dissabte, 20 de març del 2010

500 veïns es manifesten per exigir l'anul·lació del pla dels ascensors

Més de 500 veïns s'han manifestat avui a La Barceloneta per demanar l'anul·lació definitiva del "pla dels ascensors", i exigir el seu dret a La Barceloneta.

La jornada ha començat ben aviat. Els veïns han fet una botifarrada per recordar que gràcies a la movilització veïnal el "pla dels ascensors" està aturat políticament; la botifarrada ha donat pas a la manifestació en què s'ha exigit l'anul·lació jurídica del "pla". En aquesta han participat més de 500 veïns, entre ells els pares i mares del C.E.I.P Mediterrània, els alumnes del qual porten tres anys en barracons. Els pares i mares demanen informació sobre la construcció del col·legi i el començament de les obres.

A les 14.30 ha tingut lloc la botifarrada amb una àmplia participació, i a les 17.00 ha començat la manifestació pels carrers del barri. La tradició marinera també estava present a la manifestació en forma d'una vela que portava escrits els dessitjos dels veïns pel seu barri.

A les 17.30 s'ha arribat a la Plaça de La Barceloneta, on s'ha fet una exposició amb veus en primera persona dels problemes del barri: l'habitatge inaccesible, els barracons, el "pla dels ascensors", la sobreexplotació turística...

Amb la reclamació dels veïns del seu dret a La Barceloneta, el seu dret a viure en el barri en què han decidit viure i no veure'ns expulsats per tenir un nivell adquisitiu més baix; la manifestació ha sortit cap a Plaça Sant Jaume. La manifestació ha estat molt sorollosa i plena de càntics com "és el nostre barri i no un pastís immobiliari", "més col·legis i menys hotels", o el cant "nos han quitado el puerto, nos han quitao la playa, y ahora quieren quitarnos las casas", "no volem un parc temàtic".

El recorregut ha estat molt animat i molts veïns portaven els ja típics bocadillos amb lemas com "Tenim dret a La Barceloneta", "los políticos mienten a los niños", "Hotel vela 1. CEIP Mediterrània 0", "Precios abusivos, expulsión de vecinos"...

A les 18.40 s'ha arribat a la Plaça, on s'ha recordat als polítics que ocupen el seu càrrec gràcies als vots dels veïns, a qui, no obstant això, trapitjen i ningunejen per interessos econòmics.

No podia falta, i no ho ha fet, el record i la presència d'Emilia Llorca, impulsora del moviment contra el "pla dels ascensors" que va patir un accident el desembre passat. La seva figura de dona lluitadora ha estat recordada pels veïns amb força i sentiment, també amb tristor.

A les 18.50 la manifestació ha acabat la manifestació amb la qual un cop més els veïns de La Barceloneta han sortit al carrer per reclamar els seus drets, mostrar el seu rebuig a convertir-se en un barri turístic, i exigir l'anul·lació definitiva del "pla dels ascensors".

Aquest planejament té interposat un contenciós administratiu (amb el nom tècnic de "Modificació del p.g.m. en la regulació de l’edificació tradicional de la barceloneta per millorar la seva accessibilitat vertical"), ja que aquest suposarà la expulsió del 20% de veïns del barri; la destrucció del patrimoni històric de La Barceloneta; i deixa sense possibilitat de decidir al 50% dels residents en règim de lloguer. El "pla" suposa la instal·lació d'ascensors en les estretes escales de La Barceloneta, per la qual cosa s'hauria d'enderrocar un pis per planta. Només els propietaris tenen capacitat de decisió, amb majoria ximple (50%+1).