dimecres, 18 de maig de 2011

Milers d'indignats tornen als carrers en la recta final electoral

La «desobediència civil pacífica» supera el seu origen en xarxes socials i s'expandeix per tot internet

Madrid, amb 3.000 persones a la Puerta del Sol, encapçala les protestes en desenes de ciutats


Ja no són aquelles cadenes de SMS que van congregar centenars de persones davant les seus del PP després dels atemptats de l'11 de març del 2004 i a pocs dies de les eleccions generals. Ja no són aquelles cassolades que ressonaven el 2003 contra la guerra de l'Iraq. És la força d'internet, amb Facebook com a plataforma d'enlairament, la que ahir va tornar a fer sortir al carrer milers de ciutadans indignats amb els polítics i la banca, per citar dos objectius comuns d'un col·lectiu que engloba gent de totes les edats i condicions.
La protesta d'indignats de Barcelona aconsegueix continuar una nit més a la plaça de Catalunya. JOSEP RUBIO
Des d'estudiants i desocupats fins a treballadors aclaparats per la hipoteca i persones enfadades per les retallades es van citar per tercera jornada consecutiva a places i avingudes per explicitar el seu empipament just quan la campanya electoral afronta els últims dies.

A la plaça de Catalunya de Bar-celona es van congregar unes 600 persones, la majoria joves. A les dues de la matinada tocades, la Guàrdia Urbana els ha demanat que retiressin tendes, carros i ampolles perquè els equips de neteja puguessin treballar i que després podrien tornar. Els concentrats van respondre que havien de prendre en assemblea la decisió.

A la Puerta del Sol de Madrid en van ser més de 3.000, els més actius dels quals es plantejaven al tancament d'aquesta edició tornar a acampar al quilòmetre 0 després que els desallotgessin el dia anterior. També hi va haver concentracions a València, Saragossa, Palma, Sevilla, Bilbao. En total, segons un dels col·lectius convocants, Democràcia Real Ja, hi va haver «més de 60» municipis amb «més de 130.000» participants en les protestes, «organitzades per ciutadans anònims» a través de les xarxes socials on line.

BATALLA GUANYADA / Alguns d'ells dominen del tot el ciberespai. Per això a Facebook, Tuenti i Twitter s'hi han unit altres mecanismes com a altaveus de la indignació. Ahir hi havia webs que retransmetien en directe el que succeïa a la Puerta del Sol. També hi havia blocs de grups acampats en algunes poblacions. Meneame.net, contenidor de notícies penjades pels usuaris, estava plena d'enllaços a informacions sobre aquestes accions. Youtube oferia vídeos diversos... En definitiva, al carrer potser es poden considerar encara en minoria, però a la xarxa estan començant a guanyar batalles. Els seus missatges s'han desposseït de la sordina inicial i les reivindicacions ja sonen més nítides, tant les anònimes i individuals com les de col·lectius que abans s'havien mobilitzat contra la globalització, contra la llei Sinde o contra el pla universitari de Bolonya.
Amb missatges enginyosos com «No hi ha pa per a tant xoriço», l'autodenominat moviment 15-M (en referència al dia en què la seva protesta va sortir al carrer) vol demostrar que el seu combat no és políticament correcte, que no està lligat ni a partits ni a sindicats, però els seus integrants insisteixen que les seves accions sempre van per la via pacífica.

EVITAR ALTERCATS / «Un grup d'assistents s'encarregaran que no es produeixin altercats i per identificar-se utilitzaran una armilla reflectant amb una insígnia», va dir un manifestant de Madrid. Els esvalotadors no són benvinguts als actes de «desobediència civil pacífica».


Notícia i enllaç al video de El Periodico