dijous, 14 de febrer de 2008

14 de febrer, presentació del llibre "La ciudad mentirosa" amb Manuel Delgado


El proper dijous 14 de febrer, Manuel Delgado, professor de la Universitat de Barcelona, presentarà el seu darrer llibre a La llibreria Sirga.: “La ciudad mentirosa. Fraude y miseria del ‘Modelo Barcelona’“, a quarts de vuit del vespre a La Barraqueta (c. Tordera, 34).

Delgado ens planteja una ciutat, Barcelona, plena contrastos que oscil·la entre la llum i la foscor.

D’una banda, polítics i urbanistes projecten la imatge d’una ciutat cosmopolita que mira al futur, sotmesa a un permanent procés de canvi, que “progressa”, per seguir seduint turistes i agents econòmics. De l’altra, el “Model Barcelona” s’ha convertit també el model de la gran impostura. Els processos de transformació urbana s’han dirigit a reforçar la materialització de la ciutat-poder, projectada d’esquenes a les problemàtiques socials, a la millora del benestar dels seus habitants i a les seves ànsies de justícia i llibertat.

Tal i com afirma l’autor, el “Model Barcelona” és “el fracàs d’una ciutat que s’eleva cega enfront les misèries que alberga, sordmuda davant les exclusions que genera sense parar” on la desigualtat, l’exclusió i l’anomia continuen emergint a la superfície a pesar de les voluntats d’emmascarar-les.

Manuel Delgado és editor de: Antropología social (1994), Ciutat i immigració (1997), Inmigración y cultura (2003) i Carrer, festa i revolta (2004), i autor dels llibres: De la muerte de un dios (Barcelona, 1986), La ira sagrada (1991), Las palabras de otro hombre (1992), Diversitat i integració (1998), Ciudad líquida, ciudad interrumpida (1999), El animal público (Premio Anagrama de Ensayo, 1999), Luces iconoclastas (Barcelona, 2001), Disoluciones urbanas (2002), Elogi del vianant (2005) i Sociedades movedizas (2007).