diumenge, 2 d’agost de 2009

Els punts negres al litoral metropolità

Ecologistes en Acció inclou en el seu informe Banderes negres 2009 nou punts del litoral de l'àrea metropolitana de Barcelona que considera en procés de destrucció per actuacions que s'hi fan o amenaçats per projectes previstos. L'entitat denuncia la destrucció del fons marí en la regeneració de les platges de Cabrera, Vilassar i la Barceloneta, i la destrucció de la línia de costa en la reforma i ampliació dels ports de Badalona i Barcelona, així com en el projecte del nou zoològic de Barcelona. També denuncia que a Gavà desapareixerà el darrer espai sense construir del municipi a primera línia de mar.

La regeneració i estabilització de les platges de Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i la Barceloneta; la segona fase del port de Badalona; l'ampliació del port de Barcelona; el projecte del nou zoo de Barcelona; l'ampliació de Port Ginesta; l'efecte de l'abocador del Garraf sobre el litoral, i el condicionament de la zona de varada de Caldes d'Estrac són els projectes que el grup ecologista ha triat com a exemples d'agressió al litoral en el seu informe anual, que bateja amb el nom de Banderes negres com a contraposició al concepte de bandera blava, que empra l'administració per reconèixer la qualitat de les platges. Segons l'informe, la regeneració de les platges de Cabrera i Vilassar es fa per mitjà de l'extracció d'àrids del fons marí de Premià de Mar, d'on s'han extret 50.000 metres cúbics de sorra.

En el cas de la Barceloneta, l'entitat recorda que la platja ha estat regenerada històricament amb aquest sistema i que avui es construeixen dics submergits de dimensions considerables per pal·liar la dinàmica d'erosió i evitar regenerar contínuament amb sorra. L'explotació del fons marí afecta de manera negativa la reproducció natural dels peixos, un aspecte que denuncien contínuament els pescadors del Maresme. Pel que fa al port de Barcelona, l'entitat critica que la construcció de dos dics de set quilòmetres trenquen la dinàmica natural d'aportació de sorra i obligaran a regenerar les platges del sud dels dics.

Pel grup, el projecte de nou zoològic incompleix la llei de costes perquè es planteja en terrenys guanyats al mar i «l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Medi Ambient demostren que la seva gestió costanera és absurda i que no està a l'altura de solucionar els greus problemes d'erosió i contaminació del municipi». Entre el passeig marítim nou i la urbanització de Llevant Mar, Gavà perd el darrer espai de primera línia de mar, segons l'entitat.

Publicat en el diari El Punt

1 comentari:

German ha dit...

Es una pena que en un país tan bonito como el nuestro sólo importe el beneficiarse y lucrarse a costa de degradar la naturaleza.

Y lo peror, que TODOS absolutamente TODOS los que pueden hacer algo por evitarlo, ponen la mano porque algo les cae en forma de billetes, casas, coches...

De aquí a 30 años el turismo en España será mínimo y de muy baja calidad. Eso sí, nuestros "manda mases" todos con chalets y campos de golf.

LAMENTABLE!!!