dissabte, 21 de febrer del 2009

Cap a la primera assemblea d’afectats per les hipoteques impossibles de pagar


La crisi financera global que s’ha estès per tots els mercats i que ha tingut el seu origen en el col·lapse de la bombolla immobiliària d’Estats Units, ha tingut conseqüències molt explícites sobre milers de famílies en el nostre país. La deterioració de l’economia i la consegüent pujada dels tipus d’interès han coincidit a l’Estat espanyol amb la finalització d’un model d’acumulació basat en la construcció urbanística desenfrenada del nostre territori.

Un model basat en l’especulació que ha estat impulsat (i del que s’han beneficiat) influents agrupacions econòmiques i financeres i que ha provocat un desproporcionat increment dels preus de l’habitatge. Alhora, paradoxalment, Espanya s’ha convertit en el país de la UE amb més habitatge per cada mil habitants i amb més habitatges buits (més de tres milions).

Aquest model va fomentar l’adquisició d’habitatge en règim de propietat concedint préstecs hipotecaris amb baixos tipus d’interès i que ja llavors comprometien un percentatge molt elevat dels ingressos del nucli familiar. Aquesta va ser la destinació de molts espanyols però també de molts estrangers, als quals se’ls va dificultar l’accés a l’habitatge de lloguer, exigint-los lloguers més alts i avals i nòmines de les quals no sempre disposaven.

A l’espectacular augment dels tipus d’interès i al consegüent increment de la quota hipotecària, cal afegir un augment considerable de l’atur (sobretot en sectors vinculats a la construcció però també en altres sectors on s’ha aprofitat la crisi per a aplicar reduccions de plantilles) que ha provocat un fort endeutament a les famílies. Moltes d’elles ja es troben desbordades per aquesta situació, no poden afrontar el pagament del seu habitatge, algunes s’han declarat en concurs de creditors o bé estan a l’espera de l’execució de la hipoteca i la pèrdua de la seva llar.

Davant aquesta situació els governs estan realitzant injeccions econòmiques milionàries sustentant amb diners públics als bancs i entitats financeres, precisament els principals causants de la situació actual. Aquesta situació contrasta amb les mesures tèbies que implanta el Govern Central per a les famílies que no poden pagar la hipoteca. Mesures que no impliquen en cap cas una reducció del deute pendent sinó el seu ajornament i al que caldrà sumar els interessos acumulats (la coneguda “moratòria” de les hipoteques subprime espanyoles).

Davant l’augment dels tipus d’interès, els preus abusius dels habitatges, la falta de crèdit i una situació laboral cada vegada més inestable, pagar les quotes de les nostres hipoteques s’ha convertit en una cosa irrealitzable. Les mesures del govern central i autonòmic, encara que poden ajudar en algunes situacions, continuen deixant-nos en una situació d’indefensió davant les entitats bancàries.

Davant aquesta situació d’indefensió, moltes famílies han començat a organitzar-se per a defensar els seus drets. Diferents grups en diferents llocs d’Espanya han començat a reunir-se per a trobar solucions col·lectives a les seves situacions, compartir recursos (com per exemple advocats), establir xarxes de suport mutu i impulsar mobilitzacions perquè aquesta situació de vulneració d’un dret bàsic com el de l’habitatge no es faci de manera impune.

Diferents persones amb el suport de col·lectius que defensen el dret a l’habitatge, advocats i grups de famílias afectades per l’impagament de les hipoteques convoquem una reunió informativa a totes aquelles persones que no puguin pagar la hipoteca per a defensar els nostres habitatges familiars.

A això us convidem els pròxims dies 21 (a Terrassa) i 22 (a Barcelona). Assistiran membres del blog “Colgados por la hipoteca” i grups d’afectats de Madrid amb els quals compartirem la seva experiència dels últims mesos i podrem pensar estratègies per a sortir d’aquesta situació que ens està ofegant.

Convocatòries:

TERRASSA - 21 de Febrer 2009 (Dissabte) Ateneu Candela, c/ Sant Gaietà, 71-73, a les 18 h.

BARCELONA - 22 de Febrer 2009 (Diumenge) c/ Marquès de Barberà, 9 Entresòl (metro Liceu), a les 16 h.

Blog de Afectados por las Hipotecas Imposibles de Pagar

1 comentari:

Anònim ha dit...

Españolito medio en 2003: "ahora mi piso vale el doble, lo vendo y me compro un chalé... además el banco me da ampliación de hipoteca y reunifico gastos, así hago reforma y cambio de coche"

Españolito medio en 2009:
"toy bajo un puente pasando frío y calidades, 'na ayuda por favorrr..."