dimecres, 11 de novembre del 2009

Querella del fiscal per una central energètica pionera a Gas Natura

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra tres tècnics de la companyia Gas Natural i un cap de servei de la Direcció General d’Energia de la Generalitat per la instal·lació a la seu de l’empresa a la Barceloneta d’una pila de combustible destinada a la generació d’electricitat en què s’utilitza aigua, hidrogen i gas natural. És una minicentral elèctrica pionera, però que ha generat recels entre els veïns i que, al final, ha acabat als jutjats per presumptes irregularitats en els permisos i per contaminació acústica.
La querella del fiscal de Medi Ambient Francisco Javier Pérez Ruiz detalla que amb motiu de l’obertura de la seu de Gas Natural a la Barceloneta es va instal·lar al seu interior una pila de combustible per generar electricitat i calor. Aquest aparell de vuit metres de longitud per 2,70 d’amplada, situat a l’interior de l’edifici, és d’una eficiència superior a altres tecnologies, segons la companyia. La instal·lació va anar a càrrec de la responsable de tecnologia de l’empresa, T. C. S., i del tècnic d’innovació, A. J. S, i el responsable del manteniment és V. E. M,. l’encarregat de mitjans, tots ells querellats. El quart acusat és E. S. F., cap de servei d’autorització d’instal·lacions elèctriques de la Direcció General d’Energia. Se’ls atribueix a tots un presumpte delicte contra el medi ambient (contaminació acústica), falsedat de document i prevaricació.

LA NORMATIVA / El fiscal relata que segons l’ordenança municipal per a l’aprovació de l’ús de generadors d’energia era necessària la concessió d’una llicència ambiental municipal, que es concedeix reglada si la potència dels aparells és superior als 200 quilowatts. Si és inferior, és necessària una mera comunicació a l’ajuntament. El mateix es fixa en la normativa de la Generalitat.
La pila de combustible va co­mençar a funcionar el gener del 2008 i el juny d’aquell any es va practicar una inspecció per part del querellat E. S. F., cap de servei de la Direcció General d’Energia. En aquest document es va fer constar que la potència del generador era de 276 quilowatts i que en el període de dues hores en què va durar la inspecció la potència mitjana era de 201,6 ­qui­lowatts.
Segons la fiscalia, com que els responsables de l’empresa preferien una qualificació de la instal·lació que els permetés realitzar l’activitat amb una mera comunicació a l’ajuntament, van acordar amb el cap del servei que es fes constar una potència diferent. I així es va fer en la inscripció definitiva a la Generalitat, on es va exposar que la potència era de 200 quilowatts, quantitat molt diferent i inferior a la real. Un portaveu de la Conselleria d’Economia va assegurar ahir que es va cometre un error a l’apuntar en la inspecció la potència nominal de la màquina i que en lloc de quilovolts es va posar quilowatts. Va afegir que la fiscalia aplica una normativa que, al seu entendre, està derogada.

CONTAMINACIÓ / L’acusació relata que, després que la pila de combustible comencés a funcionar, veïns d’un edifici pròxim a la seu de Gas Na­tural van començar a patir sorolls per ­sobre del màxim previst per a zones urbanes, cosa que els produïa insomni i irritabilitat. Per aquest motiu­ ­també s’atribueix als querellats un presumpte delicte contra el Medi Ambient o de contaminació acústica. Aquests sorolls podrien procedir dels ventiladors extractors necessaris per evitar una tempe­ratura excessiva en la pila de combustible.
Fonts de Gas Natural van manifestar ahir que desconeixien la ­presentació de la querella, a la vegada que van assegurar que compten tant amb la llicència de l’ajun­tament com del registre sobre energies de règim especial de la Generalitat. Van insistir que la pila d’hidrogen és segura i com que genera electricitat mitjançant processos químics s’eviten les vibracions i alts nivells acústics.

Publicat en el Periódico