dilluns, 18 de febrer del 2008

Ajudem a salvar el fals pebrer


El pebrer bord
de l'Institut Italià de Cultura de Barcelona


Al Passatge Méndez Vigo numero 5 de Barcelona, al davant mateix de l'Institut Italià de Cultura, hi ha un fals pebrer o pebrer bord (Schinus molle) esplèndid, gran i bell, el qual ha fet companyia durant molts d’any a la gent de totes les edats que han sovintejat aquest indret, i que ha estat i és encara un referent important, l'edat d’aquest arbre emblemàtic podria rondar els 70 anys. El juny de l’any passat aquest arbre va sofrir l’amputació d'una arrel i des de llavors va començar a caure i amenaça a malmetre el terra i la paret que l’envolten. El Director de l'Institut ha decidit tirar pel dret i volen abatre l'arbre el dimarts que ve dia 19 de febrer. Per la tala del fals pebrer tenen un pressupost de 1.400 Euros. Però hi ha alternatives que permetrien salvar l’arbre i que podrien costar menys de la meitat de diners que no pas tallar-lo. L’estat de l’arbre fa que calgui actuar ràpidament, potser caldria fer una reestructuració de la capçada eliminant el brancatge més pesant i posant-hi algun tipus de sustentació. D’aquesta manera segurament que podríem gaudir d’aquest arbre una bona colla d’anys més. No obstant això la direcció de l'Institut ha decidit tirar endavant amb la seva decisió d’eliminar l’arbre, al·legant que ja té el permís de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona. En aquest indret ja hem dit que hi ha l'Institut Italià de Cultura, almenys des de l'any 1950, i davant d'ell hi ha el Liceu Italià, lloc on centenars de nois cada any s’han educat i han crescut sota l'ombra d'aquest pebrer bord. A l'Institut de Cultura aprenen italià centenars d'estudiants cada any, s'hi dóna també classe de gastronomia italiana i nombroses altres activitats, com conferències i pel·lícules. Al final del franquisme es feia cua sota el pebrer per veure pel·lícules que el franquisme havia prohibit. Per a molta gent aquest arbre és un arbre de la llibertat on s’han aixoplugat durant molts anys unes activitats que en aquest país no es podien fer. Els arbres són moltes coses i aquest arbre és i ha estat un referent important per a molta gent. Seria molt lamentable que la intenció d’abatre aquest arbre es portés a la practica, i per això demanem, ja que es possible fer-ho, que es faci tot el que calgui per a salvar-lo.


Ajudem a salvar el fals pebrer
‘Amics arbres · Arbres amics’ ja ha demanat a la direcció de l'Institut Italià de Cultura i a l’Ajuntament de Barcelona que facin tot el que sigui possible per salvar el fals pebrer. A tots vosaltres, amics i amigues que ens llegiu, us demanem que us afegiu a la nostra petició. Aquí sota us posem un possible redactat de petició i les adreces electròniques on s’haurien d’enviar amb la màxima urgència. Cal fer tot el que sigui possible per tal de salvar el fals pebrer de l'Institut Italià de Cultura de Barcelona. Salveu el fals pebrer de l'Institut Italià de Cultura
Senyor Director de l'Institut Italià de Cultura, Hem sabut que voleu fer tallar el pebrer bord que hi ha al jardí del Passatge Méndez Vigo 5. Donat que és un arbre bell i antic, emblemàtic, molt característic i que dóna personalitat al passatge, us demano que trobi una alternativa viable a la mort de l'arbre, de forma que no s’associí la cultura italiana amb la manca de cura dels arbres. Ben cordialment. Salveu el fals pebrer de l'Institut Italià de Cultura
Ajuntament de Barcelona, Hem sabut que heu donat permís per tallar el pebrer bord del Passatge Méndez Vigo número 5, a l'Institut Italià de Cultura. És un arbre sobre el qual caldria actuar d’alguna manera per tal que no malmeti el terra i la paret que l’envolten. Però creiem que cal fer tot el que es pugui per tal de no talar-lo. És un arbre antic, emblemàtic, molt característic i que dóna personalitat al passatge, per això us prego que feu tot el que sigui possible per tal de trobar una solució perquè l'arbre pugui continuar vivint. Ben cordialment.

1 comentari:

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Moltes gràcies pel vostre suport i col·laboració.
Encara no ho em pogut confirmar, però sembla que el fals pebrer es salvarà.
Sembla que l'Institut Italià, l'Ajuntament i Parcs i Jardins s’han desdit de la tala i aplicaran la solució que vam proposar.
Amics arbres · Arbres amics