dijous, 24 de setembre del 2009

Manifest contra l'Hotel Vela

L'elegant urbanisme salvatge col.lapsa l'horitzó de Barcelona.
L'Hotel Vela s'alça sobre l'horitzó marítim de la ciutat com l'últim insult a la ciutadania.
Finalment ens han privatitzat l'horitzó.

En els útlims anys s'ha aplicat cada cop amb més duresa la Llei de Costes i, per tant, la prohibició de construir a menys de 100 m de la línia de mar. Sobre molts edificis construïts dins d'aquest perímetre hi pesa una ordre d'enderrocament. Alhora, el govern català i el consistori barceloní han presumit de fomentar la sostenibilitat i de promoure l'ecosocialisme. No obstant això, el govern municipal va ratificar l'any 2006 (amb els vots del PSC, ERC i CIU) la construcció d'un hotel monumental a 20 m de la costa, construcció aprovada inicialment pel Govern de la Generalitat de CiU l'any 2003.

Es tracta de l'Hotel Vela, un hotel de cinc estrelles i 90 metres d'altura situat al final de la platja de Sant Sebastià que, a més, compta amb 25.500 m2 d'oficines i 4.500 d'instal.lacions recreatives. L'aprovació de la construcció de l'hotel de luxe (en el qual l'habitació més barata costa gairebé 300 euros la nit) es dóna en un moment en què la invasió de la indústria turística ja ha suposat la destrucció del teixit social de Ciutat Vella i l'expulsió directa o indirecta d'un gran nombre de veïns. La crisi immobiliària i financera s'uneix amb una precarietat laboral galopant i el 50% de la població catalana no arriba a cobrar 1.000 euros bruts mensuals. Per altra banda, el barri que farà de porter de la ciutat per als clients de l'Hotel Vela, la Barceloneta, està amenaçat per una gentrificació creixent i un pla urbanístic -el Pla dels Ascensors- que implicarà l'expulsió de més de 1.500 famílies.

La complicitat dels poders polítics (en aquest cas CiU però també PSC i ERC) amb l'Autoritat Portuària de Barcelona i els poders econòmics (Comsa, OHL, Sacresa, FCC, constructores, i Starwood W, empresa hotelera) ha provocat novament una aliança contra les persones que vivim a Barcelona. El Port Autònom de Barcelona és el propietari dels terrenys. I tot i que el Port és una entitat pública, les seves actuacions no estan sotmeses a cap control democràtic, tan sols està obligat a legitimar-se davant els representants dels partits que el gestionen.

Des d'aquest pedestal privilegiat, el Port ha pogut imposar durant els últims vint anys un gran nombre de transformacions urbanístiques (Maremàgnum, Port Esportiu, World Trade Center...), orientades a convertir els espais adjacents al mar en un parc temàtic per a turistes i inversors. Espais, teòricament de domini públic, que sempre han estat venuts al millor postor: grans multinacionals o els amics amb diners. En aquest sentit, l'Hotel Vela és l'últim capítol d'aquesta tirallonga d'abusos comesos pels partits governants contra els qui sobrevivim a la seva Barcelona i intentem construir-ne una de pròpia.

La construcció de l'Hotel Vela implica també la destrucció dels últims trossos de la platja que la gent havia fet seus, com la tradicional platja nudista de Sant Sebastià. També aniquila indirectament el moll dels pescadors, ànima del barri de la Barceloneta. Novament l'espai públic, la platja, l'espigó, les onades, es privatitzen per tal que uns quants obtinguin beneficis mentre la resta mirem com ens roben fins i tot l'horitzó.

A aquells que ens han robat la ciutat i les seves mil vides, la platja i les onades, els "xiringuitos", el "rompeolas", el nudisme i la pesca i, ara, finalment, l'horitzó, els exigim:

* La suspensió de les obres de l'hotel i de les infraestructures adjacents.
* L'anul.lació de les concessions atorgades per a l'explotació de l'hotel i la resta d'infraestructures.
* L'enderrocament de l'hotel i la conversió dels terrenys en un espai realment públic per a la ciutadania de Barcelona.
* La reforma del model de gestió del Port Autònom per tal de garantir-ne d'una vegada per totes la transparència i el funcionament democràtic.
* Ni un hotel més a Ciutat Vella.

Mira també:
http://www.hotelvelabarcelona.com
http://www.youtube.com/watch?v=NdYgBY7kgDg