dimecres, 7 de juliol de 2010

L'Ajuntament expulsa d'una comissió veïns crítics després de la marxa d'Itziar González

L'Ajuntament de Barcelona ha fet fora de la comissió de seguiment de les obres de rehabilitació del mercat del Born els representants de l'entitat El Torn del Born, que s'ha mostrat molt crítica amb el projecte del consistori per a la recuperació d'aquest espai. L'expulsió es va fer efectiva a principis del mes de maig, poc després de la dimissió de l'exregidora de Ciutat Vella de Barcelona, Itziar González, que es va fer pública el dia 16 d'abril. Itziar González va ser qui va propiciar la participació d'aquest grup de veïns en la comissió el setembre de l'any passat. Fonts de l'Institut de Cultura de Barcelona han justificat la mesura perquè, segons expliquen, aquest grup de veïns «interferien en la comissió i qüestionaven el projecte municipal».

Itziar González era una gran defensora de la participació ciutadana i del diàleg. I no esquivava els conflictes. Prova d'això és que el setembre de l'any passat va obrir a diferents plataformes veïnals la comissió de seguiment de les obres del Born, fins llavors integrada per tècnics, representants municipals i empreses constructores. Es reunien l'últim dimecres de cada mes i entre els assistents hi havia representants de l'entitat cívica El Torn del Born.

Amb la dimissió d'Itziar González el 16 d'abril, moltes coses van començar a canviar a Ciutat Vella. Entre elles, el funcionament de la comissió de seguiment de les obres del Born. Els representants d'El Torn del Born van rebre un correu electrònic signat pel director general de Foment de Ciutat Vella, Xavier Valls, que liderava les reunions de la comissió, en què els convidava a no tornar més. «Ens deia que feia temps que havia intentat convèncer Itziar González de tornar a la reunió més tècnica i que aquesta decisió es va prendre finalment el dia 3 de maig en una reunió a la qual no vam ser convidats», explica Francesc Fàbregas, un dels tres arquitectes d'El Torn del Born presents a la comissió. Fàbregas, com queda palès en un dels correus enviats a Valls, entén que han prescindit d'ells perquè eren «quelcom molest» i que en canvi no han fet fora altres entitats veïnals com ara la Plataforma de la Ribera.

Interferències

Fonts de l'Institut de Cultura de Barcelona han admès haver fet fora els representants d'El Torn del Born «perquè interferien en les reunions i qüestionaven el projecte municipal».

Les mateixes fonts han assegurat que aquesta entitat està bàsicament integrada per «un grup d'arquitectes que han decidit que el projecte de reforma del Born sigui d'una altra manera».

Llegir article sencer