dimarts, 16 de febrer de 2010

Hem aturat el desallotjament!!

Avui dilluns 15 de febrer una concentració veïnal ha aturat el desallotjament de l'Espai Social Magadalenes. Des de les 9h del matí més d'un centenar de persones s'han concentrat davant l'ESM i han pintat un mural a la façana de l'edifici on es pot llegir “Gràcies a la lluita veïnal això no és un hotel”. Cap a les 12h s'han presentat els secretaris judicials que han confirmat que el desallotjament quedava suspés, notícia que ha estat rebuda amb un fort aplaudiment.

Des de l'ESM volem donar les gràcies a tots els amics i amigues, veïns i veïnes, i col·lectius que aquest matí, enfrontant-se a un fret gairebé polar, han fet possible que l'ESM mantingui la seva activitat a Ciutat Vella. Avui celebrem que igual que vam aturar l'hotel, hem aturat el desallotjament. Però sobretot, avui refermem el nostre compromís per seguir lluitant amb l'ambició que els edificis del carrer Magdalenes 13 i Amargós 6 no siguin mai més exemple de la violència immobiliària que assetja Ciutat Vella, i passin a ser exemple de les conquestes veïnals del dret a la ciutat.

Comunicat que s'ha repartit a la concentració:

Pel Dret a la Ciutat:

Aturem el desallotjament de l'Espai Social Magdalenes, deshotelem Ciutat Vella!

Molts de vosaltres ja coneixeu l'Espai Social Magdalenes. És un edifici paradigmàtic de l'especulació, la gentrificació i la pressió turística que assetja Barcelona i molt especialment Ciutat Vella: en aquest edifici, el propietari (Hotels Catalònia) pretenia fer un hotel fent fora veïns i veïnes a través de falsedat documental en la sol·licitud de llicències i a través de l'assetjament immobiliari dels llogaters.


Però sortosament aquest edifici també ha passat a ser emblemàtic per raons contràries: la lluita veïnal que no està disposada a cedir davant les pressions del mercat privat ha fet que, des de fa 4 anys, veïns, veïnes i col·lectius diversos hagin omplert de vida l'espai, impedint que s'hi fes l'hotel, denunciant l'assetjament immobiliari i fent efectius drets fonamentals com el dret a un habitatge digne, a la cultura, a la llibertat de moviment i, en general, el dret a la ciutat.


L'Espai Social Magdalenes ha donat lloc a centenars d'activitats socials i culturals, així com ha estat seu de diversos col·lectius, entre els quals el Taller contra la Violència Immobiliària, VdeVivenda, Desobeint Fronteres, el menjador cooperatiu, la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques i molts més.


Avui, al fer balanç d'aquests 4 anys, ens sentim raonablement satisfets perquè malgrat que no hem aconseguit tot allò que volíem, sí que hem aconseguit, entre d'altres:


1.- Aturar la llicència d'activitat hotelera que ha estat derogada sense possibilitat de tornar a sol·licitar-la. Aquesta llicència fou obtinguda de forma irregular ocultant l'existència de veïns en l'edifici.


2.- La tutela efectiva del dret a l'habitatge dels llogaters que restaven a la finca i que venien patint l'assetjament immobiliari per part de la propietat. D'una banda, per la parella de veïns amb contracte verbal en precari, sobre els que pesava una ordre de desnonament, es va aconseguir un habitatge de protecció oficial al mateix barri. D'una altra banda, pel veí amb contracte de lloguer de renda antiga, el compromís de la Regidora que podrà quedar-se al seu habitatge sense rebre més pressions de la propietat, així com la tramitació del servei de teleassistència.


3.- El compromís del Ple del Districte de garantir la continuïtat de les activitats del ESM mitjançant la cessió d'un local en règim de autogestió.


Però ara, a l'ESM ens ha arribat una ordre de desallotjament pel proper 15 de Febrer. Malgrat el compromís públic de la Regidora i del Ple del Districte de Ciutat Vella per tal de garantir la continuïtat de l'ESM, ara per ara aquest compromís no s'ha concretat i la resposta repressiva judicial s'imposa a la resposta política exigida pel teixit veïnal.


Malgrat tot, volem celebrar les victòries tal i com es mereixen amb totes les que ens heu acompanyat en aquest camí: celebrant que a Magdalenes no s'hi farà un hotel, però també refermant el nostre compromís amb la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella en la lluita per un barri i una ciutat feta a mesura dels seus habitants, i no dels interessos privats del mercat.


Per això us convoquem el proper dilluns 15 de febrer: per defensar el dret a la ciutat, aturant el desallotjament de l'ESM i celebrant que, passi el que passi, la lluita veïnal ha aconseguit que al carrer Magdalenes 13 no s'hi faci un hotel: Ells ens desallotgen, nosaltres els deshotelem!