo de mi edificio es un piso patera. Muchas noches durante la semana, y sobre todo en los fines de semana, escucho los gritos de frustración de un borracho o el ruido de los platos rotos (señal de rabia por una difícil convivencia en un espacio demasiado limitado, con personas sin mucha esperanza). Mi vecino/a me preguntó en la calle recientemente si mi pareja y yo habíamos roto; el balcón de mi habitación parece una pantalla de televisión para el balcón de su comedor. Así es la vida en BCN: íntimamente compartida.

Si eres nuevo/a en la ciudad, quizás sólo estés aprendiendo los encantos de los diferentes barrios; muchos de ellos todavía mantienen el sentimiento de pueblo. Y, si estás aquí desde hace un buen tiempo, seguro que pensarás lo mismo que yo: BCN es la más grande de las ciudades pequeñas en las que he vivido.

LAS CAPUCHAS DE BARCELONA: GRAN CIUDAD - PEQUEÑOS MUNDOS (LIZ KUENEKE)

Fui a tomar un café al Eixample y dejé mi estilo de barrio para deslizarme en un "chic" suéter. En el "pueblo" de La Barceloneta, mi vieja sudadera y unas zapatillas deportivas hubieran valido. La refinada intimidad de una cercana y silenciosa conversación en el Eixample es desconocida en La Barceloneta, allí la gente grita. El alto volumen lo permite la verticalidad: de una planta baja a la cuarta, o de una tercera a la quinta. Una amiga se refería a una mujer que estaba hablando alto detrás suya como "del barrio", y yo le respondí, "¿cómo lo sabes?". Ella respondió, "se nota". El aislamiento y/o la historia política y comercial han creado marcadas diferencias entre los barrios de Barcelona: Gracia tenía su propia ciudad antes de ser devorada por BCN; las localizaciones montañosas de Sarrià y Horta les han dado un sentimiento de separatismo; la industria de Pueblo Nuevo hace décadas que se trasladó a Shanghai, pero el barrio todavía permanece como una fábrica cinco minutos después de que sonara el silbato de fin de la jornada y las máquinas pararan.

Trabajando como una artista que investiga la identidad y el lugar, durante años he preguntado a personas en BCN, México, Noruega, Alemania y EEUU que me marcaran en el mapa los lugares que las definen. La primera y más entusiasta marca es siempre, "Aquí vivo". Las personas están orgullosas de sus simbióticas relaciones con sus lugares. BCN ofrece una bonita variedad de posibilidades para encontrar tu simbiosis. Si a ti te gustan los barrios en los que siempre hay que ir "trajeado", entonces considera el Eixample. Si puedes tolerar ver a tu vecino/a desnudo/a -y viceversa- a través de las ventanas de las calles estrechas, quizás estés interesado/a en La Barceloneta. Y, cuando necesites un cambio de escenario, siempre estarás a un breve viaje de metro de conocer "otro mundo".

Tercer estudi de la FAVB sobre els barris

La renda mitjana dels veïns del barri de Tres Torres equival a 5,5 vegades la renda dels de Baró de Viver, que també té el percentatge més baix de llicenciats i doctors (un 1,3% de la seva població). En canvi, la Vila Olímpica concentra el nombre més gran de llicenciats, el 28,4%, seguit de Tres Torres, amb el 27,5%. Aquesta és una de les conclusions de la tercera edició de La Barcelona dels barris, una anàlisi sociològica de la ciutat, barri per barri, d'autoria coral i editat per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). La primera edició es va publicar el 1991, i la segona, el 1999.

En el pròleg, la presidenta de l'entitat, Eva Fernández, reivindica l'autoria de la frase "la Barcelona dels barris", que els polítics municipals "ens han manllevat i han volgut convertir en un logo propi". I afirma que la nova divisió administrativa és una eina de desmobilització. El periodista Marc Andreu assumeix la part històrica del llibre i Albert Recio i Carolina Recio investiguen les desigualtats econòmiques.

Extret de l'Avui

diumenge, 29 de juny del 2008

SOLO SI TE RINDES LO HABRÁS PERDIDO TODO

La Asociación de Vecinos L´Òstia y La Plataforma en Defensa de la Barceloneta nos dirigimos a los vecinos/as de la Barceloneta, de Barcelona en general y de cualquier otra parte del país o fuera de el, para comunicar que hemos tramitado un contencioso administrativo contra el “plan de los ascensores” por presentar irregularidades técnicas tanto legales como arquitectónicas.

El abogado que nos lleva el caso, lo hace de forma altruista y no nos cobra nada, pero el contencioso supone un coste de 5.000 euros y disponemos de dos meses para sufragarlo. Como dice nuestro abogado Pere Comas « el plan es una perversión del planeamiento urbanístico que lo convierte en una mera herramienta inmobiliaria». No se trata solo de defender la Barceloneta sino de no dejar que sienten precedentes, porque toda lucha local es una lucha global. Por este motivo hemos decidido abrir una cuenta «Caixa Laietana 2042 0195 91 3300001033» para intentar recaudar dicha cantidad y si cualquiera lo cree conveniente presentaremos un estado de cuentas de todos los ingresos y gastos, como podéis imaginar, nosotros no recibimos ninguna ayuda ni subvención.

Porque hay quien se lleva el dinero de las subvenciones del Ayuntamiento, mientras otros tenemos que hacer un esfuerzo económico para seguir adelante con nuestra reivindicación PORQUE AÚN NOS QUEDA REBELDÍA EN NUESTROS CORAZONES.

Gracias por vuestra solidaridad y colaboración.

Asociación de Vecinos L´Òstia y La Plataforma en Defensa de la Barceloneta