dissabte, 8 de desembre de 2007

¡ Se ha aceptado el recurso para impugnar el plan ante la justicia de lo contencioso administrativo!


Esto quiere decir que en breve se pondrá una demanda, ya que aceptando el recurso, lo que han hecho los jueces es decir que sí que hay demasiadas irregularidades en el plan como para poder aplicarlo. Seguimos adelante con la demanda contra el plan, porque seguimos creyendo que será muy perjudicial para el barrio tal y como está hecho el plan ahora mismo. Y porque no sabemos si la regidora cumplirá con sus compromisos, o si el próximo regidor seguirá la línea de “arreglar” el plan que esta regidora ha dicho que va a seguir.

Y en breve abriremos una oficina para dar información sobre el plan y para ayudar a combatir el mobbing inmobiliario en el barrio, que las inmobiliarias se nos quieren comer y cada vez hay más gente con mobbing. Estate atento/a a la inauguración de la oficina.

Plataforma d'afectats en Defensa de la Barceloneta
AA.VV l'Ostia

Todos los martes a las 20:00 en c/guiter 11 ó pdefensabarceloneta@yahoo.es

La falsa polèmica de l'expropiació i la falsa poñèmica de la inconstitucionalitatDes de VdeVivienda volem denunciar la falsa polèmica generada arrel del dictamen del Consell Consultiu en relació a l’article de la proposta de Llei de l’habitatge que introdueix l’expropiació de l’usdefruit dels pisos buits.

Especialment volem denunciar la falsa polèmica generada ahir dimarts per part de partits polítics i mitjans de comunicació quan es va fer públic el dictamen del Consell Consultiu. Ràpidament es va anunciar que aquest dictamen considerava inconstitucional l’article 42.6, quan en realitat en cap moment el dictamen diu que el lloguer forçós de pisos buits sigui inconstitucional, només apunta que caldria detallar millor la seva aplicació per respectar el principi d’igualtat.

VdeVivienda ja va denunciar en el seu moment que el suposat article de l’expropiació, el 42.6, no era tal. De fet, la versió actual d’aquest article a qui beneficia és als propietaris: els hi assegura un munt de diners públics per a rehabilitar i si un cop el pis està rehabilitat, no volen o no el poden vendre, l’administració li fa d’administrador gratis, li troba llogaters i li entrega l’import del lloguer íntegre durant 5 anys. Després d’aquests 5 anys li torna el pis al propietari en perfectes condicions, i tot pagat amb diners públics!

Falses polèmiques que obeeixen a interessos partidistes i animades pels grans mitjans de comunicació. En realitat l’expropiació com a tal no la introdueix la nova llei, perquè ja existeix en les lleis vigents. D’expropiar, ja s’expropia , quan a l’administració i als agents privats els hi convé,sovint per executar plans urbanístics amb finalitats especulatives encobertes sota l’excusa d’un suposat “interès general”.

Ara resulta que l’expropiació temporal de l’usdefruit de pisos buits es considera inconstitucional, i en canvi no ho és l’expropiació de pisos on hi viu gent, quan s’aplica per tal de tirar endavant plans urbanístics, autopistes i carreteres. Llavors no s’alcen veus que proclamin la inconstitucionalitat de l’expropiació.

Segons l’Atlas Estadístico de las Áreas Urbanas de Espanya 2006, presentat fa pocs dies per la ministra Chacón, hi ha 452.921 vivendes buides a Catalunya, el que significa el 13,7% del parc total català.

Inconstitucional és que hi hagi 452.921 habitatges buits a Catalunya mentres gran part de la població no pot accedir a un habitatge, o moltes persones que hi accedeixen ho fan hipotecant-se de per vida, pagant lloguers abusius, amb cada cop més dificultats per arribar a finals de mes.

Inconstitucional és la vulneració sistemàtica de l’article 47 que exhorta a les administracions públiques a garantir l’accés a un habitatge i evitar l’especulació.

Inconstitucional es la vulneració sistemàtica de l’article 33 que supedita la propietat privada a la funció social de la propietat.

Partits polítics i institucions apel•len a la constitucionalitat o inconstitucionalitat només quan els hi convé en funció dels seus interessos que cada cop estan més lluny dels interessos del conjunt de la població. Des de VdeVivienda seguirem denunciant l’ús partidista i demagog que es fa de la Constitució i sobretot seguirem exigint que es faci efectiu el dret a l’habitatge amb properes convocatòries.

divendres, 7 de desembre de 2007

Seminari Metròpolis del 10 al 16 de desembre


Dilluns 10 desembre dintre del Seminari sobre emergències urbanes, culturals i polítiques que es realitza del 10 al 16 de desembre 2007 al Ateneu Candela i al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, es presenta el documental 50+1 (La Barceloneta, “Pla dels Ascensors”) realitzat per Raquel García, Judit Jiménez i Claudia Valvé i amb la presència en el posterior debat d’Emilià Llorca (Associació de Veïns/és l'Òstia) i altres veïns i veïnes del barri

Metrópolis en Movimiento, Movimiento en la Metrópolis

La piel de la metrópolis esta cambiando, cambian las dimensiones y las dinámicas del espacio urbano. En las calles de la metrópolis emergen constelaciones productivas temporáneas y novedosas, lenguajes desconocidos y códigos diferentes se siguen y se encuentran. Maquillajes otros y diferentes dibujan la piel urbana, mezclando identidades, construyendo nuevos sujetos de una ciudad en permanente transformación.

En el mismo tiempo y en el mismo espacio, las lógicas del beneficio se transforman, intentan recuperar y entrampar el espacio urbano al interior de procesos de explotación, buscan medir y capturar cada margen de producción social para reducirlo a ganancia económica. A la ciudad de las fábricas se ha sustituido una ciudad-fábrica: los espacios de trabajo y de ocio, el tiempo público y el tiempo íntimo van mezclándose hasta transformar cada momento y cada lugar de nuestra vida en territorio de producción. Ciudades y mundos aparecen cada día en nuestra ciudad. Afinar nuevas lógicas interpretativas resulta imprescindible para comprender los procesos emergentes, las dinámicas de poder que se instalan, y las prácticas que se escapan a la lógica del capital, que resisten a la recuperación y que vuelven a abrir espacios de autonomía.

Por esto nos interrogamos y os invitamos a discutir desde el 10 hasta el 16 de Diciembre, las nuevas tendencias culturales y políticas que constituyen hoy el espacio urbano.

Desde el Lunes a Jueves en el Ateneu Candela nos dejaremos llevar desde las imágenes que han contado la metrópolis, sus espacios escondidos, sus futuros obscuros; seguiremos los ojos que indagan las formas de las ciudades para desvelar nuevas lógicas de especulación y las nuevas formas de organización de los movimientos sociales. Viernes y Sábado en el Museu de la Ciència i la Tècnica, profundizaremos las dinámicas demográficas y urbanísticas que redefinen en el día a día la metrópolis, analizaremos los procesos que ligan entre sí las especulaciones y las transformaciones urbanas y las lógicas financieras de la economía global confrontando las mutaciones que atraviesan las regiones metropolitanas de Barcelona y Madrid, e indagaremos las nuevas formas de organización y resistencia que surgen y se reproducen en la ciudad que vivimos.

Una semana de debates, proyecciones y fiestas para abrir nuevos caminos en la ciudad, para repensar la relación entre nosotras y el espacio urbano, para perdernos una vez más en las calles de la metrópolis.

Programa Seminari Metròpolis

La troballa de la muralla de mar retardarà la construcció dels habitatges de Rodalies

" Salvada la muralla de mar descoberta a l'Estació de França

L'Ajuntament obliga a la constructora Sacyr-Vallhermoso a enretirar l'aparcament per preservar el baluard del Migdia

La construcció es podrà visitar un cop acabi l'obra

Llegir l’article

dijous, 6 de desembre de 2007

Dia de protesta per Can Ricart


El dimarts 4 de desembre Poblenou ha tornat a sortir al carrer. La manifestació, convocada per la Plataforma “Salvem Can Ricart” va aplegar prop de 300 persones que va recorre el barri, des de la Rambla del Poblenou, cantonada Ramon Turró, fins la seu del Districte.

Llegir l’article


El Moll dels Pescadors


" Els pescadors d'arrossegament denuncien el Port pels danys que els produeix la remodelació

Al port pesquer de Barcelona hi ha mala maror. Els pescadors del sector d'arrossegament, que tenen al voltant de vint embarcacions d'uns 25 metres d'eslora, han anunciat que pensen denunciar l'Autoritat Portuària de Barcelona «per danys i perjudicis». Aquest col·lectiu no està disposat, segons ha manifestat un portaveu a aquest diari, a abandonar el moll del Rellotge, tal com està previst en el projecte de remodelació

SomorrostroFins i tot el que pentinem canes ens costa recordar certs indrets de Barcelona que, si no han estat el lloc habitual o proper on s'ha desenvolupat la teva vida, ens sembla de difícil comprensió la seva passada existència. Hi ha vegades que voldríem pensar que mai han existit. Malauradament no ha estat així. Barris marginals com La Perona, Pekin, Trascementiri, Can Tunis... han aixoplugat gent, immigrant tota ella, de pocs recursos culturals i econòmics, on la misèria i les malalties han estat el comú denominador.
No sé perquè passejant pels voltants del Parc del Port Olímpic m'ha vingut a la memòria que allí hi havia un lloc anomenat Barri del Somorrostro. Aquest barri ocupava una extensió molt gran de terreny entre la Barceloneta (Hospital del Mar) i el Bogatell i estava poblat per gent d’ètnia gitana, la gran majoria. Allí hi va néixer la "bailaora" Carmen Amaya i es van rodar moltes escenes de la pel·lícula "Los Tarantos" dirigida per Rovira Beleta.

L'origen d'aquest assentament es calcula ser cap l'any 1882 i la seva desaparició cap l'any 1966 amb motiu de l'inici de l'obertura i perllongació del passeig marítim.

Començava, potser sense saber-ho, la gestació de Barcelona 22@, amb la desaparició del Somorrostro.

Extret de B de Barna

dimecres, 5 de desembre de 2007

EL G-14 (ALÍ BABÁ Y LOS 40 LADRONES)

V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

Leo con estupefacció las siguientes declaraciones en el diario: "El precio de los pisos volverá a subir de forma vertiginosa en el plazo de dos años". Tal "perla" la soltó Fernando Martín el día 24/10/2007 y posteriormente salió en todos los diarios y televisiones. Os preguntaréis, ¿quién es ese tipo? Quien no lo sepa ya, sólo decirle que es el presidente del G-14, el grupo de las 14 mayores inmobiliarias españolas. Para más inri, asusta todavía más al gobierno y a los sectores reticentes con este circo de la especulación inmobiliaria con la siguiente frase: "Auguro problemas en el empleo en seis meses si la promoción de pisos nuevos sigue descendiendo". Viendo a las vacas flacas llegar, quiere meter miedo al gobierno para que ayude a un sector "clave" de nuestra economía.

Por supuesto, el gobierno tragará y el mismo día salió nuestra ministra de Vivienda, Carme Chacón, "pidiendo a las entidades financieras que no reduzcan el crédito a las empresas inmobiliarias y promotoras que afrontan su actividad con un razonable riesgo". El eterno matrimonio entre bancas y promotoras: lo que el mercado unió, que no lo separe nadie. Aunque seguro que, aparte de la inestimable ayuda de la banca, el gobierno también contribuirá a que a este enfermo se le pase esta fiebre pasajera con algunas partidas ocultas de los presupuestos -o políticas como la ayuda al alquiler, que de ayuda no tiene nada precisamente-.

Curiosa la afirmación de que las inmobiliarias realizan su actividad con riesgo, ¿acaso no sabe, ministra, que toda actividad mercantil puede tener sus peligros? Una panadería, lavandería, videoclub, papelería, lo que sea, tiene el riesgo de quebrar a las primeras de cambio. Pero al menos estas actividades no juegan con nuestras vidas de una manera tan rastrera como lo hacen los especuladores. Que un gobierno llamado socialista pida ayuda para la gente que está amargando la vida del pueblo llano es para reírse. La oposición no le va a la zaga e incluso en algunos aspectos puede ser hasta peor.

Para muestra, un botón: hace 3 ó 4 meses escuché que el presidente de los agentes inmobiliarios pedía la eliminación de los contratos de alquiler de renta antigua. Que eran un lastre para el sector y la economía. Atónito, leo como el representante de la oposición le contesta con un "nos pensaremos en un futuro apoyar esta propuesta". ¿Se cree que eliminando la declaración de la renta para los/as mileuristas se va a poder pagar los alquileres que se están pidiendo? ¿Quiere esta gente que el pueblo nos levantemos y demos un golpe de Estado o algo parecido? Mierda de clase política que tenemos en este país.

Pero sigamos con Alí Babá, si en dos años no se agilizan los plazos para urbanizar suelo, los precios de la vivienda se dispararán. ¿Es que no ha habido ya deterioro suficiente de nuestro paisaje? La costa da pena y el interior está "trabajando duro" para llegar a los mismos extremos de la sinrazón del cemento. ¿Este tío no quiere que sus hijos vean verde o playas sin asfaltar -Cabo de Gata, resiste-? ¿El verde que más le gusta es el de los campos de golf o de fútbol?

¿No sabe que España es el país de Europa que más vivienda construye por año? Tanto, que podría abastecer a la demanda anual de la antigua UE-15. El problema no está en la falta de vivienda, de hecho, sobran. Lo demuestran las bajadas de ventas en las típicas urbanizaciones. La ciudad es otra historia y la especulación campa por doquier. La cuestión es que hay mucha segunda o tercera residencia (mucha gente colecciona pisos como si fueran tebeos, ¡vaya afición!) y la vivienda está inmersa en el capitalismo más salvaje. La solución no está en construir más, sino en regular un sector básico para la sociedad y que va cogiendo tintes mafiosos a pasos agigantados.

Respecto a la caída de empleo, personalmente creo que la construcción es "pan para hoy y hambre para mañana". El suelo es finito y tiene sus límites, por lo tanto, no se puede estar edificando infinitamente. Al acabarse el suelo, se acaba el trabajo. Esto no es alarmante, lo alarmante y vergonzoso es que la novena economía mundial tenga que depender de un sector tan frágil y que aporta tan poco a la economía como el de la construcción. Haced una formación profesional más práctica y real y evitad tanta deslocalización -entre otras medidas, no todo es tan fácil-, y ya veréis como no hace falta construir tanto bloque de cemento.

dimarts, 4 de desembre de 2007

Informacions AAVV l'Òstia i PADB


Aquí teniu aquestes informacions enviades per l’Associació de Veïns de l'Òstia i la Plataforma d'Afectats en Defensa de la Barceloneta.

1 . Aviat, molt aviat obrirem una oficina d'informació sobre el pla i sobre mobbing, ESTIGUEU ATENTS A LA INAUGURACIÓ!

2 . Estem detectant cada vegada més casos de mobbing, si notes que passa qualsevol cosa estranya amb la teva casa i el teu propietari, comunica'ns-el, i, sobretot, no signis res fins a haver parlat amb un advocat.

3 . El dia 13 es fa la tradicional FESTA DE L'ARBRE DE NADAL, organitzada per la Taula de la Infància, aquest any amb la novetat que el cor “Los Que faltaban” farà una batucada pel barri amb els nens. Acordeu-vos, el dia 13, a les 18:00 en la plaça Sant Miquel.

La setmana (3-10 desembre) que ve haurà castanyada i passada de vídeos, ja us informarem del dia exacte i el lloc.

Per contacte:

pdefensabarceloneta@yahoo.és, avlostia@hotmail.com,

C/Pescadors 49 i pròximament c/ Guiter 11.

Atenció: hem canviat el dia de reunió de la plataforma, ara serà els dimarts, a les 20:00 en la/ c Guiter 11, sou benvinguts

dilluns, 3 de desembre de 2007

Barrera arquitectònica


Aquest dissabte dia 1 de desembre, l'AAVV de l'Òstia i la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, hem estat repartint un full informatiu que recull un resum de la reunió mantinguda amb la Regidora de Ciutat Vella Itziar González el passat 15 de novembre sobre el “Pla dels Ascensors”, a la porta de sortida del mercat.

Així mateix s'han realitzat cartells per a denunciar la barrera arquitectònica, que representa el monticle que han construït en la remodelació de la Plaça Poeta Boscán al costat de l'aparcament (carrer Baluard)

diumenge, 2 de desembre de 2007

El turisme i el canvi climàtic

" L´Organització Mundial de Turisme s´ha pres molt seriosament la lluita contra el canvi climàtic. Si més no, està decidida a tenir una participació activa a la Conferència de l´ONU sobre aquest tema que tendrà lloc a Balí la setmana que ve. Així s´ha decidit a l´assemblea general de l´OMT que s´està celebrant a Cartagena de Indies i a la passada World Travel Market. A Londres, coincidint amb la fira, ministres i representants de més de cent països turístics donaren suport a la declaració de Davos sobre aquesta qüestió. En resum: som davant un seguit de reunions d´alt nivell sobre la nostra principal activitat econòmica que s´han encadenat entorn d´un problema que condiciona fort i ferm el futur de la humanitat. Però: què és el que pretén l´OMT donant tantes voltes sobre el mateix assumpte? Doncs està clar. Per una part conscienciar les destinacions turístiques de què s´han de preparar per afrontar les conseqüències del canvi climàtic. I per l´altra, prendre ser conscients de la responsabilitat del turisme en l´efecte hivernacle.


Llegir article sencer