dijous, 17 d’abril del 2008

NOVA REGULACIÓ DELS APARTAMENTS TURISTICS

Ordre i transparència. Són les consignes bàsiques de l'ajuntament per regular el pròsper sector dels apartaments llogats per dies a turistes a Barcelona. A falta del decret de la Generalitat que permeti fixar una normativa definitiva, l'ajuntament ja té enllestida una mesura de govern que avui presentarà i que obliga els que vulguin donar ús turístic a les seves vivendes a obtenir una llicència provisional mitjançant un comunicat. Aquells que no es legalitzin podran pagar sancions de fins a 30.050 euros i ser precintats, mentre que els que generin molèsties podran ser castigats amb multes de 1.800 a 15.000 euros.
El cas de Ciutat Vella, que concentra el 41% dels pisos amb usos turístics de la ciutat, serà molt més restrictiu. Només es podran regularitzar els 669 que ja estaven inscrits al registre de la Generalitat i van sol.licitar la llicència de canvi d'usos --segons va indicar el pla d'usos del districte-- abans del 2007.

Llegir article

2 comentaris:

aigua al coll ha dit...

Els pisos turístics, un negoci regulat

L'Ajuntament donarà els permisos per obrir apartaments, menys a Ciutat Vella, on els ha limitat

ROSA DÍAZ. Barcelona
Com qualsevol botiga o negoci, establir un apartament turístic a Barcelona requerirà una llicència municipal d'activitat econòmica. L'Ajuntament, a més, adquireix el dret a inspeccionar i controlar el funcionament d'aquests establiments. I a sancionar-los o precintar-los si molesten o incompleixen les normes. De moment, fins que la Generalitat dicti un decret en què estableixi els requisits que han de tenir aquests pisos, el consistori atorgarà llicències provisionals. A tots els districtes menys a Ciutat Vella, on l'actual pla d'usos limita l'obertura de més apartaments. De fet, a Ciutat Vella han de cessar l'activitat 533 pisos.


+ Queixes pels apartaments turístics en un bloc de pisos del Poblenou. Foto: ORIOL DURAN

L'Ajuntament de Barcelona va presentar ahir en societat la mesura de govern amb què abordarà els problemes de convivència que generen els denominats habitatges d'ús turístic arran de la tipificació que en fa la llei del dret a l'habitatge. D'entrada se'ls atorga la mateixa categoria que a qualsevol altre negoci, i per tant, estaran regulats i vigilats per l'administració local. I per tant, serà l'Ajuntament l'ens que distribuirà els permisos per fer-los funcionar. L'objectiu de la mesura el va explicar ahir l'alcalde, Jordi Hereu: «Hem de fer compatible el desenvolupament econòmic amb el benestar i la qualitat del vida dels residents.» I va sentenciar: «O hi ha unes regles del joc, o Barcelona dirà no a determinades activitats.»

De moment el consistori només ha establert tres condicions per engegar aquest tipus de negoci a la ciutat: el pis ha de disposar de cèdula d'habitabilitat. El nombre de persones que hi poden pernoctar no ha de superar el que determina aquesta cèdula. I per acabar, s'ha de comunicar a la comunitat de veïns l'establiment del negoci, així com les dades de l'empresa explotadora. Com es fa quan s'obre una botiga o un bar als baixos d'un immoble. Amb aquests requisits s'atorgaran llicències amb caràcter provisional i en espera que el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat elabori un decret que establirà els requisits que hauran de tenir els pisos turístics. Amb el decret, l'Ajuntament podrà afinar més els condicionants dels permisos.

L'obertura d'apartaments turístics, per tant, és possible a tot Barcelona amb aquests requisits excepte a Ciutat Vella, on una regulació urbanística, el pla d'usos, ja limita el nombre d'establiments d'aquestes característiques que poden funcionar. L'Ajuntament ja hi té detectats 533 pisos que hauran de cessar l'activitat turística immediatament. D'aquests, dotze no tenen cap mena de permís. Els altres 521 estaven inscrits en el Registre d'Empreses d'Activitats Turístiques de la Generalitat, però quan el 2005 Ciutat Vella va aprovar el pla d'usos que actualment està en vigor i els va instar a tramitar una llicència de canvi d'ús, per adequar-se a la normativa del districte, no ho van fer. Ara també hauran de tancar, i per tant a Ciutat Vella només poden funcionar 669 pisos turístics, els permisos dels quals estan en procés de tramitació. Això serà així almenys fins a la pròxima revisió del pla d'usos.



MULTES I PRECINTAMENTS
La regulació de l'activitat aporta també a l'Ajuntament una eina per poder actuar amb més contundència davant dels problemes que pugui generar aquesta activitat. Un apartament turístic que funcioni sense llicència rebrà una multa de 30.050 euros i se li obrirà un expedient que podria acabar amb el precintament.

Als establiments amb llicència que molestin també se'ls podrà sancionar amb multes d'entre 1.800 i 15.000 euros. Els veïns amb problemes podran adreçar-se a les oficines municipals d'habitatge per formular les seves queixes, i per activar així els processos d'inspecció.

L'Ajuntament té pendent constituir un operatiu específic i elaborar un protocol per actuar amb celeritat contra els pisos turístics que generin conflictes o funcionin il·legalment.

aigua al coll ha dit...

Ciutat Vella - 1.190 pisos. 386 en blocs sencers, 804 amb veïns

Eixample - 658 pisos. 166 en blocs sencers, 492 amb veïns

Sant Martí - 193 pisos en finques amb veïns

Gràcia - 126 pisos, 49 en blocs sencers, 77 amb veïns

Sants-Montjuïc - 114 pisos, 18 en edificis sencers, 96 amb veïns

Horta-Guinardó - 101 pisos, 28 en blocs sencers, 73 en blocs amb veïns

Sarrià-Sant Gervasi - 83 pisos, 42 en blocs sencers, 41 en blocs amb veïns

Les Corts - 61 pisos, 25 en blocs sencers, 36 en blocs amb veïns

Sant Andreu - 10 pisos en finques amb veïns

Nou Barris - 1 apartament en una finca amb veïns

Agrupar-los en blocs específics




A Ciutat Vella es van escampar com bolets els pisos turístics fa uns cinc anys. Un negoci fàcil i emergent, descontrolat i en molts casos conflictiu, que va posar en alerta el districte. A falta de cap altra eina legal, Ciutat Vella va utilitzar el pla d'usos per aturar la primera envestida. A còpia d'inspeccionar va descobrir milers de pisos que operaven a través d'internet i al marge de les agrupacions empresarials del sector. Pisos tan sobreexplotats que minaven la convivència. Ciutat Vella ha fet 975 inspeccions per queixes de veïns. 1.190 pisos més els ha inspeccionat perquè estaven inscrits al registre de la Generalitat. Ara continuen funcionant 1.202 pisos. 580 han cessat l'activitat. N'hi ha 383 que no ha pogut confirmar si funcionen. La regidora del districte, Itziar González, diu que no es vol aturar aquí. Busca la complicitat de propietaris i operadors «per rescatar pisos que estan en comunitats de veïns per fer-los en blocs especialitzats». També confia que els operadors mateixos escolliran usuaris respectuosos amb les comunitats de veïns.