diumenge, 27 d’abril del 2008

Declaració Final de la marxa pel decreixement


Fa 76 dies, iniciàvem aquesta marxa pel decreixement, i en aquest temps de voltes i re-voltes, els problemes han crescut exponencialment:

En aquest temps, el petroli s'ha encarit 25 dòlars més passant dels 90 a més de 115 dòlars. La crisi energètica, conseqüència del pic del petroli, és més present que mai.

Mentre avançàvem, la central nuclear d'Ascó va petir un greu accident, fent arriscar la salut de milers de treballadors i estudiants que s'hi havien apropat desconeixent el perill.

Mentre rondàvem, la crisi alimentària s'ha fet oficial amb les primeres restriccions a EEUU i s'ha fet públic que centenars de milions de persones poden patir de gana per l'augment dels preus dels aliments que han de competir amb els agrocombustibles.

Mentres marxàvem, la crisis econòmica que afecta a l'estat espanyol i a tot el món, s'ha tret la careta i ja és una realitat reconeguda en els mitjans de comunicació.

Mentre pedalàvem, la crisi hídrica ha explotat a Catalunya, en lloc de falses solucions que només mouen el problema d'un territori a un altre, cal dir de nou No als transvassaments i que s'aposti realment per una nova cultura de l'aigua.

Entre voltes i re-voltes, més de 15.000 persones es van manifestar contra la mat a Girona i més d'un miler van marxar per salvar Collserola. Saludem aquestes i moltes altres lluites que persisteixen en aturar les amenaces del creixement enmalaltit.

Entretant, en bici i acompanyats per aquesta furgoneta eléctrica, poc a poc, i superant xàfecs, caigudes i pedregades hem realitzat més de 1500 kilómetres difonent les idees del decreixement econòmic i compartir propostes per aplicar-lo localment a cada comarca.

En aquest recorregut hem intercanviat idees i opinions amb unes 3000 persones, de totes les edats, i més de 200 entitats dels moviments socials a les que hem entrevistat una per una.

Alhora hem conegut i documentat les problemàtiques dels diversos territoris, molts d'ells agredits per les irresponsables polítiques de creixement urbanístic i econòmic del nostre país.

No ens cansarem d'agraïr la gran acollida i bona resposta que hem trobat arreu on ens hem aturat.

Han estat 76 dies, de descobertes, de coneixences i d'aprenentatges impagables que ens han permés veure que les alternatives gaudeixen de bona salut i que som molts més dels que sabíem.

Així hem pogut anar preparant el terreny necessària per construir un moviment social fort que s'organitzi per tirar endavant un altre model de societat. La llavor està sembrada, si ara anem mantenint les plantes, de ben segur que en sortirà un bon fruit.

Per seguir sembrant llavors, convoquem a que fins a finals de juny, la Marxa continui pels barris de Barcelona, les seves comrades i per aquelles poblacions a les que encara no hem arribat fins ara.

I buscant els primers fruits de tot plegat, us convidem a una gran trobada del 4 al 6 de juliol a Santa Maria d'Oló, al Bages, per posar en marxa el decreixement construint contrapoder.

És Temps d'alliberar-nos del poder del sistema dominant, d'organitzar la insubmissió, de reagrupar-nos, de prioritzar les alternatives, i d'interconnectar-les unes amb les altres, de refer la comunitat. És temps de deixar de treballar per l'economia de creixement, i dedicar-nos a practicar el decreixement.

És temps de posar en marxa el decreixement perquè és necessari construir una altra manera de viure i perquè per fer-ho cal que ens organitzem des de baix, tots aquells i aquelles que ho trobem necessari.

No li donguem més voltes, és Temps de re-voltes.

Temps de re-voltes 26 d'abril del 2008