dilluns, 12 de juliol del 2010

Petita crònica d'un matí brillant

Aquest matí del dissabte 10 de juliol alguns hem participat en la convocatòria "GRAN HOTEL BARCELONA. Un itinerari per les històries ocultes dels hotels més devastadors de Ciutat Vella" i tenim ganes de dir-vos-en quatre coses.
Turistes enmig de turistes passejant per la ciutat amb perspectiva crítica i documentada, de cara a entendre l'impacte que les explotacions hoteleres tenen sobre l'habitatge, el patrimoni i la diversitat social, comercial i cultural de Ciutat Vella.
L'itinerari s'ha iniciat davant del Palau de la Música i ha continuat cap al carrer de Magdalenes on la lluita veïnal ha impedit la construcció d'un gran hotel, s'ha continuat pels carrers del centre històric amb parada davant del carrer d'en Roca on s'ha fet una exposició sobre el tema dels pisos turístics; Rambla avall fins a arribar al monument de Colom des d'on hem pogut observar un parell de monstres hotelers d'especial rellevància: l'hotel Vela i l'hotel Miramar, fruit un i l'altre de tripijocs i especulacions a gran escala. Després visita als terrenys destinats a l'hotel Drassanes que ara està suspès "fins a nou avís". Finalment visita guiada al davant de l'hotel Barceló un monstre especulatiu de gran volada al bell mig de la Rambla del Raval. Podríem explicar-ho molt, però ja sabeu que sempre partim de la idea de que qui vulgui estar al corrent que miri de participar-hi.
Volem destacar-ne:
  • L'acció magnífica dels organitzadors, gent de diferents associacions i entitats veïnals.
  • La presència i participació activa de gent molt qualificada del món de l'arquitectura i de l'urbanisme, sociologia, antropologia, del món de l'espectacle, etc. que han anat situant la qüestió en els diferents indrets en què ens trobàvem
  • El fet de que s'hagi desenrotllat a la mateixa via pública, en nombrosa comitiva per carrers i places, de manera festiva.
Creiem que aquesta festa d'avui pot estimular una continuïtat en aquest estil. Algú ha començat a donar per altaveu explicacions de coses que havien succeit en diferents llocs per on anàvem passant: podria ser una bona manera de muntar un "turisme local" que ens ajudi a recuperar la memòria de molts fets, accions i situacions que s'han produït en el decurs dels anys i dels segles.
--
CRUÏLLES
És veí qui s'aveïna
http://cruilles.ning.com