dilluns, 1 d’octubre del 2007

La reforma del barri al 30 minuts de tv3

En la pàgina web La Barceloneta.org podeu visionar el reportatge emès el diumenge 30 de setembre en el programa de TV3 "30 minuts"


La reforma del barri al 30 minuts de tv3


Què us va semblar?

Debats en altres fòrums

1 comentari:

Anònim ha dit...

És un barri únic. Pisos minúsculs -amb prou feines 30 metres quadrats-, 250 anys d'història, vistes espectaculars al mar, roba estesa als balcons, gastronomia reputada i regust mariner. La Barceloneta, a primera línea de platja, s'ha posat de moda i, en ple "boom" turístic de la capital catalana, s'ha convertit en un dels llocs de Barcelona amb el metre quadrat més car. No importa que els edificis estiguin deteriorats i les escales siguin sinuoses i difícils de pujar. S'han arribat a pagar 12.000 euros el metre quadrat al passeig Joan de Borbó i els inversionistes estrangers ja fa anys que van descobrir el barri.

El 30 minuts d'aquesta setmana retrata aquest barri en transformació. La Barceloneta, famosa pels merenderos, va començar amb les obres olímpiques a sortir de la marginalitat i l'aïllament. Ara, els veïns de tota la vida, que defensen amb passió la Barceloneta de la seva infantesa, s'adapten amb més o menys disposició als nous residents: estrangers acabalats que s'hi han instal·lat, joves artistes atrets pel caràcter del barri, turistes ocasionals que passen les seves vacances als petits pisos convertits en apartaments. Malgrat les noves arribades, el barri està molt envellit: una quarta part dels seus habitants tenen més de 65 anys i molts viuen sols i en habitatges precaris. Mentrestant, tota una generació de fills del barri van anar marxant-ne, per l'encariment i les condicions dels pisos.

El reportatge arrenca amb la polèmica que ha dividit el barri durant aquest any, des que l'Ajuntament va aprovar la modificació del Pla General Metropolità en la regulació de l'edificació tradicional de la Barceloneta, ja conegut com "pla dels ascensors". La possibilitat que alguns d'aquests edificis tan estrets s'hagin d'enderrocar i reallotjar-ne els veïns per poder posar-hi ascensors ha provocat molta inquietud. Un sector del veïnat desconfia i hi veu interessos especulatius al darrere, interessos que buscarien un redisseny de la Barceloneta per convertir-lo en el barri turístic de la capital catalana. L'Ajuntament, en canvi, assegura que el que busca és tot el contrari: evitar que la Barceloneta quedi atrapada enmig de la dinàmica immobiliària.

Tothom coincideix a dir que la rehabilitació de l'interior del barri era una assignatura pendent. Però quin tipus de reforma s'hi havia de fer no provoca respostes unànimes. Amb els Jocs Olímpics, es va renovar la façana exterior del barri. Es completarà el procés quan acabi la construcció de la nova bocana del Port de Barcelona, amb un passeig marítim que comunicarà amb la Barceloneta, i quan es faci la rehabilitació del Moll dels Pescadors, que quedarà obert a les visites de la gent. Es pretenia, amb el "pla dels ascensors", abordar la reforma de l'interior del barri, però, de moment, els recels són molt grans i l'execució del pla no es preveu fàcil.

http://www.tvcatalunya.com/p30minuts/30Item.jsp?idint=1177&item=reportatges