dissabte, 19 d’abril del 2008

COMUNICAT DE L'ASSEMBLEA EN DEFENSA DE L'ALZINAR



El dijous a les 6.45h. vint ecologistes hem entrat al Parc d’Atraccions del Tibidabo

Cinc ens hem enfilat a varies alzines. Els nostres companys han avisat a totes les plataformes en defensa del Tibidabo i Collserola, veïns i entitats adherides a la causa de la defensa del alzinar, que s’han mobilitzat.

A partir de les 7.30 s’havien concentrat molts ciutadans i mitjans de comunicació a la Plaça del Tibidabo, així com nombrosos efectius de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra.El portaveu de l’Assemblea ha fet declaracions explicant el motiu d’aquesta acció, que no és altra que el rebuig popular a qualsevol atemptat contra el medi d’aquest enblemàtic cim del Parc de Collserola i demanar a l’hora l’aturada de la tala de l’alzinar i la retirada del projecte de la muntanya russa.

A mig matí la Direcció del Parc d’Atraccions ha improvisat una roda de premsa, repartint una declaració, a les que seguidament responemL'informe que B:SM presenta per a defensar la tala ha estat rotundament rebatut per dos informes (Febrer 2007 i Febrer 2008) de l'eminent biòleg, Dr.Josep Vigo, membre del Institut d'Estudis Catalans, els quals tenen el total suport la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Segons aquests i 7 informes més, qualifiquen aquest alzinar com un ecosistema únic en la vessant solana del cim del Tibidabo i catalogat en la Llista d'Hàbitats d'Interès Comunitari de la UE (LIC), i en la Llista Corine de Catalunya com: Alzinars i carrascars catalano-occitans.

Malgrat que l'Ajuntament insisteix que només es talaran 58 alzines, seran un total de 200 les alzines greument afectades doncs només les 109 pilones de formigó armat de 3 tones cadascuna, que són la base de la muntanya russa, arrasaran gran nombre d'alzines, la resta quedaran greument danyades en les seves arrels, perdent així la nostra ciutat tot un ecosistema. Sobre les que afirmen que seran trasplantades, segons els biòlegs és del tot improbable que una alzina centenària sobrevisqui a un trasplantament. Quant a la plantació de 190 arbres creiem que el decrèpit estat actual de la replantació feta l'any passat amb motiu de la instal·lació de l'atracció Pèndol desacredita aquestes actuacions. La legalitat en la que basen tot el seu projecte (Pla General Metropolità) és predemocràtica (1976). Els problemes mediambientals d’avui fan imprescindible un replantejament d’aquest cos legislatiu i totalment anacrònic, així com la participació real i la corresponsabilitat ciutadana. Per altra banda veiem com al ple municipal, la minsa democràcia és engolida per les ”empreses municipals“ que tiren pel dret sense comptar amb la majoria i amb el rebuig clamorós de la ciutadania. Aquest alzinar centenari és únic i insubstituïble en el vessant assolellat del cim Collserola i posseeix el seu propi ecosistema.

No poden coexistir el valor ecològic, social i emblemàtic i sobre tot pedagògic d'aquest alzinar, amb una tan devastadora atracció. El termini de resposta dels recursos administratius venç el pròxim 26 d'abril, per tant els terminis no estan sent respectats. No es tracta només del gravíssim fet de talar 30 o 200 alzines centenàries i catalogades sinó que és un pas més per part de les insostenibles i anacròniques polítiques de gestió del territori i la prepotència de les “nostres autoritats”. És per això que aquesta acció de resistència l'hem portat a terme en una aliança de diferents grups locals involucrats en la defensa de Collserola. Són molts els espais afectats de la Serra als quals el retalls del projecte de Parc Natural són del tot insultants i per això hem decidit unir les nostres forces per a protegir la Serra de més agressions. Són moltes les lluites, reunions i els processos de “participació”, fruit sempre de la pressió de la societat civil, en las que hem constatat la perversitat de les lleis urbanístiques. Hem vist passar sòls qualificats de zona verda a equipaments i com, en aquestes amb caràcter assistencial, s’han construït vivendes. Tot indica que la pressió vers les zones naturals de Collserola viu una gran ofensiva per part d’aquells que haurien de garantir el seu futur. En uns moments crítics d’alerta nacional per sequera, es fa del tot injustificable la devastació d’aquest alzinar doncs és per tots sabut que els boscos atreuen les pluges, retenen humitat i regulen el clima. És doncs també una qüestió de salut pública.

Amb quina credibilitat podem demanar solidaritat d’altres comarques quan aquí, al Cim de Collserola devastem els nostres propis recursos? L'objectiu de detenir la tala d'arbres en el dia d'avui s'ha assolit. Amb aquest acte simbòlic hem demostrat a la resta de ciutadans que hi ha persones compromeses disposades a realitzar accions per tal defensar Collserola de forma decidida , i animem a tots a participar de forma activa en pro d’un futur comú en harmonia amb la natura.

ASSEMBLEA EN DEFENSA ACTIVA DE COLLSEROLA
Tibidabo, 17 d’abril 2008

http://www.collserola.org/index_tibidabo.html

1 comentari:

Anònim ha dit...

Més crispació

El ple municipal de Barcelona va reproduir ahir una situació que ja comença a ser habitual: el rebuig de Jordi Hereu als acords que s'aproven a l'Ajuntament sense el seu vistiplau. Aquesta vegada, però, l'objecte de la picabaralla ha estat la muntanya russa que es vol construir al Tibidabo, una polèmica obra que enfronta el consistori amb veïns i oposició pel model de parc d'atraccions, i que ahir va elevar el to de la crispació a un nivell mai vist amb un intercanvi d'insults i amenaces entre CiU, ERC i PSC.

L'origen de l'enfrontament va ser la iniciativa que els tres grups de l'oposició van aprovar i que instava l'alcalde a paralitzar el projecte de construcció de l'atracció. Tanmateix, el rerefons de la moció era denunciar una vegada més l'incompliment del govern en minoria de les decisions que s'aproven en els òrgans municipals. En aquest cas, al ple del districte de Sarrià-Sant Gervasi i a la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament.

Tant CiU com PP i ERC no van estalviar les crítiques a l'alcalde. "En democràcia el que es fa és aturar el projecte, revisar-lo i negociar-lo", va assegurar el líder convergent. A més, Xavier Trias va tornar a advertir Hereu que el portarà als tribunals i no va dubtar a acusar el primer tinent d'alcalde, Carles Martí, de "fer el fatxa".

Tanmateix, tot i que populars i republicans comparteixen amb CiU els retrets a l'alcalde -Alberto Fernández va titllar-lo de "dèspota il·lustrat" i Jordi Portabella el va acusar de fer "mala pràctica política"- ni uns ni altres acompanyaran Trias en la seva aposta per la via judicial.

El fet que s'hagi dotat Patsa -l'empresa pública que gestiona el parc del Tibidabo- de la capacitat de decisió per tirar endavant el projecte al marge dels acords polítics va fer enfadar molt Portabella. No només va avisar Hereu que no compti amb ERC per governar si continua amb aquesta pràctica. També el va amenaçar amb "desplaçar la batalla a les empreses municipals".

Martí va no va dubtar a respondre amb la contundència que el caracteritza. A Trias el va titllar de "fatxenda" i "de fer el ridícul presentant una moció que és una cortina de fum", i a Portabella li va recordar en clau irònica que "si fos al govern potser podrien haver canviat el projecte". Mentrestant, Hereu només va intervenir en la disputa per reiterar una vegada més que el projecte seguirà endavant perquè "compleix les garanties".

I pel que fa ICV-EUiA, si fins ara havia intentat mantenir-se al marge de la trifulga amb una postura ambigua, ahir no va tenir més remei que posicionar-se a favor del projecte repetint fil per randa els arguments donats pel PSC per justificar la tala de les alzines centenàries.


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 36. Dissabte, 19 d'abril del 2008