dimecres, 4 de novembre del 2009

Diumenge es va ensorrar una casa de la Barceloneta

Torna l'aluminosi?

Dinou anys després de declarar-se a Barcelona el primer cas d'aluminosi que es va saldar amb una dona morta, diumenge hi va haver un nou ensurt al barri de la Barceloneta. Una biga del terrat de la finca número 29 del carrer Pontevedra va cedir i es va ensorrar el sostre del tercer pis d'una casa centenària en la qual es va fer una remunta fa uns 40 anys, que es quan es construïa amb ciment aluminós .

"Ja s'havia fet fosc i érem a casa. A dalt del terrat hi havia un home i el seu nen que estaven estenent la roba. Vam sentir un soroll i el terrat va caure damunt del pis del costat del meu", explica l'Encarna, la veïna del tercer pis que, amb catorze persones més, van ser desallotjada pels bombers. Tretze afectats s'estaran a l'Hotel Catalonia a càrrec de l'Ajuntament durant quatre dies. Les plantes baixes, que corresponen a la part més antiga de la finca, no han estat desallotjades.

A falta de la confirmació oficial que probablement faran avui els serveis tècnics municipals, els bombers ja van avançar diumenge que es tractava d'una biga afectada per aluminosi, que és una degradació dels materials compostos de sals d'alumini de baixa qualitat.

Aquest nou succés es produeix quan encara falten per arreglar uns 2.000 habitatges en el conjunt de la ciutat afectats per aluminosi. Aquesta xifra és fruit d'un recompte molt minuciós que va fer a finals del 2007 la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i des d'aleshores se n'han arreglat molt pocs. La majoria dels afectats són habitatges del Turó de la Peira, on les negociacions entre els veïns, els promotors immobiliaris i l'administració més que encallades estan enverinades.

La Barceloneta també ha patit altres casos d'aluminosi. El mes recent es el del CEIP Mediterrània del passeig Marítim, que es va haver de desallotjar el 2007. Dos anys abans, també es va descobrir un cas a la cruïlla dels carrers Maquinista i Giné i Partagàs i el 1991 un altre en 37 habitatges d'Almirall Cervera que eren del Patronato Municipal de la Vivienda.

Publicat per Maria Favà en el diari AVUI