dimecres, 5 d’agost del 2009

Els espigons converteixen la platja en un abocador en retenir la brutícia

Neumàtics, barres de ferro i plàstics de tota mena s'han convertit en el paisatge del fons marí de les platges de Barcelona amb espigons. Els corrents d'aigua són més febles i s'enduen menys volum de sorra, però les deixalles hi queden estancades.


Fa prop d'un mes que s'ha prolongat l'espigó de la platja de la Mar Bella i aquest breu període ha estat suficient perquè a banda i banda de l'espigó s'hi hagin amuntegat tota mena d'escombraries: bosses, llaunes, peces me-tàl·liques, eriçons embolcallats en compreses... Un paisatge desolador que els qui practiquen submarinisme o bussegen amb tub han pogut comprovar astorats.


«No ha passat ni un mes de la construcció de l'espigó i el fons marí és l'abocador més immund que s'hagi vist mai a les platges de Barcelona», lamenta David Jurado, professor del programa educatiu Pirates, que mostra el fons marí als infants.


El diari 20 minutos també s'ha capbussat a les aigües aparentment netes i transparents de la Mar Bella i del Bogatell. Les imatges aconseguides demostren que els plàstics, fustes i llaunes flotants a la superfície són pocs en comparació amb el que amaga el fons.


«La porqueria ja està incrustada i això generarà problemes a la pell, al cabell i als ulls dels banyistes», apuntava Jurado. Els banyistes consultats confessen que esquiven els marges dels espigons i la brutícia que s'hi encalla des de fa unes setmanes. El Ministeri de Medi Ambient va fer estudis preliminars per determinar si els contaminants es dispersarien després d'allargar els dics.


Publicat en el diari 20 MINUTOS