divendres, 13 de juny de 2008

La taxa interanual del IPC del mes de maig, la més alta en 13 anys

Segons les dades fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) l’índex de preus de consum (IPC) va experimentar un augment de set dècimes al mes de maig respecte a l'abril i la taxa interanual va repuntar quatre dècimes, fins al 4,6%,. La inflació a Catalunya també va pujar un 0,7% al maig i la taxa internanual queda en el 4,5%.

Aquesta taxa del 4,6% és la més alta que es registra des del juliol del 1995, quan va ser del 4,7%, i suposa tornar a les pujades després de la disminució de l'abril, mes en què l'IPC va caure tres dècimes, fins al 4,2%, després d'haver encadenat set augments consecutius.

Però en canvi, segons els càlculs basats en productes que són de consum habitual i en la majoria de casos bàsics i indispensables (pa, llet, electricitat, combustible...) i descartant la majoria dels quals actualment s'usen per al càlcul oficial, entre ells per exemple, el preu de les flors ,operacions de cirurgia estètica o joies, que entenem no suposen una despesa ni quotidià ni necessari:

L'IPC real alternatiu interanual es va situar al maig en el 8.76%


Producte de major augment interanual: Llet , 25.2%

Producte de major augment en aquest mes de Maig: Pasta Alimentosa, + 4.8% pel que fa a Abril

Les dades dels productes estan extrets de l'Institut Nacional d'Estadística, i per al càlcul de l'índex general s'han usat les mateixes ponderacions, de forma proporcional, que utilitza el citat institut

1 comentari:

antipatriota ha dit...

No hay crisis: hay desaceleración acusada de los indices económicos.

No hay inflación: hay subida desorbitada de algunos bienes de consumo. La mayoría son cosas de lujo y vicios de la chusma. Por ejemplo suben los alimentos por esa maldita manía que tienen los ciudadanos de comer todos los días.