dimarts, 3 d’agost del 2010

El 'botellón' a la platja creix i irrita els veïns de la Barceloneta

DAVID PLACER / Barcelona

Botellón a la platja, robatoris i sorolls al barri. Els veïns de la Barceloneta han començat a impulsar una campanya per denunciar les conseqüències negatives que la pràctica del botellón ha portat amb més força aquest estiu als carrers i a les places de la zona. La plataforma Veïns i Veïnes de la Barceloneta acabada de crear, que es reuneix cada setmana per debatre els problemes de civisme i seguretat, ha començat a desplegar cartells i pancartes als balcons per alertar del creixement d'aquest problema amb l'arribada de la temporada turística. «Cada any creix i ja s'està desbordant. Hi ha més botellón, sorolls a la nit i a primera hora del matí», explica un portaveu de l'associació que va organitzar una activitat de creació de pancartes dilluns passat.

El ràpid creixement de les botigues de queviures al barri també ha encès les alarmes entre els veïns que criden al boicot d'aquest tipus de comerços per vendre alcohol fins passada la mitjanit. «No hi ha cap tipus de control dels establiments. On n'obre un, comencen els problemes per als veïns perquè allà hi van tots els turistes que fan botellón a la platja i que després deixen el barri ple d'orins i escombraries», diu Fernando Prieto.
El botellón a la platja és una pràctica que cada vegada està més estesa entre els turistes i els immigrants com una forma d'oci econòmica, encara que també com una nova modalitat de celebracions informals. «Venim per celebrar l'aniversari d'un amic i la setmana que ve farem el mateix amb un aniversari de casament», va dir Luis Francis, un estudiant brasiler que organitzava una cerimònia amb globus i decoració elaborada enmig de la platja dilluns passat. El botellón nocturn es repeteix cada nit des del capvespre fins a la matinada i es dispara els caps de setmana.

VIDRES TRENCATS / Els veïns asseguren que la massificació de turistes al barri ha provocat que la platja tingui un ús gairebé ininterromput les 24 hores i que els serveis de neteja no donin l'abast. «Cada matí que vaig a treballar em trobo ampolles, llaunes, portals pixats. A més, aquest tipus de turista gamberro s'allotja en pisos del barri i causa molts problemes. Els més recents són que els convidats a les festes trenquen els portals per entrar i sortir sense haver de trucar per l'intèrfon», explica una altra veïna.

L'enorme afluència de viatgers al barri també atrau grups de carteristes i lladres. Els veïns ja han denunciat que les bandes operen a tot el barri, generalment amb bicicleta i aprofitant la distracció. «Hi ha locals on arriben amb la mercaderia robada i es reparteixen el botí. Ho veiem cada dia», explica un veí jove d'aquest barri.

La plataforma que lidera la campanya contra el botellón i els robatoris va ser creada a Facebook per un col·lectiu de veïns que consideren que les altres dues associacions (la històrica de veïns i la de L'Òstia) no lluiten per resoldre aquest tipus de problemes.
Article publicat en el diari El Periodico