dilluns, 10 de maig del 2010

El CEIP Mediterrània tindrà un pati provisional i una nova seu

Alguna cosa en la mirada de les mares Montse López i Silvia Ayma indica que la situació ha canviat, que ha millorat. Potser és el somriure, fa solament algunes setmanes era igual d’amable però molt més trist. ¿Què ha canviat en aquest curt període de temps? Ja tenen allò que tant anhelaven: una data –més o menys precisa i més o menys fiable– per a l’inici de les obres del col·legi dels seus fills, el CEIP Mediterrània, al barri de la Barceloneta, enderrocat l’any 2007 per greus problemes estructurals. Finalment sembla que serà el primer trimestre del 2011, segons apunta el Consorci d’Educació de Barcelona. I aquesta no és l’única bona notícia. Fins que comencin aquests treballs, el solar on s’aixecarà el nou centre –el mateix on hi havia l’antic fins que va ser enderrocat– es condicionarà per poder ser utilitzat pels alumnes del centre per fer activitats extraescolars, segons va aprovar per unanimitat dimarts a la nit el ple del districte de Ciutat Vella a proposició del Partit Popular.
«Fa més d’un mes que mantenim converses amb la policia de proximitat del barri perquè sol·licitin a l’ajuntament que netegin el solar. És un espai del col·legi i pensem que en podem treure molt de profit fins que comencin les obres. Hi podríem fer tornejos de futbol, festes de l’escola... És inacceptable que estigui en les condicions que està ara per ara, abandonat, brut i ple d’escombraries, mentre els nostres fills han de fer les seves activitats extraescolars en un pati tan petit», explica la Montse, membre de l’AMPA del centre, de la Plataforma pel CEIP Mediterrània i mare de la Paula, alumna de quart de primària de l’escola, i de la Maria, que començarà P-3 el curs que ve, encara als barracons ubicats al pati del CEIP Alexandre Gal·lí, a pocs metres de l’antic col·legi, on els 160 alumnes de l’escola de primària estudien des de fa tres anys.
La consellera i portaveu adjunta del Partit Popular a Ciutat Vella, Elisabet Jiménez, va ser l’encarregada de presentar en el ple la proposta perquè «es netegi i es mantingui en bon estat» el solar, situat al número 5 del passeig Marítim de la Barceloneta, proposta que els pares reclamaven des de fa setmanes i que va obtenir el vot a favor de tots els grups municipals, fet bastant infreqüent en el ple de Ciutat Vella, per no dir inèdit, amb les propostes dels populars.
El conseller portaveu del PSC al districte, Nacho Cano, això sí, abans de donar la seva aprovació, va exposar que no és que recolzés la proposta presentada pel Partit Popular, sinó que el PP presentava una proposta en què el govern del districte (PSC i ICV-EUiA) ja treballava, explicació que va indignar les mares del col·legi que es trobaven entre el públic. Cano va apuntar que «aquesta mateixa setmana» s’iniciaran els treballs de neteja, que ahir a la tarda encara no havien començat. I Carles Martí, en el seu primer ple de la seva nova etapa com a regidor del districte, va dir que treballar pels alumnes del CEIP Mediterrània era «una prioritat».

RECUPERACIÓ LENTA / Quan estarà a punt el solar per poder ser utilitzat no ha quedat gens clar. Fonts municipals van apuntar ahir que el que faran aquesta setmana és «netejar-lo», però que, de moment, el solar seguirà tapiat «a l’espera d’una segona intervenció per condicionar-lo», cosa que preocupa les mares, que temen que mentre se segueixen tots els procediments s’acabi el curs. «Ens agradaria poder fer la festa de la Setmana dels Sentits [iniciativa cultural en què, durant una setmana, cada dia es treballa un dels cinc sentits, i durant l’última jornada, dedicada al gust, es fa una gran festa en què cada mare aporta algun plat] al solar, que serà el 21 de maig. A veure si està a punt», anhela la Montse.
Ho tenen difícil. Abans de començar l’adequació, el districte ha de reunir-se amb el consell escolar
–cita per a la qual encara no hi ha data– per decidir com es vol adequar l’espai. Fonts del districte apunten també que estan per decidir els usos socials que es donaran a l’espai, encara que en principi la intenció és que «estigui obert a tothom, encara que amb la màxima prioritat per a l’escola», cosa que no agrada gaire a les mares de la plataforma, ja que temen que si s’opta per convertir el solar en «una plaça amb gronxadors i bancs», es consolidi aquest ús i es dilati (encara més) la construcció del col·legi que, insisteixen, és la seva màxima prioritat. «De moment, estem contentes amb els passos que s’estan fent. Però no abaixarem la guàrdia fins que vegem l’escola en funcionament», adverteix la Silvia, una altra mare guerrera.

Article publicat en el Periódico