dissabte, 22 de desembre del 2007

El retorn del patí


El 1920, els nedadors de la Barceloneta que es volien entrenar al mar van idear una petita barca per allunyar-se de les aigües plenes de residus industrials de la vora del mar. L'invent es va perfeccionar a poc a poc i va guanyar popularitat entre els que volien fer una cabussada lluny de la immundícia fabril d'aquells temps.

El resultat d'aquesta idea, concebuda pels humils esportistes de la Barceloneta i perfeccionada per dos coneguts fusters de Badalona, els germans Mongé, va ser el patí català, una barca que guanya cada dia més adeptes.

Llegir l’article

divendres, 21 de desembre del 2007

Els especuladors continuen guanyant la guerra del Poblenou


Enderroquen el nostre pasat per a hipotecar-nos el futur Aquest matí, a primera hora, s'ha consumat el major atemtat contra el patrimoni històric que Catalunya ha patit per part del seu "propi" govern, en els últims 30 anys d'autoanomenada democràcia. Les naus industrials del comjunt de can Ricart (fins fa poc, peça única en tot Europa) que, estaven en terrenys públics i l'ajuntament de Barcelona volia enderrocar, ja estan en terra, literalment JA SON HISTÒRIA!.

Ara ja no hi ha d'haver cap problema per a que la conselleria de cultura declari B.C.I.N. (be cultural d'interès nacional) el que en resta.Llàstima que arribarà AMB MÉS DE DOS ANYS D'ENDARRERIMENT , però ja se sap, tenen tanta feina inaugurant fires per Franfurt que les coses tan poc importants com defensar el patrimoni industrial les deixen per a una altre estona.


Potser la visió de l'irreversible de la destrucció, faci reflexionar a tots aquells membres de la plataforma salvem can Ricart que, fins ara, han impedit l'evident dret dels accionistes de la companyia ciutadana ( ENTRE TOTS varem recollir més d'un miler d'adreces electròniques actualment "desaparegudes") a conèixer els enllaços en inernet als vídeos que des de l'AAVV de can Ricart s'estan gravant per a exigir responsabilitats als polítics que ens malgovernen.

Per a veure fotos d'abans de l'enderroc

I si vols veure alguns vídeos:

El vídeo de la 1ª inspecció

El vídeo de la 2ª inspecció veïnal de can Ricart

El de la 3ª inspecció

També és interessant veure el vídeo de la xerrada del Manuel Delgado en can Ricart

L'opinió dels treballadors foragitats

I no et perdis l'opinió dels artistes

ni els inicis dels enderrocs


Mira també el article del diari El Punt

Mobbing Immobiliari

Segons diu el diari 20 minutos l’Ajuntament porta a la Fiscalia set casos d’assetjament immobiliari

" Per primera vegada en quatre anys, les Oficines Municipals d’Informació al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament han derivat set denúncies ciutadanes a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en detectar que es feia mobbing immobiliari

Vecinos de la Barceloneta crean una oficina contra el mobbing

Col•lectius, ONGs i moviments socials de Barcelona envien una carta a l’alcalde denunciant els obstacles municipals a la participació ciutadana


Un ampli grup d’organitzacions i moviments socials vam organitzar a Barcelona la Setmana d’Acció contra el Deute Extern. Per a les accions programades al carrer ens vem trobar front un seguit de traves burocràtiques i econòmiques per part de l’Ajuntament de Barcelona, com a conseqüència de l’aplicació de l’Ordenança Cívica. La nostra protesta va ser comunicada a la Regidora de Ciutat Vella. A dia d’avui encara no hem rebut resposta.

Arrel d’aquest fets i considerant que el nostre cas és un entre d’altres en la manca de suport als processos de participació ciutadana per part de l’Ajuntament de Barcelona, es va decidir impulsar una campanya entre diversos moviments, organitzacions i xarxes per fer arribar a l’alcalde una carta col·lectiva amb les demandes de derogació de l’actual Ordenança Cívica i la definició d’una veritable política de participació ciutadana que es construeixi des de l’enfortiment de les organitzacions socials i la defensa dels seus drets tant de manifestació com d’ús i gestió d’espais i béns públics. A sota adjuntem la carta.

Contacte: quideuaqui@moviments.net

CARTA

Excm. Sr. Jordi Hereu i Boher

Alcalde de Barcelona

Volem manifestar la nostra indignació a l’aplicació de la Ordenança Cívica en el que es refereix al dret a l’ús de l’espai públic, així com qüestionar les actuals polítiques de participació ciutadana impulsades per l’Ajuntament.

Des que és aplicada l’Ordenança Cívica, les organitzacions i moviments socials ens trobem amb tot un seguit de traves burocràtiques i econòmiques a l’hora de desenvolupar accions en l’espai públic, limitant els nostres drets de manifestació i participació social . En contraposició, l’Ajuntament afavoreix cada vegada més l’ús de l’espai públic per a interessos privats.

És significatiu que mentre l’equip municipal emfatitza la participació i la relació directa amb els ciutadans amb campanyes com el “Procés participatiu del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2008-2011”; el moviment associatiu afronta cada vegada més la falta de suport municipal . A causa d’aquesta falta de suport s’afebleix el debat crític i el teixit social necessari perquè qualsevol procés de consulta aconsegueixi canalitzar les demandes reals de la ciutadania .

Creiem que un Ajuntament realment participatiu hauria d’obrir vies reals de participació per la societat civil, facilitar aquesta participació donant les eines i mecanismes que siguin necessaris, i no posant traves i obstacles tècnics i econòmics.

Per això, demanem:

La derogació de l’actual Ordenança Cívica per obstaculitzar els processos de participació ciutadana i no resoldre les causes estructurals dels problemes que pretén abordar.

La definició d’una veritable política de participació ciutadana que es construeixi des de l’enfortiment de les organitzacions socials en les seves formes d’expressió i organització; la defensa dels seus drets tant de manifestació com d’ús i gestió d’espais i béns públics. Entenem que el foment de la participació va més enllà dels canals de relació amb l’administració.

Esperem que aquestes demandes siguin escoltades i que l’Ajuntament de Barcelona és replantegi realment quin tipus de participació vol fomentar.

Entitats i col·lectius signants

dijous, 20 de desembre del 2007

TENDENCIAS DEL MEETING POINT

V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

El domingo 11 de noviembre del 2007 acabó una edición más de lo que algunos denominan "el mayor encuentro inmobiliario de toda europa". Si ya es escandaloso que se celebre de por sí un evento de estas características, este año había aún más alicientes para su crítica. El ayuntamiento de BCN, que trabaja mano a mano con estos ladrones en sus quehaceres diarios, ha preferido que se celebre el Meeting Point en puesto de satisfacer las necesidades de miles de personas afectadas por las obras del AVE. Acciones como éstas son las que legitiman a esta institución de "izquierdas, socialista y ecologista". Permitiendo a estos truhanes celebrar su fiesta anual -en la que cada año se felicitan viendo en cuántos millones han aumentado sus beneficios respecto al año anterior-, se han descolocado una vez más los horarios y combinaciones de trabajadores/as a los que la paciencia se les está agotando.

Igual de escandalosos son los motivos que provocaron el corte de servicios de los trenes de Cercanías: se impide el desplazamiento de las capas más populares de la población y se favorece el transporte en el AVE -que, dadas sus características y precio, no está destinado a los bolsillos más económicos-. Una vez más, la sinrazón de un ayuntamiento autoproclamado de izquierdas (y del resto de instituciones públicas con competencias). Y, puestos a criticar el corte de Cercanías, también es penoso el aplazamiento permanente de las correspondientes reparaciones, pareciendo que les importa un pepino alargar la agonía al ir a trabajar. No se lo tomaron con tanta calma cuando hubo la huelga del personal de pista del aeropuerto de El Prat (julio 2006). Se nota que los políticos, empresarios y magnates del tocho cogen más el avión que el tren ¿eh?. Explicado el contexto general del meeting 2007, vayamos a por sus principales conclusiones:

1- Aumento de la "inversión" exterior en sitios tan dispares como Brasil o Rumanía: una vez agotada la gallina de los huevos de oro en España, hay que "desarrollar" otras latitudes en las que se necesite la presencia de unas buenas promotoras y constructoras. ¿Para cuándo la Luna, especuladores?

2- Crecen los regalos y descuentos por la compra de viviendas: mobiliario completo, primer año de hipoteca gratuito, viajes, cocina o baño completos,...¡sólo falta que pongan modelos como comerciales y te permitan varios "cameos" si compras lo que te venden! Por supuesto, estos regalos son el fruto de años de construcción desorbitada y de las torpes localizaciones de muchas promociones (sin vida social, sin servicios públicos y sin transportes que permitan moverte a los núcleos importantes más cercanos). Puesto que, por lo que se ve, les sobran los pisos, ¿por qué no los regalan entonces y así nos ahorramos más trabajo?

3- Menos invitados: la supuesta crisis en el sector, o fin de la etapa alcista -personalmente, no creo que haya acabado esta pesadilla-, ha propiciado la quiebra de muchos chiringuitos. La Generalitat, para que la fiesta no desluzca, ha decidido llenar estas ausencias con la presencia de representantes de su gobierno. Más exactamente, con la presencia del conseller de política territorial y obras públicas Joaquim Nadal. Ha decidido ayudar a este enfermo y reanimarlo. ¿Acaso no será cómplice de todo este entramado? ¿O está temerosa por la pérdida de empleos que puede generar el cierre de promotoras y constructoras? ¿No ha dicho mil veces que la alta tecnología era la abanderada de su planificación económica? Entonces, ¿por qué esta dependencia del tocho?

4- La alta importancia de la promoción de vivienda pública en la feria (de los monstruos): aquí tenéis algunas de las explicaciones que dió Joaquim Nadal acerca de este súbito interés:

A) "Es lógico el interés privado por la promoción de vivienda protegida. Hay más suelo para estos pisos y se ha ampliado el colectivo que puede acceder a ellos (el nivel de ingresos para acceder a estos pisos ha aumentado en 6'5 veces el IPREM, el indicador para poder acogerse a las ayudas sociales). Aparte de haberse acercado los precios de la vivienda pública al mercado". Resumiendo, los ayuntamientos urbanizarán suelo con alegría una temporada más y aumenta el precio de la vivienda pública (basándose en la mayor demanda por este tipo de vivienda y en el aumento de renta de los que las solicitan). Todavía no se igualarán los precios con el mercado, pero en una época en la que no quede sitio para construir el hecho diferencial no será conseguir vivienda pública a un precio asequible en un sitio privilegiado, sino simplemente conseguirla. Y, por descontado, si esta mafia ha dado su confianza a la vivienda pública, su precio irremediablemente subirá -perdiendo el significado para la que fue construida-.

B) "En un momento en el que flaquea la demanda del mercado libre, la apuesta por la vivienda pública protegida -que siempre tiene una demanda asegurada- permite mantener la actividad mientras se espera a que se recupere el tipo de demanda que es más rentable para el sector inmobiliario". O lo que es lo mismo, mantengamos esta burbuja o chiringuitos financieros con el dinero de todos/as. Ahora que suben los tipos de interés, que tenemos unos sueldos indecentes, que hay que competir con medio mundo, que no hemos hecho otra cosa que perder poder adquisitivo desde la entrada del euro -puta moneda-,...ahora resulta que el ciudadano medio no puede aspirar a tener su propia casa. Cruel es aumentar la cuenta corriente de esta mafia con el poco dinero que tengo y pensar que, seguramente, mi número nunca saldrá entre los agraciados del sorteo.

¿Es que estas empresas no se dan cuenta de que forman parte del problema? Si inmobiliarias, banca y políticos no especularan tanto con nuestras vidas, seguro que la demanda de vivienda en el mercado libre no estaría tan "dañada". Es cínico, y hasta inmoral, que tengamos que solucionar con nuestros impuestos lo que el mercado no ha podido hacer. Más que no hacer, el mercado se ha encargado de expulsar a miles de personas del acceso a un derecho fundamental como lo es el de la vivienda (artículo 47 de la constitución española). Hemos permitido que una élite (políticos, promotores y banqueros) se enriquezca a costa nuestra y gestione un bien básico como el derecho a techo. Su gestión ha sido un fracaso y, encima de que somos los principales afectados/as, ¿tenemos que ayudarles con nuestro dinero a que hagan efectivo el artículo 47 de la constitución?

C) "Ahora sí que es rentable para el mercado la vivienda pública protegida". Fernando Martín, presidente de Fadesa y del G-14. ¡Cuánta generosidad en este hombre! Voy a proponer que le den el Príncipe de Asturias para la Concordia, por preocuparse de los desfavorecidos/as. Sólo por el interés que entraña la frase ya no se le tendría que dejar construir viviendas públicas. Que se jodan. La construcción de viviendas protegidas no se tiene que supeditar a la consecución de beneficios empresariales, ya que cuando cesen los beneficios también se dejarán de construir las viviendas. Es una función que debería dejarse en manos de las instituciones públicas, así como todos los aspectos relacionados con el derecho a un hogar. Eso sí, siempre que tengamos una clase política y dirigentes sensatos y honestos, y no una panda de corruptos/as que es lo que abunda hoy en día.

NO AL MEETING POINT Y A LA ESPECULACIÓN

He rebut una carta. Els busos de TMB en vaga de nou


Avui he rebut una carta (via correu electrònic) dirigida als usuaris dels Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). El remitent no és pas Jordi Hereu ni l'ATM, tot i que és una llàstima, ja que m'agradaria que parlessin sobre el que diu la carta. El remitent és un conductor d'autobús de TMB que aquest Nadal farà vaga, com van fer fa uns dies. Soc usuari diari del metro i dels autobusos i per tant agraeixo la deferència que han tingut en fer circular aquesta informació.

Estava al corrent de que la situació a l'empresa de transports no era la millor i més o menys en coneixia les reivindicacions. Ara bé, la campanya d'intoxicació per part dels responsables de l'empresa (que en últim nivell és l'alcalde Jordi Hereu), ha emboirat el tema. Els treballadors, com és lògic, es defensen pels mitjans que tenen, i han volgut donar explicacions. El fet és que la situació laboral, en especial allò que fa referència als descans, dels conductors d'autobús és més que lamentable. Aquí teniu un grapat d'aspectes que a mi, personalment, no em fan gens de gràcia: (segueix)

dimecres, 19 de desembre del 2007

Continua el “Fotomatón”





El dissabte dia 15 de desembre va continua el “Fotomatón” contra el "Pla dels Ascensors"

Veure fotos

Diumenge 23-D tornem a cridar


Tornem al carrer Diumenge 23 a les 17.00h. a la Plaça Catalunya

Ha tornat a passar!!!!

Com va succeir amb la primera asseguda del 14 de maig, de nou i des de fa diversos mesos un email anònim està sent reexpedit per milers i milers de persones. Un email que fa una crida a manifestar-se pel dret a l'habitatge el pròxim 23 de Desembre en totes les ciutats de l'estat.

VdeVivienda, Assemblea Popular pel dret a l'Habitatge de Barcelona (a la qual esteu tots convidats) se suma i reforça la difusió d'aquesta convocatòria anònima 100% VdeVivienda. Fem entre tots que el dia 23 ens tornin a escoltar. Vine't amb el teu batucada, les teves pancartes, el teu megàfon, la teva guitarra, els teus lemes, les teves reivindicacions, la teva zambomba, la teva sound-system i amb tot el que se't ocorri.

23 de Desembre : MACROMANIFESTACIÓN PEL DRET A L'HABITATGE en totes les ciutats de l'estat espanyol. a Barcelona: a les 17 h en Pl. Catalunya.

TORNA AL CARRER PER NADAL!!!

dimarts, 18 de desembre del 2007

La Barceloneta inaugura su Oficina en Defensa del Barri (comunicat PADB)

Hoy a las 20:00 en la Calle Guiter 11 se inaugura la ODB, con la finalidad de dar información detallada sobre el "plan de los ascensores" y de atender y actuar contra los casos de mobbing que se han multiplicado a raiz de la aprobación de dicho plan.
El acoso inmobiliario es un fenómeno creciente en el barrio de La Barceloneta, que se ha visto agravado después de la aprobación del "plan de los ascensores". La Oficina en Defensa del Barri pretende dotar de herramientas y asesorar a aquellos vecinos que sufran acoso inmobiliario, al mismo tiempo que buscar nuevas formas de visibilización de este problema que comienza a ser global dentro de La Barceloneta debido a la fuerte presión inmobiliaria a la que está sometida el barrio.
La oficina abre con el fin de combatir el mobbing y dar información sobre el "plan de los ascensores", ya que la administración aun no ha hecho ningún gesto de explicarlo de manera pública y abierta. Es por eso que muchos vecinos de la Barceloneta continuan teniendo un gran desconocimiento y muchas dudas sobre el plan y las intenciones de modificación de éste por parte de la nueva Regidora.
La ODB prentende ser también un espacio donde generar tejido para impulsar un proceso de participación desde abajo, ya que somos los vecinos los que hemos de decidir sobre las modificaciones que se realizarán en nuestro barrio.
La Plataforma d´afectats en Defensa de La Barceloneta y la Associació de Veïns de l´òstia continuamos reclamando:
- La necesidad de que el plan sea completamente voluntario: los inquilinos también han de tener voz. Y esto ha de quedar por escrito.
- Que se anule el actual "plan de los ascensores" y que se impulse un nuevo proceso de participación real.
- Que se apliquen las medidas necesarias para evitar y para la creciente especulación y presión inmobiliaria en el barrio, que está generando ya una expulsión indirecta de vecinos.

Cap veí fora del barri!
Un altre pla és possible!

Querella criminal contra l'assetjament immobiliari

Des de fa més de quatre anys els veïns del número 29 del carrer Robador han sofert tota mena de pressions per part de la propietat de la finca, TARAVAUS 8085 SL i MANCIA 2003 SL, perquè abandonin els seus pisos. L'any 2003 eren una vintena els pisos habitats en aquesta escala. Avui només hi queden quatre famílies i un local als baixos. Al llarg d'aquests anys, Manel González, el veí més jove de l'escala, no ha cessat en la denúncia del mobbing i les males pràctiques del mercat immobiliari, que s'han convertit en la tònica al voltant de l'illa Robador.



Triplicat el seu valor en sis anys

Les acusacions de 'mobbing' immobiliari contra els propietaris de l'immoble d'en Robador 29 es remunten al 2001 i, des d'aleshores, la finca ha passat per quatre propietaris diferents (augmentant el valor de 400.000 euros en la primera compra als 1.359.000 el 2003).
Querella per 'mobbing' contra els propietaris de la finca número 29 del carrer d'en Robador

dilluns, 17 de desembre del 2007

CRIDA DELS CONDUCTORS/ES D’AUTOBUSOS DE TMB A LA GENT DE BARCELONA I RODALIES


Un any més, els preus del transport públic pugen en completa desproporció al sou dels treballadors i treballadores de Barcelona i rodalies. Aquesta situació és encara més agravant si es compara els preus del transport públic de Barcelona amb el d’altres ciutats de l’estat.

A més, aquests preus abusius xoquen frontalment amb el discurs oficial e hipòcrita de l’Ajuntament de Barcelona d’utilitzar el transport públic.

Els conductors/es d’autobusos de TMB portem anys denunciant públicament el desmesurat nombre de directius que té aquesta empresa pública. L’any 2005, Autobusos de TMB tenia un 6% de la plantilla com a equip directiu. Això volia dir 1 directiu per cada 15 treballadors.

Apart dels seus sous, els conductors/es de TMB també hem denunciat públicament les multimillonàries pensions d’aquest directius quan es jubilan.

Francisco Bellver, nº d’empleat 10.679 d’autobusos i 4.178 de metro, fins que es va jubilar va ser Director de finances de TMB. Només a Autobusos de TMB el seu sou era de 82.985 euros anuals (13.807.542 Ptes.). Això sense comptar el seu sou a Metro de TMB. El capital que ha cobrat o pot cobrar del Pla de pensions de TB puja a 522.142 euros.

Josep Mª Satorres, nº d’empleat 10.795 d’autobusos i 5.118 de metro, ha ocupat el lloc de Director de la xarxa d’autobusos fins a jubilar-se. El seu sou era de 74.293 euros (12.361.390 Pts) al que naturalment hi havia que sumar el que tenia del Metro. Ha cobrat o pot cobrar del pla de pensiones de TB la suma de 386.997 euros.

Per tots aquests motius, el col•lectiu de conductors d’autobusos de TMB fa una crida a tota la gent de Barcelona i rodalies a fer una vaga d’usuaris de Bus i Metro, com les que es van realitzar als anys 50 per la pujada de tarifes del tramvia, coincidint amb la vages d’autobusos convocades pels dies 21, 22, 23 i 24 de desembre i 2, 3 i 4 de gener.

TREBALLADORS/ES i USUARIS/ES UNITS PER UN TRANSPORT PÚBLIC i DE QÜALITAT DE VERITAT

Per qualsevol dubte, podeu contactar a comitedescansos (at) gmail.com

L’Ajuntament de Barcelona legalitzarà apartaments turístics en Ciutat Vella

Segons publica el diari AVUI

" Un total de 288 finques amb apartaments turístics situats al Districte de Ciutat Vella podrien ser legalitzades pròximament. Les dues úniques condicions per tenir tots els permisos en regla són que aquests allotjaments estiguin inscrits en el registre de la Generalitat des d'abans del juliol del 2005 i que hagin sol·licitat abans del 31 de desembre del 2006 la llicència corresponent de canvi d'ús. Així ho va anunciar ahir la regidora del Districte de Ciutat Vella, Itziar González, en la comissió municipal d’infrastructures i urbanisme.

Llegir l’article


diumenge, 16 de desembre del 2007

El preu del Poder

Aquí us portem una mostra del “periodisme” que realitza el diari “El Punt”. L'ampli dossier d'articles sobre La Barceloneta que apareix avui publicat en el diari són una mostra del periodisme partidista on l'objectivitat no existeix, on s'amaga la realitat d'un barri, on només reproduïxen les opinions dels poderosos i s'amaga l'opinió dels veïns i veïnes que no són adeptes al poder polític i econòmic. Tota una mostra del que és la manipulació i la falta d'objectivitat. Passar i llegir el seu espectacle publicitari ha començat

La Barceloneta vol fer seves les zones comercials dels basars i el Maremagno

Desmitificant el «boom» turístic

Un barri molt desitjat

«La Barceloneta no la canvio per res»

«Conec molta gent i tothom és respectuós»

Lloguen un pis de 30 m² per 1.300 euros al mes

Els veïns temen els apartaments turístics


Obertura de LA OFICINA EN DEFENSA DEL BARRI (ODB)

"Benvolgudes amigues i amics”

La PADB (Plataforma d'Afectats en Defensa de la Barceloneta) ja té local. Després de dos anys de lluita per defensar els interessos del barri, ja ens podreu trobar tots els dimarts en un lloc fix.

Per celebrar-ho, us convidem a la inauguració el proper dimarts al carrer Guitert 11 a les 20:00 hores. Esperem comptar amb la vostra presència.

Hi haurà pica-pica i una breu explicació de les tasques que volem desenvolupar amb l'oficina.

Una cordial salutació,

PADB i AAVV l'Òstia"

La Veu del Carrer


Aquí teniu número 104 de la Veu del Carrer periòdic de la Federació d'Associacions de Veïns/es de Barcelona (FAVB) on trobaràs un dossier amb el títol de “Un altre pla especulatiu del Barça?”