dissabte, 29 de setembre del 2007

Masala (versió digital


Pels qui no ho hàgiu llegit, aquí en la web de La Barceloneta , ho podeu trobar publicat en format digital el Masala


Núm.37 setembre-octubre'07 del Masala Periòdic d'informació, denúncia i crítica social a Ciutat Vella

Ojos que no ven.....

Sumari:

Pepe Otal, realitats i miratges

La Autoridad Portuaria compró MEPSA en una operación de alto riesgo especulativo

Los servicios jurídicos de Urbanismo reconocen que el "Plan de los Ascensores" es incompatible con el Código Civil

La "soli": 100 años de prensa obrera y anarquista

Refugiados otra vez... El Nakba que nunca se acaba

...I molt més

masala és barreja d'espècies

Festes de la Barceloneta 2007












"Senyor rector, volem el canó!"

Com cada, diada de Sant Miquel, patró de la Barceloneta, surt de forma ritual pels carrers del barri el canó. Es tracta d’un canó de ferro que dóna voltes pels carrers del barri el matí del 29 de setembre conduit per un veí vestit de general a l’estil napoleònic. Abans de cada encesa de la metxa del canó, el personatge fa un discurs al·lusiu a l'indret i, tot seguit, el canó llança caramels i joguines per a la mainada. Els qui l'acompanyen en el seu trajecte simulen que cauen a terra ferits... per recollir les seves dolces bales.
Hi ha diferents versions que expliquen l'origen i significat de les salves de caramels del canó de Sant Miquel. La versió més estesa explica que aquesta tradició es remunta a principis de segle quan Pancràs Farell, un matricer que treballava a La Maquinista i veí de la Barceloneta i gran animador de les festes populars, va importar la idea de França i va fer construir aquesta manifestació festiva pels volts de 1912.
La història també explica que, el senyor Pancràs va decidir que el canó no tornaria a sortir pel barri, i el va lliurar a la Rectoria. Però en arribar el dia de Sant Miquel els joves del barri van córrer a buscar-lo a la Rectoria tot cridant: "Senyor rector, volem el canó!". La tradició del canó s'ha realitzat de forma ininterrompuda des de 1944.

Festa de la Barceloneta 2007

Actes dissabte dia 29 de setembre de la Festa Major de La Barceloneta

9:00
24 HORES DE TA-KA-TÀ. Platja de la Barceloneta.
9:00
Jornada de Comerç al carrer. Carrer Sant Miquel.
9:00
Sortida del canó pel barri. Acompanyament de xaranga, falcons i ball de bastons de l'Esbart Català de Dansaires. Inici del recorregut a la Plaça de la Barceloneta.
10:00
Jocs a la platja 'Guixot de 8 i el laberint'. Laberint i jocs gegants fets amb materials reciclats al Pg Marítim amb Almirall CerveraOrganitza: Taula d'Infància Barceloneta, Associació Magarrufes, Associació Moixanes, C.Glamparetes, Espai I.Gavina, Casal Infantil Baceloneta, Biblioteca La Fraternitat, Dte. Ciutat Vella.Pg Marítim amb Almirall Cervera.
10:30
Futbol-platja: veterans Barça - Espanyol. Platja de la Barceloneta.
11:00
Festa infantil amb inflables. Carrer Sant Miquel.
12:00
Graellada popular (Sant Miquel). Carrer Pescadors entre Almirall Cervera i Almirall Aixada.
12:00
Sardinada popular.Carrer Sevilla, e ntre Almirall Cervera i Almirall Baixada.
12:00
Gimcana fotogràfica joves. Centre Cívic Barceloneta.
14:00
Barres obertes amb menjar i ambientació musical. Plaça Hilari Salvadó.
17:00
Espai infantil de 0 a 3 anys. Plaça Hilari Salvadó.
17:00
I I Campionat Popular de Bitlles Catalanes. Parc la Barceloneta.
17:30
X Aplec de Sardanes Barceloneta. Plaça del Mar.
18:00
Festa infantil: Pallassos. Carrer Sant Miquel.
19:00
Mostra Gastronòmica Degustació gastronòmica a càrrec de les associacions ACESOP, Kantuta, Mares del Casal Infantil i Casal Gent Gran MediterràniaMostra de tallersTallers de hennaEspectacles d'animacióEspectacle de circ 'El chef' de la Companyia Circo CalypsoActuació musical del Trio 'Los Taínos'(Santo Domingo). Plaça dels Escacs.
20:00
Gran Stage Final de Curs de l'Escola flamenca del Barri. Plaça Hilari Salvadó.
21:00
Foc Bestial i Versots Infernals amb Cercavila.Cercavila des del Centre Cívic de la Barceloenta fins a la plaça de la Barceloneta. Organitza: Geganters, grallers i bestiari de la Barceloneta.
22:00
Música en viu. Plaça Hilari Salvadó.
22:00
1a Trobada d'Acordions de la Barceloneta. Parc la Barceloneta.
22:30
Ball amb orquestra 'Toma Nota'. Carrer Sevilla, entre Almirall Cervera i Almirall Baixada.
23:00
Ball amb l'orquestra 'Odisea'. Carrer Pescadors (entre Almirall Cervera i Almirall Aixada).
1:00
Música amb DJ's. Plaça Hilari Salvadó.

divendres, 28 de setembre del 2007

Festa de la Barceloneta 2007

Actes divendres dia 28 de setembre de la Festa Major de La Barceloneta

10:00
ESPECTACLE INFANTIL D'ART DE CARRER 'DANCING MARABÚ' AMB LA COMPANYIA SANT PIETRINI CIRC. Nens i nenes de 3r i 4t de les escoles de la Barceloneta. Parc la Barceloneta.
10:30
Espectacle infantil de dansa 'Increpa2' amb la companyia Increpación Danza.Nens i nenes de 1r i 2n de les escoles de la Barceloneta. Plaça Barceloneta.
11:00
Espectacle infantil d'art de carrer 'Dancing Marabú' amb la Companyia Sant Pietrini Circ.Nens i nenes de 5è i 6è de les escoles de la Barceloneta Parc la Barceloneta.
17:30
Espectacle infantil i xocolatada. Parc la Barceloneta.
18:00
Xocolatada. Carrer Pescadors entre Almirall Cervera i Almirall Aixada.
18:00
Repartiment de coca i xocolata. Carrer Sevilla, entre Almirall Cervera i Almirall Baixada.
18:00
CONTA CONTES DE LES TRES BESSONES. Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat.
19:00
Màster - Class de Tai -Txí. Parc la Barceloneta.
20:00
Poema inaugural i concert dansa hip-hop pels joves del barri. Plaça Hilari Salvadó.
20:30
CINE DOCUMENTAL DEL BARRI (DEBAT) Carrer Pescadors entre Almirall Cervera i Almirall Aixada
20:30
Actuació Banda Municipal. Plaça de la Barceloneta.
21:00
Sopar de germanor 'Baixa't el sopar al carrer. La taula i la cadira la tindràs a punt?. Carrer Sevilla, entre Almirall Cervera i Almirall Baixada.
22:00
Canal Mono vs. Barceloneta 'Barceloneta desBASURAment' i Presentació demo 'Dones i Coros de la Barceloneta'. Plaça Hilari Salvadó.
22:30
Ball amb el músic 'Mario'. En el descans, actuació de batucada 'Sambe do timbale' i banda 'ACH El Rebaix'. Carrer Sevilla, entre Almirall Cervera i Almirall Baixada.
23:00
Ball amb l'orquestra 'Odisea'. Carrer Pescadors entre Almirall Cervera i Almirall Aixada.
23:00
Nit de tributs a la Barceloneta, nit de concerts 'The Beaties'. Plaça del Mar.
1:00
MÚSICA DJ'S. Plaça Hilari Salvadó.
1:00
Nit de tributs a la Barceloneta, nit de concerts 'Riders'. Plaça del Mar.

Plenari de l'Ajuntament de Barcelona

Avui en el Plenari del Consell Municipal de l'Ajuntament de Barcelona s'aprova la modificació provisional del Pla General Metropolità per a la destinació de finques de Ciutat Vella a habitatge social, de la qual cosa ja es va informar anteriorment en el blog.

Relat sobre La Barceloneta

Aquí teniu un bon relat de Carme Solina i Alapont sobre la seva Barceloneta

El vint-i-nou de setembre, la quitxalla ens amuntegàvem al davant de Sant Miquel del Port esperant la sortida del canó el qual reclamàvem amb una cançoneta :”senyor rector, traieu el canó...” repetida fins que no sortia per la porta un canonet petit amb unes rodes que permetien el seu desplaçament – del qual no sabíem de quin segle era, ni on ni en quina batalla s’havia emprat, ni per què es guardava a la parròquia- el qual menava un personatge molt curiós del barri, que sovint anava disfressat, en aquest cas duia un uniforme que a nosaltres ens semblava d’oficial napoleònic...

Manifestació contra la represió i per la llibertat de manifestació i de expressió..."


MANIFEST

La repressió mai ens tallarà les ales.
Per la llibertat de manifestació i d'expressió!

La llibertat d'expressió i de manifestació està amenaçada i és obligació de tots i de totes defensar-la!
Col·lectius distints de l'actiu teixit social i associatiu del país, entitats veïnals, moviments socials i organitzacions polítiques diverses... totes elles han sofert en els darrers mesos pràctiques similars de coacció i vulneració del dret de manifestació practicades pel cos policial dels Mossos d'Esquadra.
La llibertat de manifestació és un dret fonamental i quan aquest perilla, queda afectat un dels pilars bàsics de tota societat, el de la legítima protesta, el de la necessària contestació contra tota mena d'abús d'autoritat, el dret a dissentir, a criticar i a proposar les alternatives i les solucions que les autoritats i administracions neguen i intenten silenciar.
Ser presents al carrer, és una necessitat bàsica, irrenunciable i, sovint també, el darrer recurs per a molts col·lectius que no poden fer-se càrrec de les prohibitives despeses publicitàries exigides pels mitjans de comunicació convencionals, veient-se discriminats per la lògica del mercat que, un cop més, afavoreix les grans corporacions i les administracions. Oposar-se a aquestes, fer sentir la nostra veu, oferir les versions alternatives o simplement, proclamar-nos lliures tot expressant idees sense limitacions de cap mena, manifestar-nos, en definitiva, és un dret al que no podem renunciar mai.
Darrerament hem constatat pràctiques que restringeixen clarament aquest dret elemental. Pràctiques il·legals que pretenen minar de mica en mica la capacitat mobilitzadora dels sectors més actius i compromesos del nostre país: fotografies i gravacions en vídeo il·legals (no autoritzades per cap òrgan administratiu i que són font per a fitxes polítiques policials), presència desmesurada d'agents antidisturbis (estigmatitzant qualsevol marxa transmetent falsos missatge de perillositat i d'alarma social), identificacions i escorcolls corporals indiscriminats i sense justificació (a manifestants i a veïns i veïnes), encerclaments i segrestos de mobilitzacions (transgredint d'arrel el dret de manifestació i d'expressió), insults, amenaces, cops, càrregues policials...
Els col·lectius sotasignants, davant d'aquesta preocupant tendència repressiva proclamem que:

- El dret de mobilització és un dret irrenunciable que cal protegir de qualsevol restricció.
- Entenem la imposició d'aquestes pràctiques com a un clar retrocés social encaminat a retallar els drets i llibertats de la població.
- El conjunt tècniques aquí denunciades només pretenen estendre l'estat policial encobert als nostres carrers imposant la por, el control polític i el control social.
- Observem espaordits com els màxims responsables dels sindicats policials demanen carta blanca i plena impunitat per a que no surtin a la llum pública greus fets delictius comesos contra persones detingudes, evitant desmarcant-se en tot moment dels episodis de maltractaments.
- Observem amb preocupació el paper jugat pels responsables polítics del Departament d'Interior i els exigim una urgent rectificació.

Finalment, com a col·lectius que formem part de la societat catalana, tradicionalment activa, dinàmica i compromesa amb els seu entorn, fem nostra l'obligació de seguir amatents a tota mena d'abús policial que es produeixi d'ara endavant.
És al carrer on es sent la veu del poble i és al carrer on la denúncia de tota mena de repressió política esdevé necessitat i solidaritat.
Pels nostres drets i contra tota mena de retallada de les nostres llibertats de totes i tots, sortim i sortirem al carrer ara, avui i sempre que faci falta.
Perquè la repressió mai ens tallarà les ales!

Alerta Solidària, Assemblea Antirepressiva de Mataró, Assemblea Antirepressiva de Ponent, Grup de suport al Jove de Torà, Coordinadora Antirepressiva de Gràcia, Rescat, Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, Assemblea de Suport a Núria Pòrtulas, Assemblea de Suport 4F, Comissió Antirepressiva de Sants

dijous, 27 de setembre del 2007

Festes de la Barceloneta 2007







Pregó de la Barceloneta‏


Amb la presència de la Regidora del Districte Itziar González, amb la intervenció com presentadora de l'acte de Loles León i amb Boris Izaguirre com pregoner es van iniciar ahir les festes de la Barceloneta, organitzades per l'Ajuntament de Barcelona.

Mentrestant les festes dels carrers de la Barceloneta continuen, el carrer Sevilla van organitzar ahir dimecres "un bingo" i el carrer Pescadors; un berenar infantil, una passada de projeccions de documentals sobre conflictes urbans i un espectacle de revista musical

CONTRA-INFOS


Aquí us podeu descarrega el número 483 del Contra-Infos Butlletí Setmanal de Contra-Informació, setmana del 26 de setembre al 2 d’octubre de 2007

El turisme, la gallina dels ous d'or


En el número 103 de la Veu del Carrer periòdic de la Federació d'Associacions de Veïns/es de Barcelona (FAVB) trobem aquest interessant article de l’arquitecte Josep Maria Montaner sobre el turisme

El turisme és la major font d’in­gressos de Barcelona, però ten­dir al monocultiu d’activitats i recursos és un error fatal, molt perillós per a un futur sostenible. “Encara es pot treure molt partit al patrimoni de la ciutat”, pensen els promotors de la indústria turística, però si se sobrepas­sa la capacitat de càrrega de la ciutat i es malmet la qualitat de vida dels seus habitants, s’acabarà la gallina dels ous d’or. Per poder ser gairebé tota ella fita del turisme, Barcelona ha anat abando­nat el seu teixit industrial: producció, patrimoni i treballadors. Ha anat sim­plificant la seva història de lluites i con­flictes, associacions i solidaritats, per convertir-la en una història simplifica­da i topificada. El turisme pot aportar riquesa econòmica però, si no s’afronta correctament, també provoca empobri­ment cultural -simulacres, tematització i homogeneïtzació- i un gran desgast de cada indret.
Les estadístiques situen Espanya (i dins d’Espanya, Catalunya com a destí amb més percentatge, i Barcelona com a destí majoritari de Catalunya) en el segon lloc mundial, tant pel que fa a in­gressos (per darrera dels Estats Units) com a nombre de visitants (per darrera de França). Però en canvi, Espanya és en el lloc 13 pel que fa a despesa, és a dir, inversions. “Amb el patrimoni, les plat­ges, els preus i el bon clima que tenim ja n’hi ha prou per anar obtenint beneficis” els sembla als operadors turístics i a les administracions. No hi ha gaires previsi­ons pel que fa a les infraestructures ne­cessàries per atendre tal flux de turistes, no es pensa en les inversions per refer el patrimoni arquitectònic i paisatgístic que atreu els visitats i que es va gastant, i no es volen reconèixer els efectes negatius en la qualitat de vida dels habitants. En destaquem tres de ben evidents: l’apro­piació i consum abusiu de l’espai públic, l’encariment dels preus dins del mercat global i l’excés d’hotels i botigues dedica­des al turisme que va buidant de vida els barris. A això cal afegir un dels problemes més greus: els apartaments turístics, una competència deslleial que ocasiona mol­tes molèsties als veïns, pel soroll, la bru­tícia i la manca de civisme, i el que és més greu, que ha provocat un procés d’expul­sió -sovint amb mobbing- dels habitants dels barris.
Davant d’això, les mesures han d’anar en la direcció d’afavorir el reforçament dels habitants, perquè no en rebin només les conseqüències negatives del turisme i cap benefici: millores en la qualitat de vida que tinguin a veure amb les infraes­tructures d’energia i transport, amb equi­paments públics adequats, amb el reforça­ment del patrimoni arquitectònic i urbà, amb accions per afavorir les qualitats del medi ambient. Tot això, lògicament, s’ha de fer elaborant un pla estratègic amb la participació dels sectors implicats, trac­tats amb els mateixos drets; no només fent cas dels poderosos, com passa sempre.

dimecres, 26 de setembre del 2007

Avaria elèctrica a la Barceloneta

El diari Avui, de 26 de setembre, publica informació sobre la avaria elèctrica que va passar ahir al barri.

"J.P.

El barri mariner de Barcelona, la Barceloneta, va passar ahir bona part de la tarda a les fosques a causa d'una avaria elèctrica. Fonts de la companyia Fecsa-Endesa van explicar que la incidència va deixar sense subministrament un total de 2.400 abonats i que entre els perjudicats també hi havia veïns de Ciutat Vella.
La incidència va començar pels volts de les quatre de la tarda. Entre altres conseqüències, la falta de corrent elèctric va inutilitzar les parades del Bicing de la zona, on no es podien ni agafar ni deixar biicis."

Festes de la Barceloneta 2007






Ahir dimarts dia 25 de setembre el Grup Musical d’Havaneres «DESPLEGA VELES» I ANTONIA VILA, poetessa i veïna de la Barceloneta, van actuar davant de més cent veïns i veïnes del barri a partir de les 22,00 h.
Entre el seu ampli repertori va destaca "El mare vull ser pescador" que va afectar la sensibilitat dels presents.

“Mare vull ser pescador,
no m’ho privis dolça mare,
ja sé amb quanta buidor
et deixà la mort del pare,
mare vull ser pescador,
vull ser pescador i no frare,
que sóc fill de pescadors,
i malgrat el teu dolor,
jo tinc les venes salades,
mare vull fer-me a la mar,
mare vull fer-me a la mar,
i que em bressin les onades. »

Festes de la Barceloneta 2007

"Crítica a les Festes dels Carrers de la Barceloneta"

Ayer martes, día 25 de septiembre se ha publicado en la sección el lector opina del diario la Vanguardía digital, una carta de Ferrán Ulloa donde se crítica las Festes de la Barceloneta por los problemas que para algunos vecinos/as le representa


Dormir en la fiesta mayor de la Barceloneta

Un año más han llegado las fiestas de la Barceloneta y en consecuencia tenemos que prepararnos a sufrir los efectos de la falta del descanso nocturno para los vecinos de las calles Sevilla y Pescadors (las únicas que siguen con la "fiesta").
Soy consciente de lo que representa la fiesta mayor para el barrio y estoy de acuerdo en que los dos fines de semana que dura, haya alcohol y música, pues si no te gusta tienes la posibilidad, si tu bolsillo lo permite, de coger los bártulos y salir del barrio de viernes a domingo. Hasta aquí todo casi correcto. Pero en lo que estoy completamente en contra es el follón de música y gritos que se organiza entre semana con actuaciones hasta las dos de la madrugada, sobre todo en Pescadors.
Mi esposa se levanta cada dia a las 5:30 para fichar en el trabajo a las 7:00, donde le exigen una producción mínima sino va de patitas a la calle. El año pasado en la madrugada del lunes tuvimos que aguantar a una señora flamenca hasta las 2:00. Hartos de dar vueltas en la cama y de pasear por el piso se me ocurrió llamar a la guardia urbana. Ya saben que como han subcontratado el servicio de centralita telefónica a una empresa ajena, el que me atendió (un lunes a esa hora) no tenia ni idea de fiestas mayores y me dio largas diciéndome que la urbana tiene otros quehaceres antes que ir a hacer callar a la señora cantante.
Este año vi en televisión que la Guardia Urbana actuó en las fiestas de Gracia haciendo cumplir un horario para preservar el descanso de los vecinos. Les estaríamos muy agradecidos (yo y unos cuantos vecinos más que tenemos que ganarnos el sustento) que además de venir a comer y cenar al restaurante Salamanca, hicieran una paradita (estamos a cien metros) y midieran los decibelios que tenemos que sufrir los inquilinos que como mínimo tenemos derecho al descanso durante la semana laboral.

dimarts, 25 de setembre del 2007

Fotografies de La Barceloneta


En aquesta adreça trobareu una bona col·lecció de fotografies en blanc i negre de la Barceloneta realitzades per Lluis Ripoll

La Ciudad Creativa, 26 sept.-Barceloneta


Este programa es una colaboración entre los siguientes grupos:: KraxTV, DesBASURAment, Telenoika, OVNI, Ostia TV, Señal 3 de la Victoria y CandidaTV.

» DesBASURAment presenta: versión 0.1 ; Barcelona, 2005 ; 10'

» Señal 3 de La Victoria presenta: Tv Mapuche ; Temuco, 2006 ; 17'

» L´Òstia Tv presenta: ¿tv? ; Barcelona, 2007 ; 7'

» CandidaTv presenta: CiccioAnt ; Roma, 2003 ; 3'

» KRAX.Tv presenta: Rog - Smo zacasni / We are temporary Lubliana, Slovenia 23'

» Telenoika presenta: Videos de sus intervenciones en espacio público, BCN ‘05-’06

» OVNI presenta: 'una perla de su archivo'

¡¡ Gracias a l'Asociación de Vecinos l'Ostia y La Plataforma para la Defensa de La Barceloneta !!

dilluns, 24 de setembre del 2007

Festes de la Barceloneta 2007







Avui dilluns, la Comissió de Festes del Carrer Pescadors, ha cuinat una paella popular, repartint-se més de 300 racions entre els veïns i veïnes de la Barceloneta.


La Paellada Popular va estar presidida en tot moment per el Negre de la Riba, un antic mascaró de proa que recorda la importància de l'activitat marinera i comercial de la Barceloneta

El triángulo de oro




V.E.I.

VICTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA


Leyendo una de las noticias publicadas en este blog, más concretamente la publicada por la periodista Neus Martí de La Vanguardia el día 16 de septiembre, se me ocurrió el nombre de este artículo y el tema sobre el cual hablaría. Dicho articulo trataba de la reciente “revalorarización” de este barrio marinero y las diversas opiniones de sus gentes, sobre la nueva “centralidad” que se le ha atribuido (como si hubiera construido de la noche a la mañana, siempre ha estado ahí, más exactamente los últimos 254 años)
Pues bien, debido a ejercer oficialmente como playa de Barcelona -ciudad de 1’5 millones de habitantes y, por desgracia para nosotros, una de las que está más de moda en toda Europa- y estar a 20 minutos del centro histórico de la ciudad, la periodista de La Vanguardia ha puesto a La Barceloneta el sobrenombre del “triángulo de oro”
Yo, con permiso de la autora anterior, quiero renombrarla. Más que triángulo de oro, habría que llamarla “el triángulo de las Bermudas”. ¿A qué viene tan catastrofista nombre? Al lavado de cara que se le está haciendo desde el 2000, a este singular pueblo que ha tenido la mala suerte de estar al lado de una ciudad tan agresiva y devoradora como es Barcelona –especialmente desde el timo ese de 1992-
Este lavado de cara, auspiciado por el Ayuntamiento de Barcelona, inmobiliarias, bancos y cajas, Puerto de BCN y particulares con afán especulador -por ejemplo, con el negocio de los apartamentos-, está haciendo “desaparecer” de sus calles a todos sus pescadores, gente de clase obrera y popular, y a todas las familias de rentas bajas. En cambio cada vez tenemos más turismo, extranjeros acaudalados que deciden comprarse una casita para estar un mes al año y gente rica de BCN, que ahora ve “guay” hacer una “inversión” en La Barceloneta. Creó que el concepto de triángulo de Las Bermudas quedado bastante claro


¿NO ESTÁIS DE ACUERDO?

El "Pla dels Ascensors" congelat



En l'últim número de la Veu del Carrer periòdic de la Federació d'Associacions de Veïns/es de Barcelona (FAVB) en l'espai de noticies breus diu:

BARCELONETA


L’Ajuntament va aprovar el passat febrer un pla de reforma que va dividir al barri i va aixecar una important oposició veïnal. Els famosos quarts de casa no arriben als 30 metres quadrats útils i no tenen ascensors. La nova regidora ha manifestat que “el pla de reforma no s’aplicarà fins que no tingui el recolzament del veïnat”. Valenta, la nova autoritat. Temps al temps.

diumenge, 23 de setembre del 2007

Nova Coral Humorística




Avui diumenge 23 de setiembre s'ha fundat la nova Associació Coral Humorística Femenina “Las Que Faltaban” com és tradicional s’ha fet el cercaviles pel barri al costat dels estendards de la resta d'Associacions Corals

Benvinguda la nova Associació Coral i llarga vida!!!

Festes de la Barceloneta 2007











Ahir dissabte a les 22.30 hores es van inaugurar les Festes de la Barceloneta 2007, en el carrer Pescadors el Pregó de les Festes Major ho va realitzar el nostre nou veí Hellmut Berger
Desde muy lejos, desde esa larga y delgada franja de tierra llamada Chile, de la misma tierra en que aquel barco con nombre de Winnipeg llegara al puerto de Valparaíso, barco que consiguiera el poeta y premio nobel de literatura Pablo Neruda para salvar vidas de muchos catalanes durante la guerra civil, desde esa tierra, mi tierra, vengo yo hasta aquí, con este pregón, con un saludo a esta Barceloneta histórica, a este barrio con alma de marinero.

Hace un poco más de un año que yo llegué a este barrio, después de haber vivido el frío de Suecia durante 20 años. Llegué aquí a vivir una nueva vida, una nueva experiencia.

Les contaré algunas de las primeras anécdotas que he vivido en mi nuevo barrio. Por ejemplo les contaré la historia del sofá recién comprado en Ikea. A pocos minutos de haberlo bajado del coche y mientras yo aparcaba, este lindo sofá de color rojo empezó rápidamente a moverse. Me acerqué rápidamente también y le pregunté a la persona que amablemente lo levantaba -claro, yo muy inocente pensé que me estaban ayudando a llevarlo a mi casa, pero me di cuenta que iban en dirección equivocada.

-Señora, disculpe, pero adónde va con mi sofá?

Ella, a su vez, con la sonrisa en los labios comentaba a su amiga:

- Qué guay son en este barrio, mira las cosas buenas que se encuentran aquí!

Ahí entendí que en este barrio sí hay mentalidad de reciclaje.

A pocos días de mi primera experiencia con el sofá, voy por mi coche que había aparcado a metros de mi casa, el cual misteriosamente y como por arte de magia había desaparecido. Llamo a mi novia desesperado.

- Nos han robado el coche!

Y de nuevo nos damos cuenta que el señor alcalde de Barcelona nos había dejado una pegatina triangular que decía "El coche se lo llevó la grúa"...180 euros por el servicio tuvimos que pagar. De esta forma supe que me tenía que empadronar para poder apacar.

Al otro día me despierto con sardanas y alegría, abro la ventana y veo con sorpresa que los cabezones y gigantes venían. También por esas fechas pasaron los coros cantando "tírate de la moto, de la moto tírate, tírate a la rubia y a la morena también". Llegaron después los diablos y la verbena de San Juan.

Y así, pasando el tiempo, me di cuenta que el barrio tocaba las cacerolas, que los vecinos se juntaban en la iglesia de Sant Miquel preocupados. Fue así también y sin darme ni cuenta que me uní a los vecinos de la Ostia, porqué también creo que hay un plan mejor para todos... Como (hace muchos años, en el siglo XVIII) también pensó el arquitecto Verboom, el que hizo el proyecto que hoy se llama La Barceloneta.

Ya no están quizás los botes ni las redes de los pescadores, ya no está la Maquinista ni la vieja casa de la guardia civil, pero sí les digo, que aún existe y existirá el cariño y las ganas, la fuerza de mantener viva nuestra querida Barceloneta.

Pescadores y Pescadoras, vecinos de l’OSTIA, quiero pedirles respetuosamente ser uno más de este barrio y así obtener el visado y el título de vecino de la Barceloneta. Quiero que mis hijos, que espero pronto lleguen, sean la nueva generación de este barrio, nuestro barrio, para continuar con esta tradición de la Festa Major. Claro que para esto les aviso: busco piso porqué mi contrato se acaba en mayo.

Queridos vecinos y vecinas, les propongo una tarea: cuidemos la Barceloneta entera, el Carrer dels Pescadors y su historia, hagamos como el poeta de mi tierra Neruda y busquemos juntos el barco que nos una, que mantenga a flote la esperanza, que siga dándole fuerzas a nuestra gente trabajadora de nuestro barrio para seguir luchando, para que nunca se acabe el cariño que en nuestras calles existe.

Y me despido porque es hora de baile y no de discursos. Ostianos de tan cerca y de tan lejos, pescadores, pescadoras, calvos, peludos, chicos, grandes, punkis, raperos y rockeros: bienvenidos a este barrio y a estas fiestas. A todos ustedes les pido que me acompañen en este grito que se me escapa del pecho: VISCA LA FESTA MAJOR! VISCA LA BARCELONETA! VISCA EL CARRER DELS PESCADORS!

FARTS 2007



El Farts, el Festival d’Art Social de Santa Coloma de Gramenet, aquest any s’ha fet esperar però ja és aquí. El cap de setmana del 28, 29 i 30 de setembre, els carrers i places de Santa Coloma es tornaran a omplir d’espectacles i festa per celebrar la cinquena edició del FARTS.
El FARTS és una manifestació artístico-social independent dedicada a l’art compromès, que pretén treballar la sensibilització i la conscienciació social mitjançant les arts escèniques amb la voluntat no només de mostrar sinó també de contribuir a la transformació de la realitat social. Aquest any, seguint la línia d’altres edicions, el Festival d’Art Social ha triat una temàtica central al voltant de la qual giraran bona part dels espectacles del programa: l’ Especulació immobiliària, una problemàtica de la més estricta actualitat. L’objectiu del FARTS és mitjançant les més diferents disciplines escèniques provocar en la societat, i més en concret, en les institucions públiques, la reflexió sobre el problema de l'habitatge: les hipoteques que ens ofeguen, els lloguers abusius i la violència immobiliària i urbanística que viuen les nostres ciutats…,


A nosaltres/es la Plataforma d’afectats en defensa de la Barceloneta ens han seleccionat per presenta el dissabte 29 de setembre a les 21.00 hores l’espectacle de teatre social, “Calla!!!”. “Què passa quan la veu d’una comunitat és discordant amb els interessos de la marca Barcelona? Ironies sobre la ‘Participació’.