dissabte, 21 de febrer del 2009

Cap a la primera assemblea d’afectats per les hipoteques impossibles de pagar


La crisi financera global que s’ha estès per tots els mercats i que ha tingut el seu origen en el col·lapse de la bombolla immobiliària d’Estats Units, ha tingut conseqüències molt explícites sobre milers de famílies en el nostre país. La deterioració de l’economia i la consegüent pujada dels tipus d’interès han coincidit a l’Estat espanyol amb la finalització d’un model d’acumulació basat en la construcció urbanística desenfrenada del nostre territori.

Un model basat en l’especulació que ha estat impulsat (i del que s’han beneficiat) influents agrupacions econòmiques i financeres i que ha provocat un desproporcionat increment dels preus de l’habitatge. Alhora, paradoxalment, Espanya s’ha convertit en el país de la UE amb més habitatge per cada mil habitants i amb més habitatges buits (més de tres milions).

Aquest model va fomentar l’adquisició d’habitatge en règim de propietat concedint préstecs hipotecaris amb baixos tipus d’interès i que ja llavors comprometien un percentatge molt elevat dels ingressos del nucli familiar. Aquesta va ser la destinació de molts espanyols però també de molts estrangers, als quals se’ls va dificultar l’accés a l’habitatge de lloguer, exigint-los lloguers més alts i avals i nòmines de les quals no sempre disposaven.

A l’espectacular augment dels tipus d’interès i al consegüent increment de la quota hipotecària, cal afegir un augment considerable de l’atur (sobretot en sectors vinculats a la construcció però també en altres sectors on s’ha aprofitat la crisi per a aplicar reduccions de plantilles) que ha provocat un fort endeutament a les famílies. Moltes d’elles ja es troben desbordades per aquesta situació, no poden afrontar el pagament del seu habitatge, algunes s’han declarat en concurs de creditors o bé estan a l’espera de l’execució de la hipoteca i la pèrdua de la seva llar.

Davant aquesta situació els governs estan realitzant injeccions econòmiques milionàries sustentant amb diners públics als bancs i entitats financeres, precisament els principals causants de la situació actual. Aquesta situació contrasta amb les mesures tèbies que implanta el Govern Central per a les famílies que no poden pagar la hipoteca. Mesures que no impliquen en cap cas una reducció del deute pendent sinó el seu ajornament i al que caldrà sumar els interessos acumulats (la coneguda “moratòria” de les hipoteques subprime espanyoles).

Davant l’augment dels tipus d’interès, els preus abusius dels habitatges, la falta de crèdit i una situació laboral cada vegada més inestable, pagar les quotes de les nostres hipoteques s’ha convertit en una cosa irrealitzable. Les mesures del govern central i autonòmic, encara que poden ajudar en algunes situacions, continuen deixant-nos en una situació d’indefensió davant les entitats bancàries.

Davant aquesta situació d’indefensió, moltes famílies han començat a organitzar-se per a defensar els seus drets. Diferents grups en diferents llocs d’Espanya han començat a reunir-se per a trobar solucions col·lectives a les seves situacions, compartir recursos (com per exemple advocats), establir xarxes de suport mutu i impulsar mobilitzacions perquè aquesta situació de vulneració d’un dret bàsic com el de l’habitatge no es faci de manera impune.

Diferents persones amb el suport de col·lectius que defensen el dret a l’habitatge, advocats i grups de famílias afectades per l’impagament de les hipoteques convoquem una reunió informativa a totes aquelles persones que no puguin pagar la hipoteca per a defensar els nostres habitatges familiars.

A això us convidem els pròxims dies 21 (a Terrassa) i 22 (a Barcelona). Assistiran membres del blog “Colgados por la hipoteca” i grups d’afectats de Madrid amb els quals compartirem la seva experiència dels últims mesos i podrem pensar estratègies per a sortir d’aquesta situació que ens està ofegant.

Convocatòries:

TERRASSA - 21 de Febrer 2009 (Dissabte) Ateneu Candela, c/ Sant Gaietà, 71-73, a les 18 h.

BARCELONA - 22 de Febrer 2009 (Diumenge) c/ Marquès de Barberà, 9 Entresòl (metro Liceu), a les 16 h.

Blog de Afectados por las Hipotecas Imposibles de Pagar

divendres, 20 de febrer del 2009

El Tribunal Suprem anul·la l'adquisició del Tibidabo per part de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Barcelona està examinant la sentència del Tribunal Suprem segons la qual queda anul·lada l'adquisició del parc d'atraccions del Tibidabo per part del consistori. L'Ajuntament va poder comprar el parc d'atraccions l'any 2000 després que la Seguretat Social, acollint-se a un suposat dret de tanteig i retracte, tirés enrere i anul·lés la subhasta que havia adjudicat el parc d'atraccions a la societat Gradignan Place, que actuava en nom de Chupa Chups, segons publicava ahir La Vanguardia. Ara, el Tribunal Suprem, en una sentència que no es pot recórrer, ha anul·lat el dret de tanteig i retracte a què es va acollir la Seguretat Social, de la qual cosa es pot interpretar que el parc d'atraccions passa a les mans de Chupa Chups, els primers a comprar el Tibidabo. Tot i aquesta possible interpretació, des de l'Ajuntament asseguraven ahir que «no es posa en dubte la titularitat pública del parc d'atraccions del Tibidabo» i afegien que estan treballant per garantir-la.

Publicat en el Punt

dijous, 19 de febrer del 2009

Comissió de Festes del Carrer pescadors

Os escribimos para comunicaros un hecho que puede hacer que sea aun más difícil montar la fiesta mayor en la calle Pescadors. Por si no lo sabéis, la comisión recibe muy pocas ayudas institucionales, por eso, durante todo el año cada miércoles, nos dedicamos a recoger los donativos que dan los vecinos a la fiesta, con el fin de poder recaudar suficiente dinero para poder hacer la fiesta en septiembre. A cambio del donativo, os damos unos números para un sorteo.

Uno de los lugares a los que vamos desde hace que se inauguró el centro cívico es el casal de Gent gran del centro cívico. Parece que alguien no quiere que la comisión de fiestas vaya ahí a vender, tal vez los poderes fácticos del barrio hayan instalado ahí su cuartel y desplegado soldados para impedir que la comissió de festes del carrer Pescadors recoja donativos en el centro cívico. Así pues, desde hace dos semanas, se nos ha prohibido a la comisión de fiestas recoger los donativos (a cambio de las tiras para un sorteo) que los vecinos que van al centro cívico dan a la comisión.

La comisión, por nuestra parte, le hemos pedido al ayuntamiento que nos notifique por escrito que está prohibido recoger donativos en el centro cívico. No entedemos cómo puede ser que se aplique una normativa que no conocíamos a estos temas, y no se aplica normativa alguna para solucionar temas de máxima urgencia, como el que haya gente que tiene que dormir en la calle, o que haya personas con problemas de movilidad que han pedido un piso al ayuntamiento y aun están a la espera de una respuesta, mientras los vecinos padecemos al no saber cómo ayudarles; o que no se ayude a las familias con problemas económicos, o con problemas de paro; que siga habiendo pisos turísticos que causan muchas molestias a las comunidades de vecinos, que no se haya construído aun la escuela Mediterránea (no queremos un hotel, ya se ha dicho muchas veces), o que se siga permitiendo que haya contratos de alquiler de sólo cinco años.

La comisión de fiestas, al fin y al cabo, lo único que hace es trabajar desinteresadamente para las fiestas tradicionales de nuestro barrio, para tejer una sociedad en la que la gente se respete y se ayude. Quizá por eso el ayuntamiento y los poderes fácticos del barrio le tienen tanto miedo que tienen que prohibirle recoger donativos en el centro cívico. Porque si construímos una sociedad más despierta y unida, ellos no nos pueden manejar a su antojo.

Mucho vecinos sabéis que desde hace cuatro años, ha habido amenazas a la presidenta de la Comissió, Emilia Llorca, que estos poderes fácticos han intentado que la Comissió de Festes del carrer Pescadors se hundiera (no hace falta dar más detalles, cuando sea necesario, mostraremos las pruebas y testimonios), blasfemando y desacreditando tanto a la comissió, como a la presidenta. Por eso, os hemos explicado este hecho concreto del centro cívico. También nos alegra saber que, a pesar del esfuerzo invertido por algunos en evitar que la comissió de festes del carrer pescadors continue, aun hay mucha gente que sabéis que las mujeres y hombres que formamos la comisión no tenemos un color político y que somos honrados; que vivimos en el barrio, pero no del barrio.

Muchos besos a todos, visca La Barceloneta

Emilia Llorca, pdta. Comissió de festes del carrer Pescadors

dimecres, 18 de febrer del 2009

MALLORCA, OBJECTIU ALEMANY

MARIA DE LA PAU JANER. El Periódico, 29 de desembre 1997

Vaig donar una ullada al quiosc i em cridà l'atenció el nom de Mallorca escrit en lletres enormes en un titular alemany. Era l'exemplar d'una revista alemanya de grans vendes que oferia un suplement dedicat íntegrament a Mallorca. No em vaig sorprendre. L'illa està de moda entre els alemanys. Aquest fet ha alterat els hàbits de la gent, ha transformat l'espai que habitem, i ha propiciat la creació de guetos on es respiren aires diferents. Aires que vénen del nord. (...)

Els alemanys s'han instal.lat a Mallorca. Molts són jubilats que passen la major part de l'any a Mallorca i alguns mesos al seu país d'origen. Gent que considera natural que tothom s'esforci, a l'illa, per pronunciar mitja dotzena de frases en la seva llengua. En els últims temps, abunden les famílies senceres que s'hi instal.len: la dona i els fills hi viuen tot l'any. El marit passa mitja setmana a Mallorca i l'altra mitja a Alemanya. Els fills reben l'educació a Mallorca en alemany. Diuen que aquesta circumstància de domiciliació familiar a l'illa, amb els avenços de la informàtica, que permet fàcilment treballar des de casa, cada vegada es farà més freqüent.

Els alemanys troben una terra hospitalària. Troben també una gent servil que no dubta a l'hora de vendre'ls les seves possessions. Els carrers són plens de cartells en alemany. Es fan revistes en alemany cantant les excel.lències de Mallorca. A les televisions locals hi ha informatius en llengua alemanya. Curiosament, quan es parla del temps, apareix el mapa de Mallorca i, al costat, el d'Alemanya. Així, els residents podran saber quines seran les temperatures a la seva casa a l'illa i també a l'altra, molt més al nord. És com si s'intentés crear una ficció perillosa: el vincle inexistent entre dues geografies llunyanes.

A Mallorca proliferen les agències immobiliàries que treballen només per a clients alemanys. Els seus gestors són alemanys que anuncien els productes en publicacions únicament en la seva llengua. Aquesta circumstància restringeix la possibilitat d'adquirir propietats per part dels mateixos mallorquins. D'altra banda, es paguen preus molt alts, difícilment assequibles per a una butxaca i un sou del sud. Segons les últimes enquestes, han adquirit cinquanta mil propietats immobiliàries a l'illa. Però aquest nombre creix constantment. (...)

Ara sembla que els alemanys pretenen unir-se com una força política més. Combinaran els seus esforços i una capacitat d'organització considerable per tenir veu i vot als ajuntaments de l'illa. (...) La notícia no és gens estranya. Es tracta d'una baula més, potser la més perillosa, d'una llarga cadena. L'última jugada en l'estratègia de colonitzar Mallorca.

Aportat per VEI

dimarts, 17 de febrer del 2009

Els veïns acorden mobilitzar-se al maig en cas que no hi hagi un reajustament de les taxes municipals

La Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc) va acordar ahir fer al maig les primeres mobilitzacions contra l'alça de les taxes i els impostos municipals i l'encariment tarifari dels serveis bàsics per sobre de l'IPC. D'aquesta manera, però sense major concreció en la data, la plataforma va advertir l'administració que, si no mou fitxa, ho faran els veïns. «La millor política social d'un govern en època de crisi és vetllar perquè el preu dels serveis no pugi per sobre de l'IPC», va dir ahir Julio Molina, secretari de la Confavc, en relació amb els qui defensen fer ús dels recursos derivats d'aquests increments per engrossir les partides socials. En la mateixa línia s'ha manifestat l'entitat, que agrupa les associacions veïnals d'arreu del país, pel que fa als tributs municipals (tal com ja va avançar aquest diari el passat 15 de gener).

Llegir article

diumenge, 15 de febrer del 2009

Més Transport Públic i menys bus turístic

Ahir dissabte com ja havien informar se ha realitzat una acció en el carrer Almirall Cervera per reclamar un millor transport públic, una nova regularització de les paredes de bus en el barri i una marquesina en la parada del carrer Almirall Cervera. Durant la acció se han repartit fulls informatius sobre la problemàtica i se han recollit signatures dels veïns i veïnes.

El vídeo de la moguda lo podeu veure en la Vanguardia