dissabte, 27 de desembre del 2008

dijous, 25 de desembre del 2008

MALABABA (VOLUMEN 2, 2006)

V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

CONSUMO PORQUE YO LO VALGO (DEL RESTO DEL PLANETA YA HABLAREMOS EN OTRO MOMENTO), por María González Reyes

"Porque yo lo valgo", argumentan con pose sensual numerosas actrices y modelos al explicar por qué utilizan productos L'Óreal. "Libera el individualista que hay en ti", dice un anuncio de esos lujosos todoterrenos que sólo pisan asfalto urbano.

Si bien es cierto que no es nueva, esta estrategia publicitaria en la que se plantea la vía interior, personal e individual, como solución a todos los problemas, lo llamativo es que nunca había estado tan presente como hoy. El "sólo sé tú mismo", moraleja de tantas y tantas series y películas estadounidenses, triunfa. "La clave está en ti", repiten una y otra vez los libros de autoayuda y los centros de adelgazamiento. Los anuncios de bebidas alcohólicas te insinúan veladamente que el producto te suelta, te lanza a la conquista de esa chica, te ayuda a hacer amigos. Pero el texto del lateral lo dice bien claro: "Es tu responsabilidad".

Como no podía ser de otra forma, esta estrategia de venta, que promueve el individualismo y el hedonismo, funciona a la perfección en las sociedades occidentales, donde cada vez más personas intentan dar respuesta a sus insatisfacciones vitales a través del consumo.

Así, la publicidad consigue enmascarar el deterioro social y ambiental a la vez que nutre un modelo de consumo tan insaciable como insostenible. Estamos convencidos de que cada día consumimos alimentos más insanos por el modo en el que están producidos, respiramos un aire más contaminado, perdemos espacios públicos de encuentro, trabajamos en cosas que no nos gustan, disponemos de poco tiempo para dedicar a las personas que queremos y nos gastamos el dinero que no tenemos para vivir endeudados.

De este modo se producen paradojas que serían dignas de estudiar por cualquier psicoanalista: nos preocupamos por el número de médicos por habitante y no por contaminar con nuestros coches cada día el aire que respiramos o por averiguar cómo están producidos los alimentos que nos llevamos a la boca. Hemos creado un sistema económico que supone que la mejor forma de gestionar las sociedades humanas y el medio ambiente es a través del libre mercado, que convierte casi cualquier actividad o bien en mercancía susceptible de ser comprada y vendida: ya no se puede disfrutar del agua de los ríos, ahora nos la venden embotellada; ya no hay apenas lugares públicos donde reunirse porque la calle está llena de coches, ahora las nuevas plazas son los centros comerciales y de ocio, donde se compra la diversión.

A pesar de que este modelo de consumo está conduciendo el planeta hacia el colapso, las multinacionales consiguen, a través de sus campañas publicitarias, canalizar la preocupación ambiental y social planteando una única vía para solucionar los problemas: consumir.

Resulta evidente que hay ciertas problemáticas ambientales que preocupan: el cambio climático, la disminución de la superficie forestal de la Tierra y la seguridad alimentaria. El aire puro, el agua limpia y la tierra sin contaminar empiezan a ser bienes escasos y aumenta la posibilidad de contraer las enfermedades que acompañan al "progreso" (cáncer, estrés, soledad, alergias,...). Las empresas son conscientes de que todos estos indicadores de deterioro global tienen algún efecto en los consumidores/as y, como respuesta a la creciente concienciación teórica, crean estrategias publicitarias que asocian valores importantes (la preocupación por el planeta) con productos. Acciona utiliza el lema: "Pioneros en desarrollo y sostenibilidad", Iberdrola pone el adjetivo verde a su energía, y BP, a juzgar por su logo y el color verde de sus gasolineras, parece no tener nada que ver con el petróleo.

dimecres, 24 de desembre del 2008

Conclusions de les Jornades Serveis públics, guanys privats: recuperem els serveis públics!

Barcelona, 12 i 13 de desembre

Les Jornades es van fer per denunciar les polítiques de privatització dels sectors públics en tots els àmbits: sanitat, educació, pensions, autobusos, metro, aigua, parcs i jardins. Tant a nivell local, com autonòmic, nacional i internacional.

Privatització que s'està duent a terme, sistemàticament, des del poder polític i l’econòmic. Aquest, utilitza com a arma la mentida i el desprestigi gratuït, tant dels serveis gestionats públicament com dels professionals que hi treballen. Aquest procés ha començat a incrementar el poder i els guanys de les grans corporacions, a costa de reduir els nivells de satisfacció de les necessitats dels usuaris.

Les jornades han estat el punt de partida de la confluència de diferents sectors socials. Es va veure la necessitat d’incorporar altres grups i ciutadans presentant projectes d’acció conjunta, buscant alternatives.

Les Jornades han tingut molt bona resposta i resultats esperançadors:

  • Han comptat amb el suport i l'assistència de representants d'altres comunitats autònomes i d’un grapat d’associacions sindicals i polítiques i ciutadans.
  • En el treball realitzat s'ha aprofundit sobre les causes, el procediment i les conseqüències del procés.
  • S'ha arribat a conclusions sobre les accions a emprendre i s'han establert canals de treball conjunt a diferents nivells, tant territorials com sectorials.

Algunes de les accions programades són:

ü Informar els ciutadans de com els afecten les conseqüències de la privatització de l'ensenyament, de la sanitat, de la ciutat, etc., i desvelar la desinformació i les mentides explicades des del poder.

ü Donar suport a la manifestació del proper dissabte 20 de desembre, i la invitació a participar en la manifestació de Cerdanyola-Ripollet: lloc de trobada a les 11,45 a l’estació de Renfe de Cerdanyola, reivindicant la construcció urgent de l’hospital promès i que sigui de gestió pública.

ü Donar suport a les lluites sindicals, professionals i ciutadanes que tracten d'aturar el procés en els jutjats i els centres de treball, i amb manifestacions.

ü Donar suport a la vaga d’autobusos del 23 de desembre.

ü Ampliar i adaptar la Coordinadora que ha preparat les Jornades per organitzar i canalitzar les accions programades.

ü Iniciar una campanya per a la derogació de la llei 15/97 i l’eliminació del copagament.

ü Donar suport a les campanyes per la retirada de la LEC.

ü Rebutjar el Procés de Bolònia.

ü Promoure una gestió ciutadana dels serveis públics

http://dretserveispublics.blogspot.com/

dretserveis@gmail.com

Coordinadora Ciutadana en Defensa dels Serveis Públics i contra les Privatitzacions

dimarts, 23 de desembre del 2008

L'aturada del 23D dels treballadors/es d'autobusos de TMB contra la reducció de servei i per un bon conveni tira endavant

A pesar de la confusió generada per noticies de la Direcció de TMB, l'aturada de dimarts 23 de desembre dels treballadors/es d'autobusos de TMB continua endavant.

La Direcció de TMB no s'ha mogut ni un milimetre en relació a la retallada del servei d'autobusos que els treballadors/es denunciem desde el 15 de setembre.

Tampoc s'ha mogut en absolut en relació a la negociació de conveni. De fet, ha decidit no asistir a la reunió que s'havia de celebrar avui mateix. Aquestes són les seves ganes de negociació i d'arrivar a acords.

Per aquests dos motius, l'aturada del 23D de 11h a 16h continua i els treballadors/es d'autobusos mostraran el seu cabreig per les consequències de la retallada del servei d'autobusos i per l'estancament de la negociació del conveni.

Per altra banda, i en relació als expedients sancionadors i denuncies penals contra el President del Comitè d'empresa i el portaveu dels treballadors/es, la Direcció va informar al seu sindicat que finalment són sancionats amb 4 mesos de feina i sou, a l'espera de la resolució del judici per lo penal.

Dimarts 23 de desembre els treballadors/es d'autobusos pararan de 11 a 16h i s'ajuntaran en Assemblea a les 12:30h a Plaça Universitat.

dilluns, 22 de desembre del 2008

El BBVA preveu que el 2010 els pisos siguin un 15% més barats

El preu de la vivenda baixarà el 5% el 2009 i un 10% el 2010. El servei d'estudis del BBVA calcula que l'ajust del preu de la vivenda es concentrarà en aquests dos exercicis, amb una caiguda acumulada del 15%, de manera que una casa que avui costi 300.000 euros, valdrà 45.000 euros menys d'aquí a dos anys, és a dir uns 255.000 euros. A més, segons el BBVA, els preus estaran baixant un o dos anys més.
El cap del servei d'estudis del BBVA, José Luis Escrivá, va explicar ahir que les previsions de preus s'han tornat "més negatives", perquè les dades oficials no n'indiquen encara cap caiguda. Per això, "l'ajust necessari s'haurà de produir els pròxims trimestres". A això s'hi afegeix el voluminós estoc de vivenda nova sense vendre, que, segons el BBVA, supera el milió d'unitats i que seguirà augmentant el 2009. Aquests dos factors es retroalimenten. Com que hi ha expectativa de rebaixa en els preus, s'endarrereixen les decisions de compra; això, al seu torn, obligarà a una rebaixa més gran per donar sortida a la sobreoferta.
En l'anterior crisi immobiliària, l'ajust es va concentrar en un sol any. El preu de la vivenda va passar d'un creixement mitjà del 7% el 1991 a un descens del 8% el 1992.

Llegir article

diumenge, 21 de desembre del 2008

NO VOLEM CAP HOTEL AL COSTAT DEL PALAU DE LA MÚSICA

Estem en l'última convocatòria de recol·lecció de signatures per a detenir el projecte d'hotel al costat del Palau de la Música, abans de fer una presentació pública i lliurar les signatures recol·lectades a l'ajuntament.

La construcció de aquest hotel de 76 habitacions i un aparcament de 96 places és una greu agressió a l’edifici del Palau i també al seu entorn.

Pots informar-te de tot el procés en el nostre lloc web i signar de forma individual o com associació NO VOLEM CAP HOTEL NI CAP APARCAMENT AL COSTAT DEL PALAU DE LA MÚSICA i VOLEM QUE EL SOL QUE ES VOL DESTINAR A HOTEL SEGUEIXI SENT EQUIPAMENT DOCENT”.

http://www.sosicascantic.cat/