El relator de l'ONU per a l'Habitatge analitza, en un esborrany del seu informe per al Consell de Drets Humans, la situació a Espanya quant a especulació, corrupció i mobbing i com afecta a les classes mitges, malgrat que en un 15% de les cases no viu ningú
"Malgrat que la Constitució [espanyola] reconeix l'habitatge com un dret bàsic, en realitat actualment està considerada com una simple mercaderia que es compra i es ven". El relator de l'ONU en assumptes d'Habitatge, Miloon Kothari, ha arribat a aquesta conclusió després de la seva visita de 10 dies per Espanya a la fi de 2006, segons es reflecteix en el primer esborrany de l'informe que va presentar davant el Consell de Drets Humans de l'ONU (Informe del relator de l'ONU en castellà).
Més del 60% de les denúncies per abusos urbanístics que van arribar a la UE en el primer trimestre de 2006 procedien d'Espanya.
Malgrat admetre els "progressos" de les polítiques i legislacions de les administracions central i autonòmiques -dedica especials elogis a la política d'habitatge de protecció basca i a la nova legislació catalana però critica la política de Mallorca-, el relator presenta Espanya com el país on més habitatges buits hi ha en tota la Unió Europea (un 15% del total) i on, paradoxalment, els preus de l'habitatge pugen també al major ritme.
L'esborrany, de 35 pàgines, dedica capítols complets a la "especulació", la "corrupció" i el "mobbing". Sense pèls en la llengua, el relator desgrana una situació que la immensa majoria dels espanyols ja coneix o sofreix, però que adquireix major rellevància al ser denunciada des d'un organisme depenent de l'ONU.
Els preus Madrid i Barcelona s'han més que doblegat en els últims deu anys; esdeveniments com els Jocs Olímpics, el turisme i les segones residències han alimentat l'especulació i l'excessiu increment dels preus; entre 1998 i 2005 el preu del sòl va augmentar un 500% i en menys d'un any hi ha qui ha obtingut un 846% de beneficis especulant amb terrenys en procés de recalificació;
3 comentaris:
Artículo 47 de la Constitución Española: todos/as los españoles/as tienen derecho a una vivienda digna. Los poderes públicos harán lo posible para que este derecho sea factible... Bla, bla, bla. ¿Quién nos asegura esto?
No es por hacer publicidad, pero hay un informe sobre la situación de la vivienda en el estado espanyol, hecho por el Observatori de drets socials, que es complementario al del relator y hace una serie de recomendaciones y reflexiones muy interesantes.
http://www.descweb.org/files/derecho%20a%20la%20vivienda%20y%20politicas%20habitacionales_0.pdf
uy, no salió el link,
está en esta noticia
http://www.descweb.org/?q=ca/node/152
como pdf.
Se llama "derecho a la vivienda y políticas habitacionales: informe de un desencuentro"
Publica un comentari a l'entrada