divendres, 11 de març del 2011

Trobada amb Amada Pedrola



Avui 11 de març ve a la Barceloneta Amada Pedrola i Valero, la filla pòstuma del milicià Miquel Pedrola, mort al front d’Aragó l’any 1936. La trobada d’Amada Pedrola amb la seva família paterna tindrà lloc a la Biblioteca de La Fraternitat a les 18.30 h. L’acte comptarà també amb Dani Cortijo, l’historiador que ha dut a terme la investigació del cas Pedrola juntament amb Pino Suárez i els veïns de la Bar...celoneta que s’han unit per conservar la pintada.

Amada Pedrola va ser localitzada a la ciutat de Limoges (França) el passat 28 de gener, quan Dani Cortijo va rebre un mail en què la mateixa Amada es mostrava impressionada per tot el que s’havia fet al barri per preservar les lletres de la pintada. La filla pòstuma de Miquel Pedrola, absolutament commoguda, ha mostrat molt d’interès per conèixer aquells que s’han mobilitzat per mantenir viva la memòria del seu pare: "vull tornar a Barcelona i espero trobar-me amb una part del meu passat". Pedrola explica que la seva mare, Maria Valero, li havia parlat del seu pare, li deia que havia estat molt valent, "però mai hagués pensat que encara seguís viu el seu record".
 

Segons Cortijo "trobar la filla de Miquel Pedrola ha estat una gran emoció per ambdues parts i el colofó perfecte per acabar de tancar la investigació" Recorda Dani Cortijo que "ha estat una llarga recerca en què es partia gairebé des de zero, no hi havia gaires dades de Miquel Pedrola ni molt menys es tenia constància que tingués cap fill o filla". 

Ja feia un parell de mesos que Cortijo i Suárez juntament amb els veïns de la Barceloneta i la neboda de Pedrola, van posar-se en contacte amb l’ambaixada
francesa per tal de localitzar Amada Pedrola, amb qui mai havien tingut cap contacte. Finalment va ser una estudiant francesa que realitzava una tesi sobre les dones del POUM qui, a través del blog altresbarcelones.com, es va assabentar del rebombori ocasionat a la Barceloneta arran de la pintada. Aquesta va avisar Amada Pedrola de tot el que havia passat els darrers dos anys al voltant de la figura del seu pare. 


El cap de setmana del 5 i 6 de març Amada, serà acompanyada per Cortijo, Suárez i la seva cosina Carmen en un viatge de la Barceloneta al front d’Aragó per conèixer els escenaris dels últims dies de vida del seu pare.

TROBADA AMB AMADA PEDROLA I VALERO

 --- >Divendres 11 de març 2011 18:30 Biblioteca La Fraternitat c/ Comte Santa Clara 8 (Barceloneta), BARCELONA
PARTICIPANTS:
- Ma. Pino Suárez (historiadora i veïna de la Barceloneta) 

- Dani Cortijo (historiador iniciador de la recerca) 
- Carmen Pedrola (neboda de Miquel Pedrola)
- Amada Pedrola (filla de Miquel Pedrola)

La trobada és oberta a tothom i comptem amb vosaltres, veïns. Es farà un passi de vídeos, hi haurà una exposició i finalitzarà amb un pica-pica.
Barcelona, 25 de febrer de 2011


:: 1937 Es fa un homenatge a Miquel Pedrola a la Plaça de la Barceloneta i es canvia el nom del carrer Sant Miquel pel de "carrer de Miquel Pedrola" en honor seu. 


:: 1939 En acabar la guerra civil, els franquistes cobreixen la pintada per tal d’esborrar qualsevol marca republicana.


:: 2008 Dani Cortijo redescobreix la pintada "carrer de Miquel Pedrola". S’inicien les mobilitzacions per rehabilitar la pintada, ja que corre perill de perdre’s a causa de les obres de la façana del mateix edifici.


:: 2009 TV3 emet una peça sobre la pintada. Carmen Pedrola (neboda) s’assabenta de l’existència de la pintada i la mobilització veïnal i aporta nova informació al cas, com la de l’existència d’una filla. 


:: 2010 Rehabilitació de la pintada i acte d’homenatge a Miquel Pedrola.
 

:: 2011 Es localitza la filla de Miquel Pedrola, Amada Pedrola, que aporta nova informació al cas: Maria Valero, la mare i promesa de Miquel Pedrola va morir el maig de 2010.

:: 11/3/2011 LAFAMÍLIA PEDROLA ES RETROBA A LA BARCELONETA AMB LA FAMÍLIA I ELS VEÏNS QUE HAN RECUPERAT LA MEMÒRIA DE MIQUEL PEDROLA.