dimarts, 11 d’agost del 2009

Tavernes, no; souvenirs, sí

Arribarà un dia que per anar a arreglar el cotxe, comprar un tornavís o una garrafa de vi a granel, els barcelonins hauran d'anar fins a la Zona Franca. O més lluny potser. "El mòbing que l'Ajuntament de Barcelona està fent als tallers i comerços tradicionals està capgirant la geografia urbana". Això és el que diuen, per exemple, els veïns del Poblenou, que veuen com estan marxant del barri els petits tallers de tota la vida pressionats pel projecte 22@, que només permet noves activitats de les considerades netes i relacionades amb el coneixement. Es troben en la mateixa situació els habitants de Ciutat Vella, que veuen amb impotència com les botigues fashion i les de falsos souvenirs substitueixen el comerç de tota la vida. No és una queixa des de la nostàlgia, sinó des del cantó pràctic, de les necessitats del dia a dia.

Una d'aquestes botigues tradicionals que té damunt l'espasa de Dàmocles és la taverna bodega Jané. És al carrer Mestres Casals i Martorell, un dels carrerons estrets i corbats característic del barri de Santa Caterina. El seu cas és el paradigma de la contradicció. Ocupa els baixos de la finca 6 i 8 i des del número 2 fins al 16 totes estan pendents d'enderroc. Fa anys que va començar el procés d'expropiació i només hi queden dos veïns i dues botigues. L'Ajuntament vol enderrocar mig carrer i fer-hi un equipament i una plaça. Als veïns desnonats els van donar habitatge de substitució i el taverner ja està d'acord a marxar, però vol un altre local perquè encara és jove i té intenció de continuar treballant. Demana els baixos de la finca número 18, molt prop del seu local actual, per tal de mantenir la clientela. Però l'Ajuntament diu que no perquè, segons el pla d'usos de Ciutat Vella, no es poden obrir bars nous.

Pere Jordi Jané, l'amo de la taverna, assegura que l'Ajuntament no aplica la mateixa vara de mesurar per a tothom i esmenta els bars de nova planta que s'han obert al barri i que s'han saltat el famós pla d'usos. El mateix ha passat amb les botigues de souvenirs. El districte de Ciutat Vella va prohibir l'any passat obrir-ne de noves, però aquest any se n'ha inaugurat més d'una dotzena.

Però és que, a més, la taverna Jané no és d'abans-d'ahir. En la guia urbana del 1849 que van redactar Manuel Sauri i Josep Matas ja figura una taverna a nom de Narcís Duran al carrer Clavaguera número 8, que és com es deia aleshores el carrer Mestres Casals i Martorell. I podria ser que l'establiment existís d'abans i tot. La família Jané regenta l'establiment des de l'any 1960. Pere Jordi Jané ha continuat la tradició de l'establiment, que fa l'olor càlida de les bótes de vi i és un lloc de trobada dels veïns del barri, i d'aquesta feina n'està molt satisfet. Ara ha decidit recollir signatures entre els parroquians a veure si estova així la postura inamovible de l'Ajuntament.

Publicat per Maria Favà en el diari AVUI

1 comentari:

diari de bcn. blog ha dit...

Un parell de notícies d'avui d'El Periódico (diari gens sospitós de crític amb els poders establerts):

Primera notícia: la constatació de què Barcelona és can seixanta (per no dir un altre can), pel que fa al turisme, permetent que un bon nombre de turismes vagin sense samarreta pel bell mig de la ciutat.

Segona notícia: una bodega de tota la vida que ha de tancar perquè (a) l'Ajuntament expropia la finca per enderrocar-la i fer uns equipaments i (b) el mateix Ajuntament li impedeix traslladar la bodega emparant-se en una suposada limitació de locals destinats a begudes.

Molt probablement una i una altra situació han seguit canals molt diferents Però agafades en el seu conjunt reafirmen una situació que molts ciutadans ja fa temps que han interioritzat: els ciutadans de Barcelona fan nosa als poders establerts. Si no, com s'explica tantes exigències als autòctons (impostos, àrees verdes, restriccions a l'activitat comercial i profesional...), i en canvi tanta màniga ample pels qui venen de fora?

I si us plau que no em diguin que és per beneficiar el turisme. Si un turista no ve a Barcelona perquè se li fa dur samarreta per la Rambla, se li posa una multa per pixar al bell mig del carrer, o ha de pagar 1 euro d'impost turístic per nit d'hotel... millor que no vingui.