dimarts, 24 de juny del 2008

Preus

EL PIANISTA DEL MAJESTIC // ARTURO SAN AGUSTÍN

Jo freqüento els mercats municipals. Potser per això temo pel seu futur. Celebro observar que els turistes sensibles els recorren, s'hi fan fotografies i hi compren cireres. Però no tot és color i sabor als mercats municipals de Barcelona.
Ara fa uns dies, acompanyant per la Barceloneta Miquel Sen --volia que descobrís les bombes de la Cova Fumada--, una ciutadana em va retenir uns minuts a la porta del seu nou mercat, aquell que fins i tot compta amb un restaurant o un cuiner que té una estrella Michelin.
La ciutadana, jubilada i veïna del barri "de tota la vida", em va mostrar el cistell d'anar a comprar, el moneder i em va dir que tot el que hi havia ho havia comprat al mercat de Santa Caterina, aquell que també van posar guapo fa un temps.
"Vaig al de Santa Caterina perquè és més barat. ¿De què em serveix que a aquest l'hagin posat tan guapo?". Que tot mercat municipal guapo és més car que quan era lleig és una realitat de la qual mai ens parlen prou els polítics municipals actuals o passats. Ni Jordi Portabella, que passeja la ciutat amb una bossa en bandolera, ni la meva estimada Pilar Rahola, que també va ser emperadriu de l'assumpte, ni Jordi W. Carnes, que és ara el qui mana als mercats i que és un polític pròxim i capaç. Jordi, ¿què li podríem dir a aquella veïna de la Barceloneta que, ai, ni tan sols es va atrevir a donar-me el seu nom?
Està molt bé, com deia certa publicitat municipal, que els nous mercats, els mercats guapos, tinguin més llum, que hi puguis navegar per internet, que t'hi regalin entrades per a museus i per a teatres, que serveixin per muntar exposicions, que et permetin col.laborar en campanyes humanitàries, etcètera. Tot això està molt bé. Però si són més cars que quan tenien menys llum el que fan és condenar la gent més necessitada que no els puguin disfrutar.
De la llum i de l'estrella Michelin del nou mercat de la Barceloneta només se'n beneficiaran els guiris, no la Vicenta, perquè sospito que aquella bona dona es diu Vicenta.

Publicat en el Periódico de Catalunya

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo soc de nou en el barri (vaig ser-hi de molt petit,amb la mare i els avis), a més de vendre caren el mercat, el producte es molt més bó en qualsevol badulake (perque si vui una herbolisteria o una botiga de venda de verdures tinc que anar tb fora, aqui no en trobo més que una), i si,tb vaig a Sta. Caterina, molta més oferta i de millor qualitat, peró lo pitjor es que cada vegada que vaig allà, en dono compte de la fí de l'anima d'un barri a cop de campanya publicitaria, avui després de les festes en passejar per la platga, deu meu! alló era un pixader municipal, en tota la meva infantesa no vaig veure mai tanta bruticia com veig aqui a l'estiu, birres a la sorra, plastics, ja tinc mania els guiris per defecte, i aixó no és bó,gens bó, la meva multiculturalitat encara està intacta, no és aquet el problema, sinó veure com visc per culpa dels interessos polítics i econòmics en una ciutat en la que mai he estat representat, tot i que he sigut un dels 6 milions, i un dels barcelona posa't guapa, tots movem barcelona, i ara visc a barcelona...mmmm, fa temps que no vivim barcelona, els que vivim a barcelona, no ens la deixam viure.
apa, bona nit

Anònim ha dit...

Jo soc nou en el barri (vaig ser-hi de molt petit,amb la mare i els avis), a més de vendre car, el producte es molt més bó en qualsevol badulake, tb vaig a Sta. Caterina, molta més oferta i de millor qualitat, peró lo pitjor es que cada vegada que vaig allà, en dono compte de la fí de l'anima d'un barri a cop de campanya publicitaria, avui despres de les festes en passejar per la platga, deu meu! alló que era un pixader municipal, en tota la meva infantesa no vaig veure mai tanta bruticia com veig aqui a l'estiu, birres a la sorra, plastics, ja tinc mania els guiris per defecte, i aixó no és bó,gens bó, la meva multiculturalitat encara està intacta, no és aquet el problema, sinó veure com visc per culpa dels interessos polítics i econòmics en una ciutat en la que mai he estat representat, tot i que he sigut un dels 6 milions, i un dels barcelona posa't guapa, tots movem barcelona, i ara visc a barcelona...mmmm, fa temps que no vivim barcelona, als que vivim a barcelona, no ens la deixam viure.
apa, bona nit