dilluns, 14 de febrer del 2011

Un jutge investiga la tramitació de l'hotel Vela

La tramitació de l'hotel W Barcelona, el controvertit establiment conegut com a hotel Vela, és, en el dia d'avui, al jutjat. Deu entitats del mateix barri de la Barceloneta i de la resta de la ciutat van presentar un contenciós administratiu contra l'Autoritat Portuària i l'Ajuntament de Barcelona en què denunciaven irregularitats en el procés de tramitació. El jutge l'ha admès a tràmit i, segons han assenyalat fonts veïnals, ja ha demanat la documentació pertinent a les dues institucions.

En la demanda contra l'Ajuntament de Barcelona els veïns adduïen que la llicència d'obres i la llicència ambiental s'havien atorgat per a uns terrenys on “no s'havia de poder construir un hotel”, ha apuntat Gala Pin, membre d'entitats veïnals de la Barceloneta. A l'Autoritat Portuària de Barcelona la denuncien per “la concessió de l'ús privatiu –la instal·lació de l'hotel– d'uns terrenys que són de domini públic”.

Per això, tant en una demanda –que és en un jutjat de Barcelona– com en l'altra –que passa per Madrid– les entitats veïnals reclamen que es declarin “nuls de ple dret” aquests diferents actes administratius.

La plataforma de veïns va presentar la tardor del 2009 aquesta demanda, coincidint, curiosament, amb la posada en marxa d'aquest hotel de luxe, que disposa de 473 habitacions. Aleshores, els veïns ja van dir que la intenció que tenien era aconseguir, en darrer terme, l'enderroc d'aquest nou símbol de la línia de mar barcelonina perquè el consideraven, senzillament, il·legal.

L'establiment dissenyat per l'arquitecte Ricardo Bofill ha generat una forta controvèrsia entre els veïns, que, fins i tot, un cop ja inaugurat, han fet diverses accions de protesta. Justament avui diumenge n'hi ha una de nova, una jornada festiva a Can Masdeu, a Collserola, amb un títol suggeridor: L'hotel Vela també es veu des de Can Masdeu.

L'Ajuntament de Barcelona sempre ha defensat la legalitat i correcció dels passos que ha fet el consistori per tramitar aquest projecte altament simbòlic, per bé i per mal. L'Autoritat Portuària també ho ha fet, assegurant que l'hotel Vela “és un projecte completament legal, que s'ha fet d'acord amb totes les regulacions”.

Les entitats veïnals de la Barceloneta segueixen de prop els nous moviments que canviaran la fesomia del port, i de retruc, poden afectar el barri. Per això han presentat al·legacions a les modificacions de planejament de la nova bocana i del moll dels Pescadors. La seva màxima preocupació és assegurar que no hi hagi “cap nou Maremàgnum ni cap hotel”, coses que, ara per ara, no estan previstes.

Publicat diari El Punt