divendres, 22 de febrer del 2008

SMILE MAGAZINE (Nº3, MAYO 2006)

V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

TIBIDABO: Si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va a Mahoma
(per Pere Grament)

1- UNA PROPOSTA IDEALISTA: FREAK POWER A LES ROCALLOSES

"A prendre pel cul amb els turistes, deixarem l'autopista a mitges, fotrem fora aquesta colla d'avariciosos i crearem una ciutat en la que poder viure-hi com a persones en comptes de com a esclaus d'aquest imbècil sentit del progrés que acabarà per tornar-nos bojos a tots!"
H.S. Thompson (1970)


Entre article i article, el Doctor H.S. Thompson acostumava a retirar-se a una petita localitat muntanyosa de l'estat de Colorado, veïna d'Aspen i anomenada Woody Creeks. Allà l'home reposava dels excessos i (suposem) deixava renovar-se una mica la sang després de tanta mescalina, cocaïna i bloody marys.

Potser va ser durant una d'aquelles inacabables tardes d'estiu que Thompson passava en boles al porxo de casa seva, bebent cervesa, fumant porros i fent punteria amb l'escopeta, quan l'home va integrar-se en l'ambiciós programa polític conegut com "Freak Power" -poder friqui, excèntric-. Segurament sentint el seu estil de vida amenaçat pels poders fàctics locals, que desitjaven urbanitzar la zona i convertir-la en una mena de ressort turístic d'esquí a l'estil del que aquí podria ser Viella (amb tots els mil.lionaris de la(s) capital(s) peregrinant-hi per lluir modelets i fer-se la pilota amb la monarquia, sigui constitucional o meritocràtica, tant se'n dóna).


Per què no crear un partit polític que recollís el vot de tota aquella massa heterogènia i anti-sistema que no vota mai? Calia mobilitzar a tots aquells perdedors en forma de motards, artistes, hippies, satanistes, anarquistes, intel.lectuals, heads (consumidors de drogues cerebrals, com ara l'LSD o els porros) que pululaven pel poble sense fer res de profit. Si H.S. i els seus amics aconseguien que el seu candidat guanyés (un motorista de carreres hippie anomenat Joe Edwards), tirarien enrera tots els projectes especulatius per convertir Aspen en la Disneylandia On-Ice -sobre gel- que projectaven els candidats demòcrata i republicà.

Així les coses, el programa per a conquerir l'alcaldia de l'Aspen de 1969 constava dels següents punts:

1- Fer fora del municipi als especuladors inmobiliaris. O desproveïr-los de poder.
2- Evitar que el Departament Federal construís l'autopista de quatre carrils que tenia projectada.
3- Prohibir el trànsit al centre del poble, plantant herba (de la que mengen les vaques) als carrers per a que la gent pogués asseure-s'hi a passar el dia.
4- Reciclar els policies a escombriaires i a mecànics d'una futura flota pública de bicicletes que quedaria a disposició de tothom.
5- Prohibir la construcció de blocs de pisos prou alts com per a tallar la llum i vista als veïns.


I no es pensin vostès, cínics d'estar per casa, que la cosa va acabar en no res; oficialment la candidatura Freak Power va perdre només per sis vots (cinc dels quals arribarien amb retard pel fet de ser emesos des de l'estranger i serien declarats invàlids). Engrescat per l'èxit, Thompson va decidir presentar-se a les eleccions per Sheriff del comtat d'Aspen el 1970 (de la mateixa manera que ja havia fet el seu col.lega Oscar Acosta, aka Advocat Obès Samoà, treient-ne 110.000 vots a les corresponents a Los Angeles). El seu programa, a grans trets:

1- Canviar el nom d'Aspen a Fat City -ciutat de grassos- per referèndum. Amb aquest nom tan poc cool i trendy, H.S. confiava desmoralitzar a molts dels especuladors que amenaçaven amb destruir el rel.laxat estil de vida de la regió.
2- Controlar el tràfic de drogues: sabent que no era legal vendre-les però colocant la seva restricció com la última de les prioritats a perseguir. I castigant a aquells camells que timessin als clients!
3- Prohibir la caça i la pesca als no residents.
4- Tant el Sheriff com els seus ajudants haurien d'anar desproveïts sempre d'armes en públic.

Malauradament, aquest segon intent també va fracassar (1500 vots contra uns 1000 en tot el comtat) però, com recordava un alegre Thompson , aquesta segona vegada SÍ que van guanyar les eleccions a Aspen (perdent-les a d'altres pobles del comtat). Continuarà...