dijous, 14 d’octubre del 2010

COMUNICAT DE LA FAVB i LA XARXA VEÏNAL ARRAN DE LA TRAMA DE CORRUPCIÓ AL DISTRICTE DE CIUTAT VELLA


Davant les darreres informacions concernents a l'existència d'una trama de corrupció i extorsió al Districte de Ciutat Vella que implicaria consellers i alts càrrecs municipals i que seria responsable de les amenaces a la ex-regidora Itziar Gonzàlez; la FAVB (Federació d'Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona) i la Xarxa de Ciutat Vella, espai de coordinació de les entitats veïnals del districte volem manifestar:


El nostre rebuig i indignació per aquest nou afer que se suma al del cas Palau i mina encara més la confiança entre la ciutadania i la classe política. Recordem que va ser el moviment veïnal qui des de fa anys va iniciar la tasca de denúncia de les irregularitats que es donaven al Districte oposant-nos a la construcció de l'Hotel del Palau i a l'aprovació irregular de llicències per a la creació de pisos turístics i establiments hotelers.


L'absolut recolzament a la ex-regidora i el seu equip tècnic i polític i el nostre més alt reconeixement per la seva tasca en defensa dels interessos dels veïns i veïnes del barri. Considerem que Itziar Gonzàlez ha estat el primer i únic alt càrrec públic municipal que s'ha implicat a fons en la lluita contra la corrupció al Districte, ha escoltat sempre la veu del veïnat i ha adoptat mesures concretes per posar-hi fi, a resultes de les quals el seu equip ha rebut amenaces de mort, sabotatges i un possible robatori.


Denunciem el canvi de rumb que el Districte ha empès arran de la dimissió d'Itziar Gonzàlez i la seva substitució primer per Carles Martí i posteriorment per Assumpta Escarp. Aquest canvi ha comportat la separació del càrrec d'una consellera de confiança d'Itziar i el progressiu desmantellament de l'equip tècnic anterior. Considerem una burla a la ciutadania que aquelles persones que s'han destacat en la defensa dels interessos del veïnat, siguin avui separades del seu càrrec, mentre es mantenen en els seus lloc consellers i alts càrrecs imputats que apareixen com a sospitosos d'haver participat en trames corruptes.


Exigim doncs als poders municipals l'aplicació de mesures contundents a fi de destapar la trama de corrupció del Districte de Ciutat Vella i l'elaboració d'un protocol de bones pràctiques que faci impossible la seva repetició. Exigim alhora l'obertura d'una investigació independent i imparcial, oberta a la participació de les entitats veïnals, les quals han de tenir accés al sumari judicial, en tant han estat les primeres que han denunciat l'existència de trames corruptes al Districte. Finalment, exigim també que aquesta investigació no es tanqui en fals, tal i com ha succeït en la Comissió d'investigació de l'Hotel del Palau de la Música.


Considerem que la corrupció és un afer transversal que afecta a la credibilitat de les institucions democràtiques i no ha de ser objecte de confrontació partidista. Demanem doncs responsabilitat pública als grups municipals i que no converteixen aquest afer en una pugna pre-electoral. En aquest sentit, mostrem la nostra decepció per com va transcórrer el Plenari del Districte d'ahir 7 d'octubre, on l'actuació dels partits semblava més condicionada per les properes eleccions que per la voluntat de fixar mesures i procediments que serveixin per desterrar la lacra de la corrupció municipal de l'Ajuntament de Barcelona.


Des de la FAVB i la Xarxa Veïnal fem una crida a la ciutadania, les entitats de Ciutat Vella per continuar la tasca de denúncia de la corrupció i la reivindicació de transparència en l'actuació dels poders públics a fi que la seva activitat respongui a l'interès públic i no a l'enriquiment privat. En aquest sentit, continuarem la nostra tasca de denuncia en els diferents fronts. En el cas el govern de Districte no mostri una voluntat clara d'iniciar un gir en la seva actuació, la FAVB i la Xarxa Veïnal iniciarà una campanya de mobilització ciutadana fins aconseguir l'expulsió de polítics i tècnics corruptes de l'Ajuntament de Barcelona.


8 d'octubre de 2010