divendres, 21 de desembre del 2007

Col•lectius, ONGs i moviments socials de Barcelona envien una carta a l’alcalde denunciant els obstacles municipals a la participació ciutadana


Un ampli grup d’organitzacions i moviments socials vam organitzar a Barcelona la Setmana d’Acció contra el Deute Extern. Per a les accions programades al carrer ens vem trobar front un seguit de traves burocràtiques i econòmiques per part de l’Ajuntament de Barcelona, com a conseqüència de l’aplicació de l’Ordenança Cívica. La nostra protesta va ser comunicada a la Regidora de Ciutat Vella. A dia d’avui encara no hem rebut resposta.

Arrel d’aquest fets i considerant que el nostre cas és un entre d’altres en la manca de suport als processos de participació ciutadana per part de l’Ajuntament de Barcelona, es va decidir impulsar una campanya entre diversos moviments, organitzacions i xarxes per fer arribar a l’alcalde una carta col·lectiva amb les demandes de derogació de l’actual Ordenança Cívica i la definició d’una veritable política de participació ciutadana que es construeixi des de l’enfortiment de les organitzacions socials i la defensa dels seus drets tant de manifestació com d’ús i gestió d’espais i béns públics. A sota adjuntem la carta.

Contacte: quideuaqui@moviments.net

CARTA

Excm. Sr. Jordi Hereu i Boher

Alcalde de Barcelona

Volem manifestar la nostra indignació a l’aplicació de la Ordenança Cívica en el que es refereix al dret a l’ús de l’espai públic, així com qüestionar les actuals polítiques de participació ciutadana impulsades per l’Ajuntament.

Des que és aplicada l’Ordenança Cívica, les organitzacions i moviments socials ens trobem amb tot un seguit de traves burocràtiques i econòmiques a l’hora de desenvolupar accions en l’espai públic, limitant els nostres drets de manifestació i participació social . En contraposició, l’Ajuntament afavoreix cada vegada més l’ús de l’espai públic per a interessos privats.

És significatiu que mentre l’equip municipal emfatitza la participació i la relació directa amb els ciutadans amb campanyes com el “Procés participatiu del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2008-2011”; el moviment associatiu afronta cada vegada més la falta de suport municipal . A causa d’aquesta falta de suport s’afebleix el debat crític i el teixit social necessari perquè qualsevol procés de consulta aconsegueixi canalitzar les demandes reals de la ciutadania .

Creiem que un Ajuntament realment participatiu hauria d’obrir vies reals de participació per la societat civil, facilitar aquesta participació donant les eines i mecanismes que siguin necessaris, i no posant traves i obstacles tècnics i econòmics.

Per això, demanem:

La derogació de l’actual Ordenança Cívica per obstaculitzar els processos de participació ciutadana i no resoldre les causes estructurals dels problemes que pretén abordar.

La definició d’una veritable política de participació ciutadana que es construeixi des de l’enfortiment de les organitzacions socials en les seves formes d’expressió i organització; la defensa dels seus drets tant de manifestació com d’ús i gestió d’espais i béns públics. Entenem que el foment de la participació va més enllà dels canals de relació amb l’administració.

Esperem que aquestes demandes siguin escoltades i que l’Ajuntament de Barcelona és replantegi realment quin tipus de participació vol fomentar.

Entitats i col·lectius signants