diumenge, 18 de maig del 2008

Manifets Favb anti-transvasaments

Arrel de la situació puntual de sequera s’ha promogut un debat esbiaixat i interessat sobre l’aigua promovent l’enfrontament entre territoris i apel·lant de forma demagògica a la solidaritat per tal de justificar unes polítiques de transvasaments que ni tenen ni han tingut el suport de la població de Barcelona ni la de les comarques i territoris afectats.

Aquesta situació puntual de sequera ha estat l’excusa per posar en marxa de nou un seguit de projectes que trenquen amb les polítiques dutes a terme fins ara amb criteris de racionalització dels usos de l’aigua i amb mesures tendents a la sostenibilitat a mig i llarg termini. S’han fet propostes de forma desordenada i sense donar espais reals a la participació des dels diversos territoris. Les solucions que s’han plantejat i que ara es mostren cada cop més innecessàries i perilloses han estat d’un cost econòmic desorbitat i han obert les portes al risc de privatització d’un bé que ha de ser comú, l’aigua.

Els reptes de futur que hem d’afrontar com a societat requereixen de polítiques responsables que no generin fractures socials ni territorials i que posin en qüestió els models de creixement al conjunt del territori. Ens calen ciutats que apostin de forma decidida per un model de desenvolupament sostenible i on es garanteixi la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Ens cal una política que no promogui el creixement territorial insostenible, amb finalitats turístiques i d’oci, que a mig i llarg termini sabem que seran causa de més i més desigualtats en el territori. Ens cal també una política agrària i ramadera que posi per davant la sostenibilitat dels conreus, l’autoabastiment des de la proximitat territorial, la qualitat dels aliments i les garanties per a la salut de les persones que els consumeixen.

És per això que exigim:

L’aturada del transvasament d’aigua a través de la canonada CATATLL.

Una reunió immediata de la Taula de la Sequera, revisant la seva composició amb la finalitat de garantir la representació del conjunt dels territoris.

L’elaboració d’un pla de treball per tal de valorar totes les possibilitats d’us dels aqüífers de Barcelona i de l’àrea metropolitana.

Una moratòria en la construcció d’hotels a Barcelona i que els hotels i establiments de restauració que ja existeixen hagin d’implementar en un termini d’un any mesures d’aprofitament de l’aigua i d’estalvi energètic.

Propostes concretes i terminis d’implementació de mesures d’estalvi d’aigua i energètics a tots els equipaments públics i privats de l’àrea de Barcelona.

L’aturada de tots els projectes de creixement urbanístic en el territori que no tinguin garanties de sostenibilitat mediambiental.

La implementació d’un debat sobre la producció agrícola i ramadera al nostre país i establir mesures a curt, mig i llarg termini per tal d’avançar cap a un model ecològica i èticament sostenible.

“Els transvasaments no són la solució”

1 comentari:

Anònim ha dit...

Echar las culpas al gobierno, cualquiera que esté, es de retrasados.
Lo principal es asegurarse el consumo humano. ¿Que se resiente la agricultura? Bueno, pues que les den ayudas económicas o lo que sea, que para eso hay listos que llevan un país.
Pero pedir agua de un charco para llevarlo a otro para el cultivo de la cebolleta pues no es que sea mucha solución. Y asco me da ver las noticias echarse en cara entre los politicuchos chorradas, sólo por conseguir votos por despecho de los agricultores (con sus piscinitas y tal que deben tener los señores parlamentarios).
Leí no hace mucho un comentario de que una buena medida, sería reforestar.
Claro que veríamos quien le dice a las constructoras que no les dejan hacer pisitos wenos para sus bolsillos porque se va a reforestar (y me rio de los del PP o PSOE que digan que ellos sí, bellacos mentirosos).
Y obviamente, como dicen por aquí, más pantanos o alguna mejora a la hora de recoger agua, eso es de sentido común.
'Alomojo' la culpa de que España esté por las nubes en contaminación ambiental también es sólo de un partido político.
A ver si el problema no es la falta de agua, sino el exceso de gula y ansia económica de los señores ricachones.
Pues oye, a ver si predican tanto que les gusta hablar, y aportan algo de pasta para importar agua de fuera para regar sus jardines, campos de golf y llenar sus piscinas.
Sino, que por una p*** vez, los "señores" (que es un decir porque parecen mafiosos de película) del PP dejen de cotorrear y ayuden al PSOE (que se dedique de una vez a cuestiones serias y de interés real para el país) a buscar una solución.
Que digo yo, para eso les pagamos.