dissabte, 15 de desembre del 2007

Una sentència que marcarà una pauta

Diari El Punt

Una sentència anul•la el procés per construir pisos a l'antiga clínica Quirón

El TSJC considera que la requalificació que va fer l'Ajuntament no s'ajusta a la normativa

L'advocat de les quatre entitats veïnals que van presentar el contenciós, Eduard Moreno, va assegurar ahir que la sentència tindrà un impacte que transcendirà més enllà d'aquest litigi: «Marcarà una pauta, ja que anul·la procediments que fins ara havien estat utilitzats per les administracions –en referència a les requalificacions de sòl d'equipaments (7-a) o l'ús de figures com el polígon discontinu– per fer determinats tripijocs urbanístics», va vaticinar el lletrat. També va minimitzar el fet que el TSJC hagi desestimat l'anulació de tot el conveni. «El més substancial era tirar enrere la requalificació» va assenyalar. Pel que fa a les entitats veïnals que han elevat el cas a la justícia, la satisfacció ahir era màxima. «Aquesta era una operació molt desigual, que beneficiava clarament a la clínica Quirón i, encara que la justícia sigui lenta, ens hem de beneficiar per la sentència», va explicar Marta Quintana, portaveu de les quatre associacions de veïns. També va demanar l'aturada immediata del projecte per aixecar habitatge a l'antic edifici de la Quirón, i l'obertura d'una investigació per depurar responsabilitats.

L'Associació de Veïns Vila de Gracia va iniciar el procés judicial


1 comentari:

Anònim ha dit...

Els veins guanyen un plet contra la Quirón i l’Ajuntament de Barcelona
J.P.
No és gaire usual que les resolucions judicials esmenin la plana de les martingales immobiliàries i urbanístiques de l’Ajuntament de Barcelona. L’advocat Eduard Moreno –«Això estableix jurisprudència»– i els representants veïnals de Penitents-Teixonera, Gràcia, Vallcarca i Passatge Isabel van fer pública la resolució del Tribunal Superior de Justícia que afavoreix «en el més essencial» els veïns en la seva demanda contra la Generalitat, l’Ajuntament i el Grup Hospitalari Quirón, segons publica el setmanari El Triangle en la seva última edició.

El plet hvia estat interposat per una modificació del Pla general metropolità, mitjançant la qual s’establia un intercanvi de terrenys entre l’Ajuntament i la clínica. Per no avorrir: allò que col·loquialment coneixem per pelotazo. La Quirón es beneficiava de les permutes amb uns 12 milions d’euros de l’any 2003. «Que avui podrien suposar uns 36 milions d’euros», matisa una de les representants veïnals.

Ja fa quatre anys que el veïnat va començar a trucar a les portes dels partits polítics municipals –infructuosament i ingènua– davant de les flagrants il·legalitats derivades del conveni signat entre l’Ajuntament i la clínica privada Quirón: permutes molt desiguals, requalificacions arbitràries, trampes legals –la figura del «polígon discontinu»– o la pretensió d’incomplir la normativa –el 25% d’habitatge protegit. Tot plegat havia permès l’edificació de la nova clínica en un solar municipal de la plaça Alfons Comín i la construcció d’habitatges de luxe –tot i continuar sent dels mateixos propietaris– on eren les antigues instal·lacions. A canvi, la clínica privada «donava a la ciutat» un terreny a la falda de Collserola.

Els veïns i l’advocat coincidien a considerar molt positiva la resolució judicial que castiga els arbitraris canvis de qualificació del sòl emesos discrecionalment per l’Ajuntament. L’advocat Moreno es mostrava pletòric: «Aquesta sentència és molt important, perquè ensenya que cal justificar qualsevol modificació del PGM». Per una vegada la prerrogativa municipal de les requalificacions del sòl discrecionals, a dojo, sense justificar –«servint a interessos privats o especuladors», hi afegeix l’advocat– s’ha corregit. Ara, a complir la sentència. «Primer, aturar les obres en marxa dels edificis de luxe», diuen els veïns. Per exemple.