dilluns, 17 de novembre del 2008

'Pescadors'

Aquí us portem un article de ARTURO San Agustín publicat en el Periódico


Dijous, ai, es va desballestar la barca d'arrossegament L'Avi, propietat de Juan Bautista Guzmán. I Miguel Caparrós, president de l'Organització d'Armadors de Pesca de Catalunya, va presentar el projecte anomenat Pescaturisme. O sigui, que mentre els nostres pescadors barcelonins van desapareixent, engolits pel turisme, pels nou-rics i pels buròcrates, alguns dels verdaders fills de la mar continuen pensant i apostant pel seu futur.

Si el projecte Pescaturisme prospera, que mereixeria prosperar, tothom podrà passar una jornada en alta mar com si fóssim pescadors. Pescadors de veritat, no mariners ocasionals d'eslora més o menys llarga. Pescadors com José Antonio Caparrós, germà del ja citat Miguel i guerrer marí a qui temen tots els polítics de la matèria.
La pel.lícula marinera que ens ocupa seria la següent: sortir del moll de pescadors a les 8 del matí a bord d'una barca d'arrossegament i enfrontar-se a la possibilitat de pescar gambes, escamarlans, molls, calamars, lluços, sípies o gats, que és com els nostres pescadors anomenen el tauró tigre, una menja que he disfrutat en adob o entre saborosos fideus en dues embarcacions: General Aranda i L'Ostia. Un àpat a bord d'una barca de pescadors no s'oblida mai. I si parlo de menjar és perquè després de la jornada pesquera es podrà assaborir tot el que s'hagi pescat.

Pescaturisme, una alternativa a la pesca, significa crear nous llocs de treball, estalviar energia, conservar els recursos pesquers i aprendre a respectar la mar. Però fins ara els polítics s'han limitat a parlar molt i a fer proves que ja han costat 9 milions d'euros. La normativa que permetria fer realitat legal el projecte Pescaturisme no arriba mai.
La cosa depèn de Madrid, però aquí, quan es fa referència a la mar i les seves platges, l'única cosa que interessa és aixecar aquella provocació, aquell horror, aquell esguerro, l'Hotel Vela, que ha estat perpetrat per Ricardo Bofill i que ha arruïnat bona part del que molts diuen que devem als Jocs Olímpics. Allò que en diuen la façana marítima de Barcelona.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Si los negocios de nuestra clase dirigente dependieran del trabajo de estos pescadores, hace tiempo que les habrían habilitado un carril especial para llegar al puerto. Pero como no es así, es más rentable montarles una mole de esas características para facilitarles su fácil y bien remunerado trabajo. Como siempre, nuestra clase política estará apoyando a las capas de población más humildes.