divendres, 3 d’octubre del 2008

ESPAI URBÀ, ESPAI CIUTADÀ

De 13 a 17 d’octubre de 2008
Mentre les ciutats del segle XXI competeixen a escala internacional per fer-se atractives per a un mercat de visitants i inversors –amb unes administracions que aposten per un urbanisme homogeni al servei del capital, i que s'obliden de les necessitats reals dels que hi viuen-, molts dels seus habitants s'organitzen per a fer valer els seus drets davant de plans urbanístics que els gentrifiquen, i molts altres intenten gestionar les seves vides dintre d'una ciutat que no atén les seves necessitats. "Espai urbà, espai ciutadà" ofereix un debat sobre la ciutat contemporània des de la perspectiva de l'acció dels seus habitants, representada per iniciatives ciutadanes i projectes socioculturals d'Alemanya i Catalunya que ens parlaran tant del context sociopolític en el qual sorgeixen, com de les seves formes d'entendre la vida a la ciutat.
Dilluns 13 d'octubre
Implicació sociopolítica de les transformacions urbanístiques de les ciutats i importància dels moviments socials
Manuel Delgado, antropòleg
Andrej Holm, sociòleg

Dimarts 14 d'octubre
Participació ciutadana en la transformació urbanística de les ciutats
Media Spree versenken!, iniciativa veïnal en contra de la urbanització de la ribera del riu Spree a Berlín.
Associació de veïns l’Òstia i la Plataforma d'afectats en defensa de La Barceloneta, iniciativa veïnal contra l'execució del “Pla dels ascensors” al barri La Barceloneta

Dimecres 15 d'octubre
Dret a l'habitatge i desobediència civil
Mietshäuser Syndicat: Sindicat d'habitatges de lloguer, un sistema d'accés a l'habitatge que evita el sector immobiliari
PHRP -Promoció d’habitatge realment públic-, un sistema d'accés a l'habitatge que lluita contra el mobbing i l'especulació, i ofereix espais socials crítics a la ciutat.

Dijous 16 d'octubre
Reptes socials i de gestió de recursos de la ciutat contemporània
Hort Intercultural de Neukölln, iniciativa berlinesa per al cultiu ecològic de terreny urbà i pràctica comunitària d'integració social.
Can Masdeu, centre social de la serra del Collserola i exemple d'ecologia aplicada i solidària. Comparteix el cultiu ecològic dels horts i la gestió dels recursos naturals de la terra amb els veïns de la zona.

Divendres 17 d'octubre
Producció cultural i creació d'espais i identitats comunitaris
Mathias Heyden, fundador de ISPARA (Institut d'estratègies d'arquitectura participativa i apropiació d'espais)
Sitesize, plataforma de projectes basats en la col·laboració que tracten problemàtiques de la metròpolis contemporània

Tots els actes es duen a terme a la seu de l'Institut Goethe. Les sessions seran de 19h a 21h excepte el dia 13 d'octubre que el debat començarà a les 19.30h.