dijous, 6 de desembre del 2007

Somorrostro



Fins i tot el que pentinem canes ens costa recordar certs indrets de Barcelona que, si no han estat el lloc habitual o proper on s'ha desenvolupat la teva vida, ens sembla de difícil comprensió la seva passada existència. Hi ha vegades que voldríem pensar que mai han existit. Malauradament no ha estat així. Barris marginals com La Perona, Pekin, Trascementiri, Can Tunis... han aixoplugat gent, immigrant tota ella, de pocs recursos culturals i econòmics, on la misèria i les malalties han estat el comú denominador.
No sé perquè passejant pels voltants del Parc del Port Olímpic m'ha vingut a la memòria que allí hi havia un lloc anomenat Barri del Somorrostro. Aquest barri ocupava una extensió molt gran de terreny entre la Barceloneta (Hospital del Mar) i el Bogatell i estava poblat per gent d’ètnia gitana, la gran majoria. Allí hi va néixer la "bailaora" Carmen Amaya i es van rodar moltes escenes de la pel·lícula "Los Tarantos" dirigida per Rovira Beleta.

L'origen d'aquest assentament es calcula ser cap l'any 1882 i la seva desaparició cap l'any 1966 amb motiu de l'inici de l'obertura i perllongació del passeig marítim.

Començava, potser sense saber-ho, la gestació de Barcelona 22@, amb la desaparició del Somorrostro.

Extret de B de Barna

1 comentari:

Anònim ha dit...

El mar no puede ser para los pobres,como lo demuestra la villa olimpica de hoy o la transformacion que se está dando en la barceloneta.y no siento nostalgia por las barracas