diumenge, 21 de juny del 2009

DELINQÜÈNCIA EN UNA ZONA TURÍSTICA

La Barceloneta tindrà vigilància policial durant les 24 hores


ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Molts veïns i comerciants ja no poden més, fins i tot els primers parlen de possibles mobilitzacions si el districte no posa més mitjans per evitar escenes habituals del seu barri, la Barceloneta, on diàriament no és difícil captar imatges com les que acompanyen aquesta informació. Els furts a la platja, com la proliferació de venedors ambulants, són una constant amb l’arribada del bon temps i el consegüent augment de visitants a la zona, especialment de turistes, però també és habitual, diuen els seus habitants, no poder dormir a les nits perquè diversos col·lectius s’apropien d’espais públics on es munten diàriament festes fins a altes hores de la matinada. Ciutat Vella, davant d’això, respon que ha preparat un pla de xoc que inclourà a partir del dia 1 de juliol el patrullatge les 24 hores de Mossos i Guàrdia Urbana per les zones més conflictives i la presència, per primera vegada, d’un equip d’agents cívics coordinats amb la policia i el departament d’Acció Social, àmbits als quals derivaran els problemes que detectin.
A tot això s’hi suma, també des d’aquesta mateixa data, l’obertura de la reivindicada Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) dels Mossos, en un local que s’està acabant de condicionar al número 25 del carrer de l’Almirall Cervera, molt a prop de la platja. Aquest espai, alhora que serà el lloc on les víctimes de delictes podran posar denúncies, «reforçarà la confiança dels veïns», segons va explicar ahir a aquest diari la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, que va avançar que neix amb la vocació de funcionar cada dia de l’any (des de les 9.00 fins a les 20.00 hores), i no només en èpoques de més conflictes.

FESTES I BARALLES / L’augment de presència policial a les platges, posat en marxa des d’aquest dilluns passat amb l’operatiu municipal d’estiu, no ha pal·liat els conflictes en moltes places. Encara que sí, reconeixen alguns veïns, que ha dissuadit petits delinqüents coneguts al barri, que, expliquen, ja no s’acosten tant a les platges per robar als banyistes despistats. Però sí altres, i cada vegada en un nombre més gran. I entre aquests altres, els dos de la sèrie fotogràfica de dalt, unes imatges captades dimarts a les 8.30 hores i que han servit als Mossos per identificar els dos delinqüents, que van ser localitzats aquell mateix dia a la Barceloneta i traslladats a comissaria, on van prestar declaració i van reconèixer el robatori. Es tracta de dos homes marroquins, de 25 i 40 anys, tots dos amb antecedents. La seva manera d’actuar va ser l’habitual a la platja. En equip. Mentre un d’ells vigila que no hi hagi presència policial o que s’allunyin els agents (testimonis de l’incident van veure passar fins a tres vegades els Mossos), l’altre aprofita el descans de la confiada víctima per sostreure-li totes les seves pertinences. A aquests delinqüents els Mossos els han imputat una falta per furt, el càstig per sostreure per valor de menys de 400 euros. El problema, expliquen fonts policials, és que la víctima no ha presentat cap denúncia. Si la suma hagués superat aquests 400 euros ja es tractaria d’un delicte, no d’una falta.

RECUPERAR LES PLACES / I malgrat que els veïns diuen que els robatoris són el pa de cada dia a les platges, assenyalen com a principal font de conflicte algunes places del barri, una situació que Ciutat Vella intenta millorar amb la programació d’activitats per a veïns en alguns d’aquests espais, amb la finalitat, explica la regidora, que els veïns els recuperin i se’ls tornin a fer seus. I també preocupa --segons explica la presidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Àngels Simarro, que assegura estar farta de la «degradació de la zona» i no descarta mobilitzacions si el reforç que es posarà en marxa no pal·lia la situació– que durant els últims mesos han augmentat els robatoris en pisos i comerços de matinada. Fonts policials tenen constància que han crescut aquests delictes, especialment en comerços, i asseguren que els pròxims dies es portarà a terme la detenció de l’autor, que ja ha estat identificat.

Publicat en el diari El Periódico