dissabte, 29 de setembre del 2007

Festes de la Barceloneta 2007












"Senyor rector, volem el canó!"

Com cada, diada de Sant Miquel, patró de la Barceloneta, surt de forma ritual pels carrers del barri el canó. Es tracta d’un canó de ferro que dóna voltes pels carrers del barri el matí del 29 de setembre conduit per un veí vestit de general a l’estil napoleònic. Abans de cada encesa de la metxa del canó, el personatge fa un discurs al·lusiu a l'indret i, tot seguit, el canó llança caramels i joguines per a la mainada. Els qui l'acompanyen en el seu trajecte simulen que cauen a terra ferits... per recollir les seves dolces bales.
Hi ha diferents versions que expliquen l'origen i significat de les salves de caramels del canó de Sant Miquel. La versió més estesa explica que aquesta tradició es remunta a principis de segle quan Pancràs Farell, un matricer que treballava a La Maquinista i veí de la Barceloneta i gran animador de les festes populars, va importar la idea de França i va fer construir aquesta manifestació festiva pels volts de 1912.
La història també explica que, el senyor Pancràs va decidir que el canó no tornaria a sortir pel barri, i el va lliurar a la Rectoria. Però en arribar el dia de Sant Miquel els joves del barri van córrer a buscar-lo a la Rectoria tot cridant: "Senyor rector, volem el canó!". La tradició del canó s'ha realitzat de forma ininterrompuda des de 1944.